Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιουλίου 2019
Αν κάτσει και σκεφτεί κάποιος θα συνειδητοποιήσει ότι πάντα υπήρχαν συγκροτήματα που έκαναν πολύ μεγάλη επιτυχία χωρίς όμως να έχουν την αποδοχή ολόκληρης της μεταλλικής κοινότητας. Για την ακρίβεια εκείνοι που πολεμούσαν το εκάστοτε συγκρότημα τελικά ασχολιόντουσαν πιο πολύ με αυτά από ότι ένας οπαδός του. Ο χρόνος συνήθως δείχνει για το πιο από τα δύο “στρατόπεδα” έχει δίκιο.
Το ρόλο του συγκροτήματος που λατρεύουμε να μισούμε τα τελευταία (αρκετά πλέον) χρόνια τον έχουν οι Sabaton. Τι να πρωτοθυμηθώ;;; Το ότι βγήκαν σε περιοδεία με τους Accept και ήταν αυτοί οι Headliners.Ποιος είδε τους πολεμιστές των πληκτρολογίων και δεν τους φοβήθηκε. Βέβαια έβγαλαν όλοι τους το σκασμό όταν ο ίδιος ο Wolf Hoffmann δήλωσε ότι ήταν πολύ λογικό να είναι οι Sabaton headliners, γιατί ήταν πιο δημοφιλείς (τουλάχιστον εκείνη την περίοδο)και μάλιστα έδωσαν την ευκαιρία σε μικρότερης ηλικίας οπαδούς να έρθουν σε επαφή με την μουσική των Accept (Αγάλματα οι haters!!!). Νομίζω ότι κάπου εδώ πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε μόνο με τα ουσιώδη. Την μουσική δηλαδή…
“The Great War” λοιπόν και οι Sabaton στον ένατο δίσκο τους αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Η αλήθεια είναι ότι με όσα ακολούθησαν μετά (τον Δεύτερο Παγκόσμιο εννοώ) , ο Πρώτος Παγκόσμιος είναι λίγο υποτιμημένος σαν ιστορικό γεγονός. Οι Sabaton διαλέγουν δύσκολούς δρόμους και σίγουρα ένας από αυτούς είναι και ένας δίσκος ενιαίας θεματολογίας. Δεν είναι μόνο το ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία ατμόσφαιρα στα τραγούδια ,αλλά πρέπει να είσαι και πάρα πολύ προσεχτικός στις ιστορίες που λες. Γιατί δεν μιλάμε για μια φανταστική ιστορία που επινόησε κάποιος ,αλλά για ιστορικά γεγονότα. Με το τελευταίο πράγμα που θες είναι να υπάρχουν σε αυτά που λες ιστορικές ανακρίβειες. Επίσης θα πρέπει ταυτόχρονα οι στίχοι σου να μην προσβάλουν κανένα και να διηγούνται την ιστορία με μία ουδέτερη ματιά.
Τόσο δύσκολο έργο είχαν να αντιμετωπίσουν οι Sabaton στο “The Great War”. Και τα πήγαν περίφημα. Κατάφεραν και έβγαλαν ένα δίσκο που μπορείς να καταλάβεις ότι ουσιαστικά διηγείται μία ιστορία έχοντας σε όλη την διάρκεια του την ίδια ατμόσφαιρα (στην περίπτωση του “The Great War”, σκοτεινή και riff-άτη). Χωρίς όμως να χάσουν την ταυτότητα τους και τα στοιχεία εκείνα που τους έχουν κάνει αυτό που είναι (συμφωνείτε ή διαφωνείτε αυτή είναι η αλήθεια). ‘Έχοντας στο πλάι τους μια ομάδα από ιστορικούς (έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι στο You Τube το Sabaton History που εξηγούν τις ιστορίες των τραγουδιών τους) ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα τραγούδια σωστά χωρίς ανακρίβειες. Χωρίς όμως να κάνουν μάθημα ιστορίας σε κάθε τραγούδι και να γίνονται κουραστικοί, σου δίνουν το έναυσμα να ασχοληθείς παραπάνω με τις ιστορίες τους και να μπορέσεις (αν το θες) να τις ψάξεις λίγο παραπάνω. Αν από την άλλη δεν έχεις τέτοιες ανησυχίες κανένα πρόβλημα, έχεις στα χέρια σου 10 τραγούδια με δυνατά και μεγάλα ρεφρέν που θα σε κάνουν να περάσεις υπέροχα.
Όσοι έτυχε και έχετε ξαναδιαβάσει κάποιο review μου ίσως να έχετε καταλάβει ότι συχνά γκρινιάζω για τις αχρείαστα μεγάλες διάρκειες δίσκων. Θα ήταν άδικό νομίζω να μην αναφέρω ότι οι Sabaton χειρίζονται το συγκεκριμένο ζήτημα άψογα, χωρίς φλυαρίες που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το κάνουν και θα το χαρακτήριζαν και “επικό”. To “The Great War” περιέχει τραγούδια “ to the point”. Φτιαγμένα για να περάσεις πρώτα από όλα καλά και να μην σταματάς να τα τραγουδάς ποτέ.
Είναι μεγάλη αδικία να μην αναγνωρίζει κάποιος το πόσο σκληρά δουλεύουν οι Sabaton. Φυσικά και σέβομαι αν σε κάποιον δεν ταιριάζουν μουσικά αλλά από εκεί και πέρα όλα τα κακεντρεχή σχόλια δεν χρειάζονται. Όταν έχεις ένα συγκρότημα που ρισκάρει τόσο ,με μεγάλες παραγωγές (τόσο στα βίντεο τους και φυσικά στα σκηνικά των περιοδειών τους ) και προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του, είναι κρίμα να δέχεται τόσα πυρά. Αν είστε από αυτούς που γουστάρουν Sabaton θα περάσετε πολύ καλά ακούγοντας το “The Great War”. Αν είστε από αυτούς που δεν τους ταιριάζει αυτό που κάνουν οι Sabaton απλά προσπεράστε το και μην ασχοληθείτε ,υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα εκεί έξω που θα σας κάνουν να περάσετε καλά…
Βαθμολογία: 80/100
Για το Rockoverdose.gr
Κωνσταντίνος Μπενάς