RIVERSIDE – “Eye Of The Soundscape”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Νοεμβρίου

riverside-eye-of-the-soundscape-cover

 

“Για οπαδούς και μόνο”

 

Και τι οπαδούς, β(λ)αμμένους κυριολεκτικά από την κορφή ως τα νύχια. Ξεκινώντας λοιπόν, αυτό εδώ το διπλό δισκάκι εσωκλείει όλες τις δευτερεύουσες επιρροές της μουσικής των Πολωνών, χαρίζοντας τους χρόνο για να αναγεννηθούν μετά και τον τραγικό χαμό του κιθαρίστα τους, Piotr Grudzinski, μερικούς μήνες πριν.

 

Έπειτα από έξι κυκλοφορίες υπερ-προοδευτικής μουσικής, το κλείσιμο της τριλογίας που ξεκίνησε από το "Anno Domini High Definition" του 2009 και ολοκληρώθηκε στο περσινό "Love, Fear And The time Machine" (με κορυφαίο όλων το ενδιάμεσο “Shrine Of New Generation Slaves” του 2013), οι Riverside επιστρέφουν φέτος με μια ξεχωριστή και καλοδουλεμένη συλλογή κομματιών από ολόκληρη την πλούσια καριέρα τους. Το "Eye Of the Soundscape", όπως ονομάζεται και που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη, δεν αποτελεί το συνηθισμένο compilation άλμπουμ, που πολλές μπάντες βγάζουν για να καλύψουν το κενό μεταξύ των δισκογραφικών τους δουλειών και συνήθως περιέχει αυτούσιες τις εκτελέσεις κομματιών των δίσκων τους, αλλά παρουσιάζει ένα διαφορετικό, μη metal, πρόσωπο των Πολωνών progsters, απογυμνώνοντας εντελώς τον ήχο τους από την παραμόρφωση της κιθάρας και αναδεικνύοντας την, πάντοτε υποβόσκουσα και διαρκή, ambient και ηλεκτρονική φύση της μουσικής τους. Μία φύση που τους έκανε αξιαγάπητους σε μεγάλη μερίδα οπαδών ανά τον κόσμο.

 

Έτσι, οι συνολικά δεκατρείς συνθέσεις που περιέχονται στην παρούσα συλλογή, έχουν επιλεχθεί και δουλευτεί με μεράκι, καθώς επιδιώκεται η ομοιογένεια και η φυσική ροή του υλικού τους. Ανάμεσα, λοιπόν, στα bonus κομμάτια από την περίοδο των δύο τελευταίων τους άλμπουμ, τα σπάνια singles και τις νέες εκδοχές των κομματιών τους, ώστε να συμβαδίζουν με το συνολικό ηχητικό τους μανιφέστο, βρίσκουμε και τέσσερις ολοκαίνουργιες συνθέσεις (τα "Where The River Flows", "Shine", "Sleepwalkers" και το ομότιτλο) συν τα “Rapid Eye Movement” και “Rainbow Trip” (αμφότερα σε μίξη του 2016), κάτι που τοποθετεί με μεγάλα γράμματα τη λέξη ‘πρέπει’ και τη λέξη ‘ακρόαση’ δίπλα στο νέο άλμπουμ της μπάντας από τη Βαρσοβία.

 

Πράγματι, το ηλεκτρονικό, ατμοσφαιρικό και ambient πρόσωπο των Riverside, εμπλουτισμένο με ηλεκτρονικούς ήχους που συναντούμε σε ολόκληρη τη διάρκεια της έως τώρα πορείας τους, από το 2003 μέχρι σήμερα, παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον και φαίνεται πως επιτελεί πολύ σημαντικότερο ρόλο στον ήχο τους και στις συνθέσεις απ’ ό,τι ίσως πίστευε κανείς. Αβίαστα, καθώς κυλά ο δίσκος, έρχονται στο μυαλό μπάντες όπως οι Tangerine Dream και, γιατί όχι, οι Burzum της ambient περιόδου που καθόρισαν ετούτη την δημιουργική έκφανση των Riverside. Αν, δε, κάποιος πετάξει και την ταμπέλα της συλλογής από πάνω από το δίσκο αυτό, τότε σίγουρα θα το ευχαριστηθεί περισσότερο.

 

Εν τέλει, το "Eye Of The Soundscape" επιτελεί άψογα τον ρόλο του, ως το απαραίτητο μεταβατικό βήμα για να ανασυγκροτηθεί η μπάντα και να ξανασυστηθεί στο κοινό. Όπως και να 'χει, η ακρόαση του δίσκου επιβάλλεται για κάθε οπαδό ΚΑΙ ΜΟΝΟ της μουσικής των Πολωνών, αλλά και για ελάχιστούς ακροατές που την ψάχνουν ακόμα για πάρτη τους, συνεπώς η ακόλουθη βαθμολογία αφορά κατά κύριο λόγο αυτούς.


Βαθμολογία: 80/100

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

 

 

 

 

 


 

Comments