SKELETAL REMAINS – “Fragments Of The Ageless”

Συντάκτης: Άγγελος Κατσούρας

 

 

Επιστροφή – καταστροφή για τη μπάντα – καμάρι του death metal τα τελευταία χρόνια, τους εξαιρετικούς και άκρως πομπώδεις Skeletal Remains, οι οποίοι φρόντισαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο όχι απλά να μας πάνε σε χρόνια όμορφα που οι δισκάρες στο death metal ήταν καθημερινός κανόνας κι όχι παροδικές εξαιρέσεις, αλλά και να ανανεώσουν την πίστη πολλών στο είδος με τον ήχο και την ποιότητα τους. Μετά από δυο «αναγνωριστικά» ας το θέσουμε καλύτερα άλμπουμ (“Beyond The Flesh” το 2012 και “Condemned To Misery” το 2015), ήρθε η ώρα να κάνουν το μεγάλο μπαμ με το τρίτο –και για πολλούς ακόμα κορυφαίο- άλμπουμ τους “Devouring Mortality” το 2018, το οποίο είχε και συνέχεια ελάχιστα μετά, με το επίσης κορυφαίο “The Entombment Of Chaos” το 2020. Μέσα στα τρεισήμισι χρόνια που μεσολάβησαν, το συγκρότημα ήταν πιο ενεργό από ποτέ και κατόρθωσαν μέσα στο 2022 να δώσουν 106 (!) συναυλίες, δείγμα της σκληρής δουλειάς τους αλλά και πόσο πολύ ήθελε να τους δει ο κόσμος σε όλο τον πλανήτη. Εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση και να αναφέρω ότι στο μεσοδιάστημα που αναφέρω, πάρα πολλοί φίλοι τους είδαν στο εξωτερικό κι ακόμα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από το σοκ και δέος.

 

 

Επίσης πέραν του ότι οι τύποι παίζουν δεδομένη ΝΤΕΘΜΕΤΑΛΛΑΡΑ, προσπαθώντας να υπηρετήσουν το είδος και να το κάνουν να ακούγεται όπως τη χρυσή του εποχή (’87 – ’95 δηλαδή), έχουν και το μαγικό άγγιγμα να το έχουν παρουσιάσει έτσι που δεν χάνει ούτε τον σύγχρονο χαρακτήρα του, όσο κι αν κοιτάζει διόλου λοξά προς τις ρίζες του είδους. Πολλά τα ατού των Skeletal Remains στην πορεία των ετών, με πρώτο και κυριότερο φυσικά την ΦΩΝΑΡΑ του ηγέτη/κιθαρίστα/τραγουδιστή Chris Monroy, που θαρρείς ότι σε καταπίνει ζωντανό σε κάθε στίχο, εκφραστικότατος και πιο ήρεμος όσο ποτέ, εδώ έχει το πιο προσωπικό του αποτύπωμα από όλα τους τα άλμπουμ. Έπειτα, οι ΡΙΦΦΑΡΕΣ τους, μιλάμε για οπλοστάσιο ανεξάντλητο που μπορούν να σε κάνουν να πάρεις τα βουνά από χαρά κι αδρεναλίνη μαζί, σκορπίζοντας ότι βρεις στο διάβα σου. Τέλος, μιλάμε ότι σε κάθε δίσκο έχουν ΤΥΜΠΑΝΑΡΕΣ, και το ίδιο γίνεται κι εδώ από τον «νέο» ντράμερ Pierce Williams. Σε εισαγωγικά το «νέος» γιατί μπήκε στη μπάντα από το 2020 στην περιοδεία του “The Entombment Of Chaos” αλλά δεν είχε προλάβει να ηχογραφήσει κάτι. Το παλικάρι τα σπάει κυριολεκτικά και αποδεικνύεται άλλη μια μεταγραφάρα από τον μέγα σκάουτερ Monroy που διαλέγει πάντα τους καλύτερους στο συγκρότημα.

 

 


 

Υπάρχει βέβαια και η Άγια ρήση «όταν θες κάτι να γίνει σωστά πρέπει να το κάνεις μόνος σου», έτσι για πολλά χρόνια τα μέλη άλλαζαν, έτσι έχουμε και νέο μπασίστα εδώ τον ακόμα πιο νέο στο συγκρότημα –από το 2022- Brian Rush, ο οποίος μαζί με τον Williams φτιάχνουν ένα τρομερό rhythm section που υπακούει στις ορέξεις του αρχηγού και δημιουργούν αδιαπέραστο τείχος σε ότι αφορά τις συνθέσεις. Μόνη σταθερά στο πλάϊ του Monroy ο ΠΑΙΧΤΑΡΑΣ Mike De La O (μα τι επίθετο έχεις ρε άτομο) ο οποίος σιγοντάρει τον αρχηγό με κιθαριστικό παίξιμο από το υπερπέραν, με φρενήρη riffs, απίστευτα leads ακόμα και με tapping όπου χρειαστεί και γενικώς μια εξάχορδη πανδαισία στα 43’ του δίσκου που θα θαυμάζετε ξανά και ξανά με τις πολλαπλές ακροάσεις. Ο δίσκος μπαίνει τσιμεντένιος και απειλητικός με το “Relentless Appetite” το οποίο ως δείγμα μας είχε προϊδεάσει τι παίζει περίπου, το ίδιο και τα “To Conquer The Devout” και “Void Of Despair” που ήταν τα άλλα δυο δείγματα. Θα θαυμάσετε για άλλη μια φορά τους Skeletal Remains να παίρνουν κεφάλια και να μη λυπούνται τίποτα και κανέναν και να καθιστούν εαυτούς όχι απλά υπέρ – απαραίτητους, αλλά και ως θεμελιώδη αξία του ακραίου ήχου.

 

 

Μεγάλο όπλο στις ορέξεις τους πέραν των βασικών χαρακτηριστικών που αναφέραμε πιο πάνω και το μόνιμα υψηλό tempo των συνθέσεων τους, χτίζονται μεθοδικά και πολλάκις υπομονετικά, εκεί που νομίζεις ότι η αρχή ενός κομματιού θα σε πάρει και θα σε σηκώσει, δεν έχεις ιδέα τι ξεπροβάλλει εντός κομματιού, τρομερές αλλαγές, επίδειξη δύναμης και κλάσης, βάλτε και μέσα σε όλα τη λύσσα του Monroy στα φωνητικά, το γλυκό δένει υπέροχα. Πλέον το να βγάλουν αρχι – δισκάρα οι Skeletal Remains είναι το δεδομένο κι όχι η έκπληξη και το μόνο που αλλάζει είναι ο τίτλος και το εξώφυλλο. Οι 2 ΜΕΓΑΛΟΙ Dan του ακραίου ήχου έχουν βάλει το χεράκι τους εδώ, ο Seagrave στην εξωγήινη εξωφυλλάρα και ο Swanö στην παραγωγή αυτή τη φορά ο ίδιος εκτός από το mastering και τη μίξη, άρα με τέτοια ομάδα, πώς να μην κάνουν τη διαφορά… Ο ήχος ειδικά είναι το κάτι άλλο, πιο συμπαγής από ποτέ, με τον δίσκο όσο πλησιάζει προς το τέλος να ακούγεται και βαρύτερος και πιο φιλόδοξος. Θεωρώ ότι διόλου τυχαία δεν τοποθετήθηκαν στο τέλος τα δυο μεγαλύτερα κομμάτια, το εντυπωσιακό και άνω των 7’ “Unmerciful” (όνομα και πράγμα) και το τελειωτικό “Evocation (The Rebirth)” που κλείνει το δίσκο θριαμβευτικά.

 

 

Οι Skeletal Remains έχουν κατορθώσει ιδιαίτερα σε σχέση με τη νεότερη γενιά συγκροτημάτων τα τελευταία χρόνια, να χαρακτηρίζονται ως η μπάντα – ορισμός του είδους, όπως παλιά ίσχυε με το τότε Big Five της Αμερικής (Death, Obituary, Morbid Angel, Deicide, Autopsy). Και όχι απλά το επιβεβαιώνουν, αλλά μπορεί όλο το είδος να ακουμπάει πάνω τους ως κινητήρια δύναμη, καθώς έχουν εμπνεύσει ειδικά τα τελευταία 6 χρόνια ακόμα πιο πολλές μπάντες στο να ξεκινήσουν να κάνουν κάτι παρόμοιο και να επιβεβαιώσουν και το δεδομένο ότι στους 10 γαμηστερούς δίσκους που ακούμε τα τελευταία πάμπολλα χρόνια, οι 6-7 είναι ακραίοι, 1-2 θα είναι παραδοσιακοί και θα πετιέται ενδιάμεσα κάτι vintage ή κάτι διαφορετικό (prog, post κτλ) να συμπληρώσει την άσκηση. Το “Fragments Of The Ageless” είναι ξανά ένα μεγάλο άλμπουμ από μία ξανά μεγάλη μπάντα στην αποτύπωση όσων έχει πρεσβεύσει ως τώρα και στο death metal αλλά και στην συνολική ποιότητα του μεταλλικού ήχου. Με απίστευτη πίστη στις δυνάμεις τους αλλά και με τρόπο που σε εμπνέουν να πας να κάνεις το ίδιο μ’αυτούς (λέμε τώρα, αδύνατον), οι Skeletal Remains καθιερώνονται πιο πολύ από ποτέ στις συνειδήσεις των οπαδών, ακραίου και μη ήχου και το μέλλον τους διαγράφεται ακραία λαμπρό και ξεχωριστά επιδραστικό.

 

*Στην περιορισμένη digipack έκδοση θαβ ρείτε και μια διασκευάρα στο “Messiah Of Rage” των Hate Eternal!

 

 

 

Βαθμολογία: 88/100

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Κατσούρας

 

 Skeletal Remains - Fragments of the Ageless 
March 8th 2024
Century Media / Sony Music

Comments