RAMMSTEIN – “Rammstein”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Ιουνίου 2019

 

 

 

 

 

ΘΡΙΑΜΒΟΣ. Για την μεγάλη και πολυαναμενόμενη επιστροφή ενός εκ των σημαντικότερων και ιστορικότερων συγκροτημάτων κι εκπροσώπων του γερμανικού hard rock και industrial metal, έπρεπε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια. Κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα περάσουν τόσα από το “Liebe Ist Für Alle Da” του 2009, ευτυχώς όμως οι Rammstein πάντα είχαν τον τρόπο να γεμίζουν τις ώρες τους, είτε με τις μυθικές τους περιοδείες, είτε με κυκλοφορίες τύπου “XXI Klavier” και φυσικά το, ζωντανά ηχογραφημένο, “Paris” του 2017, που έκλεισε έναν τεράστιο κύκλο για τους Γερμανούς.

 

Φτάνοντας στο σήμερα, η μπάντα παραμένει ως έχει από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεπώς οι κύριοι Lorenz, Schneider, Riedel, Landers, Kruspe και Lindemann είναι ακόμα εδώ, προσφέροντας μια εκπληκτική δισκάρα rock και industrial, ξεφεύγοντας από κάποιους alternative πειραματισμούς του προηγούμενου δίσκου, αλλά με τα ηλεκτρονικά στοιχεία και την απίστευτη μελωδία τους να είναι παρόντα παντού. Αυτό που χαρακτηρίζει το “Rammstein” είναι η έμπνευση. Όλες οι ιδέες των Γερμανών είναι άρτια δομημένες και οι συνθέσεις είναι αυτό που λέμε μία προς μία.

 

 

Μόνο έτσι μπορείς να περιγράψεις τα 10 (!) από τα 11 κομμάτια της κανονικής έκδοσης του δίσκου αυτού. Ναι, καλά διάβασες. Όλα, εκτός από το αδιάφορο “Was Ich Liebe”, είναι ξεχωριστά, το καθένα για δικό του λόγο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην τωρινή Europe Stadium Tour τους, παίζουν 8 συνθέσεις από τον ομώνυμο δίσκο τους και γίνεται της κακομοίρας στο κοινό, με απανωτά sold out συνεχώς και σε κάθε σταθμό. Όταν μπορείς να υποστηρίξεις τις ζωντανές σου εμφανίσεις με το “Deutschland” και το “Radio”, δύο άκρως κολλητικά κομμάτια, πολύ ραδιοφωνικά και δημοφιλή γιατί το αξίζουν, αφού είναι συνθέσεις με ουδεμία ατέλεια, με το δυναμικό και γρήγορο “Zeig Dich”, με το χορευτικό κι εναλλακτικό “Ausländer”, με τα πλούσια ηλεκτρονικά στοιχεία του και τα γυναικεία φωνητικά που θυμίζουν “Moskau”, ε τότε έχεις βγάλει δισκάρα φίλε μου.

 

 

Από κοντά και το εκφραστικό “Puppe”, το “Sex” στα χνάρια του “Pussy”, τα “Hallomann”, “Weit Weg”, “Tattoo”, με τα χορταστικά industrial, dance και pop, metal στοιχεία τους και φυσικά η μπαλάντα του “Diamant”. Κι επειδή ξέρω ότι απευθύνομαι σε μερακλήδες ακροατές κι αναγνώστες, η περιορισμένη, ρώσικη έκδοση της Universal Music Group περιλαμβάνει 6 επιπλέον κομμάτια, εκ των οποίων τα “Mein Herz Brennt (Boyz Noize Remix)”, “Gib Mir Deine Augen”, “Mein Land” και “Vergiss Uns Nicht” δεν νομίζω να υπάρχει οπαδός των Rammstein που να μην θέλει να τα ακούσει. Πιστέψτε με, θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν και σαν ανεξάρτητο ΕΡ και πάλι θα πούλαγαν σαν τρελά.

 

Άποψή μου, εδώ έχουμε ίσως τον καλύτερο δίσκο του 2019. «Μα έχουμε ακόμα Ιούνιο..» θα μου πεις. Το ξέρω, αλλά ρισκάρω να την κάνω τη ριμάδα την πρόβλεψη. Δε βρίσκω τρόπο να υπάρξει άλλη κυκλοφορία που να κλέψει την πρώτη θέση από αυτή τη δισκάρα μεγατόνων. Σκέτο ναρκωτικό.

 


Βαθμολογία: 90/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Μιχάλης Τσολάκος

Comments