RED BIBLE BLACK – “Allah is Satan’s Toy”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Ιουνίου 2017

 

Ο Τούρκος μουσικός Emir Toğrul δεν είναι άγνωστος της στήλης των κριτικών του Rock Overdose, αφού χάρη στην ενασχόλησή του με διάφορα project έχουν γραφτεί ουκ ολίγες κριτικές ανά τα χρόνια. Αυτή τη φορά επιστρέφει, όχι με δικό του project, αλλά ως μέλος του ιταλικού Death Metal συγκροτήματος Red Bible Black. Η σχέση ανάμεσα στον Toğrul και στους Red Bible Black ξεκίνησε το 2015, όταν στο split άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει με το συγκρότημα του Toğrul, Blliigghhtted, αυτός βρισκόταν στη σύνθεση και των δύο συγκροτημάτων. Όσον αφορά το ιταλικό συγκρότημα, αυτό ιδρύθηκε το 2010 από τον P.C. Odio και πέρα από το split του 2015, είχαν κυκλοφορήσει ένα demo το 2011, ενώ τώρα επέστρεψαν με το πρώτο τους EP, με τίτλο Allah is Satan’s Toy”.

 

Όποιος έχει ασχοληθεί με τις προηγούμενες δουλειές του Toğrul, θα δει αναμφίβολα ομοιότητες μεταξύ εκείνων και του συγκεκριμένου EP. Πρώτα απ’ όλα κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα προκλητικό εξώφυλλο, με ένα προκλητικό τίτλο δίσκου, αλλά και με προκλητικούς τίτλους τραγουδιών, όπως “Pedophilic Baptism” και “Dark Skinned Children are for Burning”, ενώ με τους στίχους επιτίθεται στους μουσουλμάνους, στους άρειους, στους σατανιστές και γενικά σε όσους ο Τούρκος καλλιτέχνης θεωρεί υπαίτιους για την κατάντια της κοινωνίας και του κόσμου μας γενικότερα.

 

Μουσικά, τώρα, υπάρχει μία βασική διαφορά σε σχέση με τα δικά του project, καθώς οι Red Bible Black είναι Death Metal συγκρότημα και όχι Black. Βέβαια η παραγωγή είναι το ίδιο ωμή και σκοτεινή, όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει με τα συγκροτήματα που κυκλοφορούν δίσκους υπό την Merdümgiriz Records. Εκείνοι που ψάχνουν καθαρές, καλογυαλισμένες παραγωγές, μάλλον δεν θα βρουν εδώ αυτό που θα ήθελαν.

 

Ακούγοντας κάποιος το δίσκο, καταλαβαίνει γρήγορα ότι το στοιχείο που κυριαρχεί είναι αναμφισβήτητα τα τύμπανα, τα οποία είναι πραγματικά καταιγιστικά, με τα blast beat να ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Και είναι τα τύμπανα που είναι υπεύθυνα για την όλη ένταση που βγαίνει από τη μουσική, καθώς ο Toğrul βάζει όλη του την ψυχή και την ταχύτητα σε αυτά, κρατώντας τους ρυθμούς σε σχετικά υψηλές ταχύτητες. Η κιθάρα, από την άλλη, της οποίας η παραμόρφωση είναι τσίτα, συνοδεύει ανελλιπώς τα τύμπανα, με τον στριγκλιστό, θα έλεγα, ήχο της, αλλά εκεί που είναι περισσότερο εμφανής και που τραβάει την προσοχή του ακροατή, είναι στα πιο αργά περάσματα, όπου τα τύμπανα παίζονται με σαφώς πιο αργό τρόπο. Επίσης, χαρακτηριστικό που βρίσκουμε και στα άλλα συγκροτήματα (Viranesir, Blliigghhtted), ο φρενήρης τρόπος παιξίματος σε συνδυασμό με την ωμή παραγωγή, δημιουργεί ένα γενικότερο χάος, αλλά και μία ψυχεδέλεια σε κάποια σημεία. Από την άλλη, τα φωνητικά εναλλάσσονται συχνά, και ακούμε πότε τσιρίδες, πότε κραυγές και πότε βαθιά growls, ανάλογα φαντάζομαι με το συναίσθημα που θέλει να βγάλει ο τραγουδιστής.

 

Τελευταίο χαρακτηριστικό του EP αυτού, είναι τα μη-μουσικά μέρη του, στα οποία ακούμε μαστιγώματα γυναικών, θανάτους και διάφορους ήχους που θυμίζουν σκηνές βίας με μαχαίρια ή με όπλα, τα οποία προφανώς χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο τον ακροατή. Και αυτό γίνεται κυρίως στο τελευταίο τραγούδι, το “In this Beautiful Existence”, το οποίο συνδυάζει με ωραίο τρόπο αυτή την παράνοια και το αίσθημα βίας που δημιουργείται με τους ήχους και τα εφέ, με μια πιο ψυχεδελο-ambient αργή μουσική, με πολλά μινιμαλιστικά περάσματα. Το γεγονός πάντως ότι το συγκεκριμένο κομμάτι διαρκεί πάνω από 6 λεπτά και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της συνολικής διάρκειας του δίσκου, ίσως να είναι και ένα αρνητικό στοιχείο, αφού το καθαρά μουσικό κομμάτι του άλμπουμ περιορίζεται. Αν συμπεριλαμβανόταν σε έναν ολοκληρωμένο δίσκο μπορεί να ήταν καλύτερα. Δεν παύει παρόλα αυτά να είναι μία ωραία και περίεργη σύνθεση.

 

Το “Allah is Satan’s Toy” δεν είναι φυσικά ένα άλμπουμ που απευθύνεται στο μεγαλύτερο κομμάτι των οπαδών της metal σκηνής, αφού ή πρέπει να είσαι γνώστης της μουσικής πορείας του Togrul ή πρέπει να σου αρέσει η ξερή και ωμή, αλλά ταυτόχρονα δυναμική, παραγωγή, που κάνει τον ήχο βρόμικο και σκοτεινό. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε το συγκεκριμένο EP θα τραβήξει με το παραπάνω την προσοχή σας.


Βαθμολογία: 73/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

https://merdumgiriz.bandcamp.com/album/allah-is-satans-toy

 

 

 

 

 

 

 


Comments