SEVENTH WONDER – “Tiara”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Δεκεμβρίου 2018

 

 

 

 

Οι Seventh Wonder θα μπορούσαν αδιαμφισβήτητα να χαρακτηριστούν ως μία από τις ανερχόμενες progressive μπάντες των τελευταίων ετών που σκύβοντας το κεφάλι ομολογώ πως ανακάλυψα εξαιτίας του Tommy Karevik όταν αυτός ανέλαβε χρέη τραγουδιστή στους Kamelot. Και αν η δημοτικότητα του Karevik οδηγήσει όπως εμένα και άλλους στο να ασχοληθούν παραπάνω με τη συγκεκριμένη μπάντα, μόνο σε καλό μπορεί να τους βγει (και να μας βγει) όλο αυτό.

 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι Seventh Wonder δημιουργήθηκαν το 2000 με βασικά μέλη τον Andreas Blomqvist στο μπάσο, τον Johan Liefvendahl στις κιθάρες, τον Johnny Sandin στα drums, τον Andreas Kyrt Söderin στα keyboards και τον Andi Kravljaca στη φωνή. Το 2005 κυκλοφορούν το πρώτο τους full length album “Become”. Ακολούθησαν άλλα 3 albums μέχρι και το 2010 με τον Tommy Karevik στα φωνητικά (“Waiting in the Wings” το 2006, “Mercy Falls” το 2008 και “The Great Escape” το 2010) και με τον Stefan Norgren να αναλαμβάνει χρέη drummer από το 2011 έως σήμερα. Δυστυχώς, ενώ η πορεία τους ήταν σταθερά ανοδική υπήρξε μια τεράστια παραγωγική παύση 8 ετών. Σίγουρα η αποχή τους είχε να κάνει και με το ότι ο Karevik αντικατέστησε τον Roy Khan στους Kamelot οπότε οι Seventh Wonder πέρασαν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα.

 

Ερχόμαστε πλέον στον Οκτώβρη του 2018 όπου οι Σουηδοί progressive metallers επιστρέφουν επιτέλους με νέο album στις πλάτες τους. Το “Tiara” αποτελεί ένα concept album το οποίο μουσικά κινείται στα χνάρια των 2 τελευταίων προκάτοχων του. Θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν υπάρχει φοβερή διαφοροποίηση ή εξέλιξη αλλά οι Seventh Wonder είχαν ήδη φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο με τις προηγούμενες δουλειές τους. Έτσι και το “Tiara” αποτελεί έναν άκρως ποιοτικό δίσκο, με υπέροχες συνθέσεις, εντυπωσιακά τεχνικό κιθαριστικό παίξιμο από τον Johan Liefvendahl, με τον Andreas Blomqvist να τον ακολουθεί στο μπάσο. Η δε φωνάρα του Karevik βρίσκει χώρο να ξεδιπλωθεί (και χωρίς να μας θυμίζει Kamelot).

 

Το album ξεκινά πολύ ατμοσφαιρικά με το συμφωνικό intro “Arrival” το οποίο διαδέχονται δυναμικά οι καταιγιστικές prog/power συνθέσεις "The Everones", "Dream Machines" και "Against The Grain". Ενώ τα παραπάνω είναι κομματάρες συνεχίζουν με το “Victorious” με το οποίο με χάνουν για λίγο λόγω του “αφελούς” refrain του. Ακολουθεί η εξαιρετική τριλογία "Farewell" με τα κομμάτια «Tiara's Song”, “Goodnight” και την μπαλάντα "Beyond Today" και παίρνω πάλι τα πάνω μου. Στο "The Truth" γυρνάνε σε πιο συμφωνικό/χορωδιακό ύφος με τον συνδυασμό προς το τέλος και γυναικείων φωνητικών. Η συνέχεια του album ακολουθείται από συνθέσεις που προσωπικά με κούρασαν λίγο, όπως το "By The Light Of The Funeral Pyres" και το "Damnation Below". Το κλείσιμο του δίσκου έρχεται με το σχεδόν 10λεπτο κομμάτι "Exhale" το οποίο ειδικά προς το τέλος του επαναφέρει το αρχικό feeling του δίσκου.

 

Συνοψίζοντας, το “Tiara” αποτελεί μία από τις πολύ αξιόλογες κυκλοφορίες στο χώρο του progressive/power metal (όχι μόνο φέτος αλλά και γενικότερα). Έχει τα σκαμπανεβάσματα του σαν δίσκος – φανταστικές συνθέσεις που τις διαδέχονται κάποιες λιγότερο ενδιαφέρουσες στιγμές – αλλά στο σύνολο του ο δίσκος αξίζει να ακουστεί και με το παραπάνω. Άλλωστε οι Seventh Wonder χαρακτηρίζονται πλέον από την ποιότητα των συνθέσεων τους, οπότε δεν θα περιμέναμε κάτι λιγότερο. Ευχόμαστε ο επόμενος δίσκος να έρθει πιο σύντομα (8 χρονάκια δεν τα λες λίγα) και να τους πάει πολλά βήματα παραπάνω.

 

 

"Tiara" track listing:
1. Arrival
2. The Everones
3. Dream Machines
4. Against the Grain
5. Victorious
6. Tiara's Song (Farewell Pt. 1)
7. Goodnight (Farewell Pt. 2)
8. Beyond Today (Farewell Pt. 3)
9. The Truth
10. By the Light of the Funeral Pyres
11. Damnation Below
12. Procession
13. Exhale

 


Βαθμολογία: 82/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Τζοβάνα Σπήλιου

Comments