POEM – “Skein Syndrome”

poem

 

Οι Poem είναι ένα από τα ελληνικά συγκροτήματα που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους προ πολλού στο χώρο του δυναμικού progressive ήχου, τόσο σε επίπεδο ηχογραφήσεων, όσο και ζωντανών εμφανίσεων. Αρκετά χρόνια μετά το εξαιρετικό ''The Secret Show'' (2009), με ανανεωμένη σύνθεση και καινούριο δισκογραφικό συμβόλαιο, επιστρέφουν δυναμικά με στόχο να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο σύγχρονο progressive χάρτη.

 

Το ''Skein Syndrome'' αρχίζει με το ''Passive Observer'' και ο τίτλος φαντάζει ως τραγικά ειρωνικός: μόνο παθητικός θεατής δε μπορείς να μείνεις στο άκουσμά του. Δυναμικότατες, μοντέρνα middley κιθάρες, μακριά από djent αστειότητες, με ουσία και απόλυτο σκοπό την υπηρεσία της σύνθεσης. Υποδειγματικό ξετύλιγμα του συνθετικού μίτου, δυναμικές και ρυθμικά σκαμπανεβάσματα.

 

Το ''Fragments'' παίρνει τη σκυτάλη, με το οctave riff του να κάνει αμέσως τη διαφορά. Όλη η σύνθεση περιέχει τα σωστά στοιχεία που οφείλει να έχει το modern progressive metal,  φέρνοντας στο νου τους Burst του ''Origo'', τους καλούς Opeth, και τα heavy rhythm sections των ΄΄πρόσφατων΄΄ Dream Theater.

 

Στo ''Τhe End Justifies the Means'' το κουαρτέτο δικαιολογεί με το αποτέλεσμα απόλυτα τα μέσα του, κάνοντας ακόμα ίσως περισσότερο εμφανές ότι αποτελεί ένα ποιοτικότατο χωνευτήρι ιδεών,  όπου τα πάντα προκύπτουν από μια ελεύθερη jamming  διαδικασία, κάνοντας το προσωπικό στίγμα τους ακόμα πιο έντονο.

 

Το ''Bound Insanity'' είναι άλλη μια πολυδιάστατη, πολυσυλλεκτική σύνθεση, που φέρνει στο μυαλό τόσο συνθετικά, όσο και χάρη στις φωνητικές ακροβασίες του Γιώργου Προκοπίου,  μεγάλες προσωπικές αγάπες όπως Soen, Riverside, Porcupine Tree, Pain of Salvation και B, κάτι που από μόνο του αποτελεί ένα τεράστιο παράσημο.

 

Η πρώτη αδιαπραγμάτευτη κορυφή του LP και προσωπική ''αδυναμία'' είναι αναντίρρητα το  ''Weakness'',  ένα τραγούδι το οποίο δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις. Ένα ευφορικό power waltz,  με ''αιώνιο''  chorus, καταπληκτικό soloing, μία κατάθεση ψυχής.  Δεύτερη αδιαπραγμάτευτη κορυφή με το ''Desire'': Tool πολύμετρα με το μπάσο πρωταγωνιστή, καταπληκτικές φωνητικές γραμμές και διάχυτο συναίσθημα, με τους Leprous και τους Fates Warning να καμαρώνουν περήφανοι (η λέξη disconnected στους στίχους δεν είναι διόλου τυχαία).

 

Ιδανικός επίλογος για ένα ιδανικό album με το ''Remission of Breath'',  eastern feeling , υποδειγματικά distorted αρπίσματα,  synchopated ρυθμούς με την βέλτιστη έννοια του όρου,  απόλυτα ταιριαστό drumming, και φωνητικά που ακροβατούν στο σύνορο μεταξύ μελωδικότητας και δυναμικότητας.

 

Συνοψίζοντας, το ''Skein Syndrome'' είναι μία θριαμβευτική επιστροφή για τους Poem. Mελωδικό, δυναμικό, ουσιωδώς τεχνικό, συναισθηματικό, ''κλασσικά'' μοντέρνο'', μεγαλώνει με κάθε ακρόαση μέσα σου. Μοναδική ένστασή μου, και ίσως καθαρά προσωπική, αποτελεί ο σε σημεία υπερβολικά συμπιεσμένος ήχος στα μέρη των drums, κάτι που γίνεται περισσότερο εμφανές στα heavy και πυκνά μέρη, και μοιάζει να στερεί ελάχιστο από το δυναμικό εύρος του κατά τα άλλα άρτιου παιξίματος. Ένας πληρέστατος δίσκος, που αγγίζει το ιδανικό.


Βαθμολογία: 90/100

 

Για το Rock Overdose

Δημήτρης Χρόνης

 

 

 


 

Comments