SCORPIONS – “Rock Believer”

Συντάκτης: Δάφνη Γεωργαδάκη

 

Πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, οι γερόλυκοι της rock σκηνής επιστρέφουν με το “Rock Believer”, έναν δίσκο που έχει δεχτεί ήδη πολύ θετικά σχόλια από τους fans, μέσα στις λίγες μέρες που κυκλοφορεί. Και ναι παιδιά, το “Lonesome Crow” κυκλοφόρησε το 1972 και η μπάντα υπήρχε από ακόμα νωρίτερα, πολλοί από εμάς δεν είχαμε γεννηθεί καν όταν οι Scorpions ξεκίνησαν να κυκλοφορούν δίσκους και να που βρισκόμαστε τώρα, πενήντα χρόνια αργότερα κι εκείνοι ακόμα βγάζουν δίσκους και πηγαίνουν περιοδείες!

 

Κάπου το 2010 μας τρόμαξαν λίγο λέγοντας ότι θα σταματήσουν, αλλά ευτυχώς σήμερα δε φαίνεται να έχουν κανένα σκοπό να “βγουν στη σύνταξη”. Ευτυχώς, ξαναλέω! Αν οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να βγάζουν δίσκους σαν το “Rock Believer”, τότε η rock σκηνή θα ήταν σίγουρα πιο φτωχή χωρίς αυτούς, ακόμα και στην ηλικία τους.

 

Χωρίς αμφιβολία, σήμερα έχουμε πολλές αξιόλογες rock μπάντες, με ψυχή, με ωραίες ιδέες και καλές παραγωγές. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, έχουμε πάρα πολλές μπάντες που ακούγονται σαν να βγήκαν από γραμμή παραγωγής, που δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους και απλά ακολουθούν ένα playbook που πολλοί θα το δουν, λίγοι θα συγκινηθούν. Λοιπόν οι Scorpions δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, αφού έχουν εμπνεύσει χιλιάδες μπάντες ανά τον κόσμο και ακόμα βάζουν όλη τους την ψυχή στα τραγούδια που βγάζουν.

 

Τον χαρακτήρα και τη διάθεση για δημιουργία θα τα διακρίνεις σε όλη τη διάρκεια του “Rock Believer”. Τώρα, αν το συγκρίνεις με τους Scorpions των 80s', σίγουρα δεν έχει την ίδια δυναμική (το “Savage Amusement” και το “Love At First Sting” βγήκαν μια φορά και δεν πρόκειται να ξαναβγούν, δεν είναι δίκαιο να ζητάμε κάτι αντίστοιχο πλέον). Αν το συγκρίνεις με άλλες σημερινές rock μπάντες, έχει περισσότερη δυναμική και ψυχή. Αν δεν το συγκρίνεις με τίποτα, θα περάσεις μια πολύ ευχάριστη ώρα, ακούγοντας μουσική γραμμένη από rock believers για rock believers.

 

Οπότε, το “Rock Believer” στη deluxe έκδοσή του περιλαμβάνει 16 κομμάτια (11+5), με διάρκεια από 3 έως 5:30 λεπτά το καθένα. Ωραία riffs, δυνατά solo (μεταξύ μας, σε όλους τους δίσκους ο Jabs έχει εξαιρετικά solo), αλλά και φωνητικά που δεν εγκαταλείπουν τη μάχη, από τον βετεράνο Meine με τη φωνή που θα αναγνώριζες οπουδήποτε.

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δίσκος περιλαμβάνει μόνο μια μπαλάντα, το “When You Know (Where You Come From)”. Βέβαια, το έχουμε σε ηλεκτρική και ακουστική έκδοση και είναι αξιοπρεπέστατο σαν άκουσμα, αλλά και πάλι, ίσως περίμενα άλλη μια μπαλάντα από τη μπάντα που έχει αποδείξει ότι είναι μάστορες στο είδος. Ακόμα και στα άλμπουμ των τελευταίων ετών, οι Scorpions έχουν κυκλοφορήσει μερικές πολύ αξιόλογες μπαλάντες, όπως “House Of Cards”, “The Good Die Young”, “Lorelei” κλπ. Και δεν κάνω καν προσπάθεια να αναφερθώ σε παλιότερα τραγούδια, με τα οποία κλαίει ο κόσμος ακόμα και μέχρι σήμερα.

 

Αγαπημένη στιγμή του δίσκου το “Shining Of Your Soul”, για το οποίο ο ίδιος ο Meine έχει εξηγήσει: “Όταν κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο και νιώθεις μια αύρα που κάνει όλα τα άλλα πράγματα να ξεθωριάζουν. Όταν η ατμόσφαιρα αλλάζει ανεξήγητα και σε τυλίγει μια ζεστή λάμψη. Αυτό είναι το shining of a soul”. Βέβαια, αυτό που έκανε το κομμάτι να ξεχωρίσει για μένα ήταν το άρρωστο riff που έτσι και το ακούσεις, σου μένει στο μυαλό για το υπόλοιπο της ημέρας. Ίσως θυμίζει λίγο την 70s’ εποχή τους; Ένα τέτοιο vibe λαμβάνω εγώ τουλάχιστον. Και δε με χαλάει καθόλου.

 

Αλλά εξαιρετικά είναι και άλλα κομμάτια του δίσκου, όπως το εκρηκτικό “Gas In The Tank” που προσφέρει το ξεκίνημα κουβαλώντας επάξια την παράδοση των Scorpions να ανοίγουν δυναμικά τους δίσκους τους, στο οποίο η μπάντα δηλώνει ευθέως ότι υπάρχει ακόμα βενζίνη στο ντεπόζιτό τους. Οκέι, άρα έχουμε κι άλλα να δούμε στο μέλλον. Από μένα είναι ναι. Το “Seventh Sun” είναι κάπως πιο αργό και heavy, όπως και το "When Tomorrow Comes", όπου σίγουρα τα νιώθεις λίγο περισσότερο σαν Scorpions των 70s’.

 

Και φυσικά ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, “Rock Believer”, ένα ανθεμικό κομμάτι, με το οποίο η μπάντα απευθύνεται στους fans της, όπως άλλωστε έχουν κάνει και στο παρελθόν. Σου ανασύρει μια νοσταλγία, μια συγκίνηση, νιώθεις λίγο την ιστορία τους να περνάει από τα αυτιά σου.

 

Τελικές σκέψεις: Μπορεί το “Rock Believer” να μην είναι ο καλύτερος δίσκος των Scorpions, αλλά είναι μια απολύτως αξιόλογη δουλειά που σέβεται τη μακρόχρονη ιστορία τους και αποδεικνύει στους ακροατές ότι η ψυχή και η διάθεση για δημιουργία κάνουν θαύματα για το τελικό αποτέλεσμα ενός δίσκου - ακόμα κι όταν δεν δημιουργείται κάτω από τις πιο ευνοϊκές συνθήκες.

 

Όσο για τη βαθμολογία μου, είναι καθαρά τυπική και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, είμαι πολύ μικρή για να κρίνω μια μπάντα σαν αυτή. Εύχομαι μόνο αυτοί οι άνθρωποι, που μου έμαθαν τη rock και με μεγάλωσαν για να αποκτήσω πέντε ποιοτικά ακούσματα, να είναι καλά και να μας χαρίσουν πολλές ακόμα όμορφες μουσικές.

 

 

 

Βαθμολογία: 85/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Δάφνη Γεωργαδάκη 

Comments