RHAPSODY OF FIRE – ”Legendary Years”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιουνίου 2017

Μεγάλη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο στρατόπεδο των Rhapsody Of Fire. Με τον Αλέκο Σταυρόπουλο να αναλαμβάνει τα ηνία πλέον, ο ίδιος αποτελεί το μόνο πρόσωπο που έχει συμβάλει συνθετικά στην μουσική του συγκροτήματος από την γένεσή του έως σήμερα. Δεν υπάρχει δίσκος που να μην φέρει τις χρυσές πινελιές του κι ας ήταν πάντοτε όλοι οι προβολείς στραμμένοι στον Luca Turilli. Που θέλω να καταλήξω; O Alex Staropoli είναι οι Rhapsody Of Fire. Ίσως να ακούγεται χοντρό αυτό που λέω αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου και θα αναλύσουμε τους λόγους παρακάτω.

 

Πέρσι ανακοινώθηκε ακόμη μια διπλή αποχώρηση από το συγκρότημα που σόκαρε την metal κοινότητα. Πρόκειται για τον Fabio Lione στα φωνητικά και τον Alex Holzwarth πίσω από τα τύμπανα. Λίγο καιρό αργότερα, οι παραπάνω, μαζί με τον Luca Turilli και άλλα πρώην μέλη των Rhapsody ανακοινώνουν μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία για τα 20 χρόνια προσφοράς τους στο συγκρότημα, παίζοντας κομμάτια από τους πρώτους δίσκους. Σε μια εποχή που τα tour με αφορμή κάποια επέτειο ή επανένωση δίνουν και παίρνουν και γνωρίζοντας την πετυχημένη πορεία των παραπάνω, ήταν σίγουρο πως θα είχαμε να κάνουμε πολύ γρήγορα με sold-out shows. Μια καλά σχεδιασμένη εμπορικά κίνηση και γιατί όχι άλλωστε;

 

Από την άλλη τώρα, ο Σταυρόπουλος έριξε πιστόλι στους παραπάνω και ανέλαβε να αναζητήσει για μια ακόμη φορά τα πρόσωπα που θα στελέχωναν το όνομα των Rhapsody Of Fire. Βέβαια και αυτός κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και αποφασίζει με το νέο line-up να επανα-ηχογραφήσει κομμάτια των πρώτων δίσκων των Rhapsody. Κοίτα να δεις που έπρεπε να φτάσουμε στην τρίτη παράγραφο για να γίνει αναφορά στην παρούσα κυκλοφορία προς κριτική, η οποία φέρει τον τίτλο ‘’Legendary Years’’. Ποια είναι, όμως, η κύρια διαφορά της ομάδας του Σταυρόπουλου με των παραπάνω; Την στιγμή που οι παραπάνω με την περιοδεία βάζουν ένα τέλος σ’ αυτό που ξεκίνησαν, ο Σταυρόπουλος έρχεται να δώσει μια νέα πνοή στην κυριαρχία των Rhapsody Of Fire στο Epic Symphonic Power Metal.

 

Ας συγκεντρώσουμε, όμως, τις σκέψεις μας στο ‘’Legendary Years’’ και η πρώτη εύλογη απορία που γεννιέται έχει να κάνει με το πρόσωπο πίσω από το μικρόφωνο. Μετά την αποχώρηση του Fabio Lione, αλήθεια, ποιον να βάλεις στη θέση του; Το δύσκολο αυτό έργο έρχεται να αναλάβει ο Giacomo Voli, ο οποίος πατάει καλά στα κομμάτια αλλά το κυριότερο είναι πως προσδίδει ένα δικό του χρώμα σε αρκετά σημεία. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για τις ικανότητές του, αφού η μεγάλη δοκιμασία γι’ αυτόν και τα υπόλοιπα μέλη θα έρθει με την επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά. Την κίνηση του Σταυρόπουλου με το ‘’Legendary Years’’ την θεωρώ περισσότερο αναγνωριστική και κίνηση τακτικής, με σκοπό να έρθουν τα μέλη σε επαφή με τις μουσικές βάσεις του συγκροτήματος και να μπορέσουν να χτίσουν στη συνέχεια πάνω σ ‘αυτές, υπογράφοντας όλοι μαζί το δικό τους ξεχωριστό μουσικό κεφάλαιο.

 

Έτσι, στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο επανα-ηχογραφημένο εξ ολοκλήρου, με κομμάτια της δισκογραφικής περιόδου 1997-2002 και ένα εκπληκτικό εξώφυλλο που θα μπορούσες να κοιτάζεις και να ταξιδεύεις το μυαλό σου με τις ώρες. Η αρχική θέση μου ήταν χλιαρή ως προς αυτού του είδους της κυκλοφορία, ωστόσο σιγά σιγά κατάφερα να αποκωδικοποιήσω αυτή την πρωτοβουλία, συνθέτοντας το πάζλ γύρω από αυτή την απόφαση. Ένα απλό compilation θα ήτα κάτι εντελώς άκυρο στην παρούσα φάση που βρίσκεται το συγκρότημα με τα νέα μέλη. Πέρα από τον χρόνο και τα λεφτά που επενδύθηκαν για να γίνει αυτό, ίσως καλύτερο θα ήταν να μας παρουσίαζαν μια νέα ολοκληρωμένη studio δουλειά. Η σκέψεις μου, όμως, με οδηγούν και πάλι στην κατακλείδα της προηγούμενης παραγράφου, σε μια προσεγμένη και όχι βιαστική κίνηση από τον αρχηγό.

 

Ένα πράγμα για το οποίο θα πρέπει να είναι περήφανοι τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οπαδοί, είναι το γεγονός πως το ‘’Legendary Years’’ φέρει μια τρομερή παραγωγή από πίσω του. Σε ένα είδος το οποίο δεν σηκώνει παιχνίδια με τον ήχο, από την πρώτη κιόλας στιγμή μπορεί να διακρίνει κανείς την κρυσταλλική απόδοση των μουσικών οργάνων, το στρωματογραφικό βάθος και την έκταση του ήχου, αλλά και την εκτελεστική δεινότητα των μελών. Είναι γνωστό, εξάλλου, πως οι δίσκοι των Rhapsody Of Fire χαρακτηρίζονται και ως υπερπαραγωγές.

 

Συνοδοιπόρος και δεξί χέρι του Αλέκου σ’ αυτό το δύσκολο έργο τα τελευταία χρόνια είναι ο κιθαρίστας Roby De Micheli. Ήρθε στην πιο κρίσιμη στιγμή του συγκροτήματος, αντικαθιστώντας τον βιρτουόζο κιθαρίστα Luca Turilli το 2011. Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν πως το κεφάλαιο των Rhapsody Of Fire είχε τελειώσει με την αποχώρησή του. Έλα όμως που δεν φαντάστηκαν ποτέ τους πως ο Αλέκος με τον αδερφό του Μανόλη θα συνέθεταν ένα δίσκο μεγαλείο, το ‘’Into The Legend’’ του 2016. Ο De Micheli όχι μόνο απέδειξε τις ικανότητές του αλλά κατάφερε να κλείσει και πολλά στόματα, απογειώνοντας την δισκογραφία των Rhapsody Of Fire σε μονοπάτια που ξέφυγαν από τις συνηθισμένες φόρμες του Turilli στις τελευταίες του δουλειές με τους παραπάνω (βλ. Winter’s Rain). Που θέλω να καταλήξω για μια ακόμη φορά; Οι Rhapsody Of Fire δεν είναι ο μόνο Turilli. Και ένας δίσκος ορόσημο για το είδος, όπως είναι το ‘’Into The Legend’’, ξεκάθαρα επιβεβαιώνει πως η πορεία των παραπάνω έχει πολλά ακόμα να δώσει με σημείο αναφοράς τον Αλέκο Σταυρόπουλο.

 

Μιλώντας για τον ίδιο, αυτό τον Ιούνιο κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη το Rogue Warrior: Robot Fighter, του οποίου το soundtrack έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου. Μα καλά, δεν ξεκουράζεται ποτέ αυτός; Το μόνο σίγουρο είναι πως επεκτείνεται συνεχώς.

 

Το ‘’Legendary Years’’ αποτελεί την αφετηρία στην ζύμωση των μελών για την έναρξη μιας νέας μουσικής πορείας των Rhapsody Of Fire. Τα κομμάτια που απαρτίζουν αυτή την κυκλοφορία αποπνέουν μια εκρηκτική αύρα προς τον ακροατή και κάθε οπαδός, ο οποίος σέβεται τον εαυτό του δεν έχει παρά να το παραδεχτεί αυτό. Η μια ακρόαση φέρνει την επόμενη και ούτω καθεξής. Το επόμενο δισκογραφικό κεφάλαιο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της μπάντας και αναμένουμε γι’ αυτό. Το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του ο Σταυρόπουλος είναι μεγάλο, ωστόσο ουκ ολίγες φορές έχει αποδείξει πως ο ίδιος είναι ακόμα πιο μεγάλος μαέστρος μ’ αυτά που κάνει. Μιας που το θυμήθηκα και πριν βάλω την τελευταία τελεία, κάπου διάβασα πως οι Rhapsody Of Fire είναι πλέον μια tribute μπάντα. Tribute μπάντα; Ας γελάσω δυόμιση φορές: χα-χα-χ.


Βαθμολογία: 75/100

 

Για το Rock Overdose,

Περικλής Σιβρής

 

 

 

 

 

 

 


Comments