SILENT WINTER – “The Circles Of Hell”

Συντάκτης: Βαγγέλης Κατσής

 

Μετά από την κυκλοφορία δύο demo (“Silent Winter”-1995, ”War Οf An Angel”-1997) και ενός EP (“The War Is Here”-2018), οι Silent Winter αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα για να ηχογραφήσουν τον πρώτο τους full-length δίσκο. Το The Circles Of Hellβγήκε το Μάιο του 2019 μέσω της Sonic Age Records και είχε πολύ θετική ανταπόκριση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Οι Silent Winter δημιουργήθηκαν το 1995 στο Βόλο και έβγαλαν τα δύο προαναφερθέντα demo το 1995 και το 1997. Δυστυχώς, το 1999 χρειάστηκε να διακόψουν την πορεία τους, αλλά το 2018 επανήλθαν με ανανεωμένο line-up και με καινούριο EP που περιλάμβανε 4 νέες συνθέσεις αλλά και μία από τα προηγούμενα demo. Οι Κυριάκος Μπαλάνος (lead κιθάρα) και Γιώργος Λουκάκης(μπάσο) αποτελούν τα δύο σταθερά μέλη του συγκροτήματος, ενώ οι νέες προσθήκες είναι οι Βαγγέλης Παπαδημητρίου (δεύτερη κιθάρα), Γιάννης Αντωνόπουλος (τύμπανα), Γιάννης Μανόπουλος (πλήκτρα) κι ο αρκετά γνωστός Mike Livas (φωνητικά). Προς τιμήν τους, επέλεξαν για το νέο τους δίσκο να μην χρησιμοποιήσουν κάποια από τα ήδη υπάρχοντα τραγούδια από τα προηγούμενα demo, αλλά να γράψουν φρέσκο υλικό. Κάτι που πιστεύω ότι τους δικαίωσε σε μεγάλο βαθμό.

 

Το The Circles Of Hellείναι ένας κλασσικότατος Power Metal δίσκος. Αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη, αν αναφέρω ότι οι βασικές επιρροές της μπάντας είναι συγκροτήματα όπως Gamma Ray, Stratovarius και φυσικά οι Helloween. Ο δίσκος αποτελείται από οκτώ τραγούδια συν ένα το intro του άλμπουμ. Από μουσικής άποψης, οι συνθέσεις είναι συμπαθητικές έως εντυπωσιακές ανά σημεία με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η παραγωγή/μίξη του άλμπουμ είναι πραγματικά άψογη. Γενικότερα, πρόκειται για έναν επαγγελματικό δίσκο που δίνει την αίσθηση ότι έχει φτιαχτεί από ένα συγκρότημα που κουβαλάει αρκετά άλμπουμ στην πλάτη του.

 

Κάτι που μου χτύπησε λίγο αρνητικά, ήταν η υπερβολή στα "ψηλά" φωνητικά, ενώ ταυτόχρονα ένιωθα ότι ο τραγουδιστής ζόριζε την -κατα τ’άλλα- εξαιρετική φωνή του. Επίσης, οι στίχοι και η γενικότερη θεματολογία του άλμπουμ οπωσδήποτε δεν πρωτοτυπούν, αλλά σίγουρα ταιριάζουν γάντι με το feeling που αποπνέει η μουσική τους.

 

Παρόλα αυτά, θέλω να τονίσω ότι το The Circles Of Hellείναι ένας δίσκος που ακούγεται ευχάριστα ακόμα κι από άτομα που δεν είναι fan του είδους. Σε αυτό συντελεί και η στρατηγική τοποθέτηση των τραγουδιών στη σειρά που βρίσκονται στο άλμπουμ. Ξεκινά με τέρμα τα γκάζια με το “Soul Reaper”, για να ρίξει κάπως τους τόνους αργότερα με το πιο catchyFinal Storm”, έπειτα να περάσει από την υπέροχη μπαλάντα “Silent Cry” και τελικά να ανεβάσει ξανά ταχύτητες με τα “Keeper Οf Τhe Light” και το ομώνυμο του άλμπουμ, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί και το κορυφαίο τραγούδι του δίσκου.

 

Εν κατακλείδι, οι μικρές ενστάσεις μου μπορεί να στοίχισαν στην τελική βαθμολογία του The Circles Of Hell, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα βαρετό ή γενικότερα κάτω του μετρίου δίσκο. Οι Silent Winter ... «ξεχειμώνιασαν» κι έχουν επανέλθει δυναμικά, καθώς αυτή τη στιγμή ήδη γράφουν τα τραγούδια για το δεύτερο full-length δίσκο τους, που θα περιμένω με ανυπομονησία να ακούσω. Οι λάτρεις του power metal σίγουρα θα εκτιμήσουν το The Circles Οf Hellκαι τους το προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί αξίζει σίγουρα μια ακρόαση!

 

 

Βαθμολογία: 75/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Βαγγέλης Κατσής

Comments