Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Δεκεμβρίου 2019
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε παρευρεθεί στην προακρόαση του “Cipher” των SL Theory και η πρώτη εντύπωση που μας είχε αφήσει ήταν εξαιρετική. Πάντα έχω την απορία όταν παίρνω πλέον στα χέρια μου την επίσημη κυκλοφορία του κάθε δίσκου αν θα συνεχίσω να έχω την ίδια άποψη με την αρχική. Το “Cipher” μετά από αρκετές ακροάσεις δεν μου άφησε και πολλά περιθώρια, αφού μπορώ να πω με σιγουριά πως η άποψη μου παραμένει ίδια: έχουμε να κάνουμε με μία κυκλοφορία διαμάντι. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Για όσους δεν τους γνωρίζουν οι SL Theory δημιουργήθηκαν το 2009 ως προσωπικό project του Σωτήρη Λαγωνίκα και κινούνται μουσικά γύρω από το progressive rock και AOR. Το 2017 προστέθηκαν στη μπάντα και οι Μιχάλης Καρασούλης (φωνή), Άλεξ Φλούρος (κιθάρα), Γιάννης Νίγδελης (κιθάρα/φωνή), Χρήστος Κόλλιας (μπάσο), Μανώλης Γαβαλάς (πλήκτρα/φωνή) με τον Σωτήρη Λαγωνίκα (drums/φωνή) να αποτελεί φυσικά τον master εγκέφαλο πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα. Στα δε φωνητικά συναντάμε τη Μαργαρίτα Παπαδημητρίου και την Άννα Τάρμπα. Κάτω από αυτή τη σύνθεση ηχογραφήθηκε και ο δίσκος “Cipher” o οποίος αποτελεί την 4η full length κυκλοφορία της μπάντας (μετά τα “I”, “Progressively Dark” και “Different Space, Different Time”) η οποία κυκλοφορεί από την ROAR! Rock Of Angels. Το δε πανέξυπνο artwork του δίσκου το έχει επιμεληθεί η Δέσποινα Λουπέτη το οποίο απεικονίζει ένα κρυπτόλεξο το οποίο λύνεται κανονικότατα…
Το “Cipher” αποτελείται από 11 συνθέσεις (και 1 remix) που μουσικά μπορούν να ικανοποιήσουν με άνεση τον καθένα μας. Συνθέσεις που σου κολλάνε στο μυαλό από το πρώτο κιόλας άκουσμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις λες απλοϊκές. Είναι ένας δίσκος που έχει μελετηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και αυτό φαίνεται παντού. Ειδικά το 1ο κομμάτι του δίσκου αρκεί για να αρχίσεις να αναρωτιέσαι για το τι θα ακούσεις… “The Life & Death of Mr. Ess” λοιπόν και για πάνω από 13 λεπτά έχουμε να κάνουμε με ένα κομμάτι που άνετα θα μπορούσε να σταθεί σε musical (με τον Σωτήρη Λαγωνίκα στα φωνητικά) και που θυμίζει αρκετά Queen. Αποτελείται από 10 μέρη εξιστορώντας ουσιαστικά τον κύκλο ζωής από τη γέννηση έως και το θάνατο. Εκπληκτική σύνθεση, πολυδιάστατη, με πολλά συμφωνικά σημεία και χορωδιακά φωνητικά. Και εκεί που λες πως κατάλαβες πως θα κινηθεί ο δίσκος έρχεται το αγαπημένο μου “You Never Happened” να με ισοπεδώσει. Εδώ οι SL Theory κινούνται σε πιο hard rock μονοπάτια με μία σύνθεση που δεν μπορεί να μου ξεκολλήσει από το μυαλό. Το εν λόγω κομμάτι αποτελεί και το 1ο επίσημο video clip του δίσκου. Συνέχεια με το “Devil’s Suites” το οποίο αποτελεί το «χιτάκι» του δίσκου και είναι το 2ο video clip από το “Cipher”. Εδώ συναντάμε ως guest τον Μανώλη Τσίγκο με το φοβερό του solo στην κιθάρα. Ακολουθεί το δυναμικό “Table’s Turned”, το οποίο επίσης κινείται σε hard rock μονοπάτια. Το “Grave Danger” αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι του δίσκου το οποίο έχει φουλ εθιστικό ρυθμό. Οι τόνοι πέφτουν με το υπέροχο “If It Wasn’t For You” το οποίο έγραψε ο Σωτήρης για τη γυναίκα του και το ερμηνεύει ο ίδιος. Υπέροχα συναισθηματικό κομμάτι, κλιμακώνεται όσο πρέπει για να δώσει την απαραίτητη ένταση. Αλλαγή ύφους πάλι με τα “Anyone, Anymore” και “If You Saw Me Dead” τα οποία αποτελούν και τα προσωπικά αγαπημένα μου. Τα εν λόγω κομμάτια γράφτηκαν την περίοδο του “Progressively Dark” και είναι πιο heavy και περισσότερο σκοτεινά στο ύφος τους. Το “Silence and Loneliness” που ακολουθεί αποτελεί μια πιο δυναμική μπαλάντα, με χορωδιακά φωνητικά στο refrain. Συνέχεια με το “A Song About Nothing“, το οποίο είναι ένα κλασικό hard rock κομμάτι που θυμίζει και λίγο Kansas. Επίσης εθιστικό και φουλ μελωδικό. Λίγο πριν το κλείσιμο του δίσκου συναντάμε την απόλυτη ανατροπή με το γκρουβάτο “Happy” το οποίο ανεβάζει τη διάθεσή μας στα ύψη. Το δε κλείσιμο του δίσκου ανήκει σε ένα πολύ ενδιαφέρον remix του “If You Saw Me Dead”.
Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη από το “Cipher” και από τη δουλειά που έχει ρίξει η μπάντα για να φτάσει σε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. Είναι από τους δίσκους που σου κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Οι συνθέσεις είναι φοβερά καλοδουλεμένες και νομίζω πως δεν θα περίμενα και κάτι λιγότερο από τους SL Theory. Υπέροχα και τα χορωδιακά φωνητικά, δένουν απόλυτα με τα υπόλοιπα φωνητικά και απογειώνουν τα κομμάτια. Υπάρχει θεατρικότητα στις ερμηνείες, ποικιλομορφία στα κομμάτια όσον αφορά το ύφος τους και όλα με τον τρόπο τους δημιουργούν το απαραίτητο συναίσθημα στον ακροατή. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν οι SL Theory με το “Cipher” μας κάνουν να μιλάμε για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της χρονιάς.
Βαθμολογία: 88/100
Για το Rockoverdose.gr
Τζοβάνα Σπήλιου