THY CATAFALQUE – “Alföld”

Συντάκτης: Μιχάλης Τσολάκος

 

Με τους Oύγγρους ασχολήθηκα πάρα, μα πάρα πολύ σοβαρά πριν 2 χρόνια, όταν και κυκλοφόρησαν το “Vadak”. Oμολογώ πως τέτοιο συνδυασμό τόσο διαφορετικών ήχων δεν είχα ξανακούσει σε τέτοιο επίπεδο και με τέτοια ποιότητα. Οι Thy Catafalque είναι ένα φαινόμενο της μουσικής μας. To δε “Mezolit (Live At Fekete Zaj)” αποτελεί μια εξίσου προσεγμένη κυκλοφορία, η οποία λειτουργεί και σαν συλλογή και θα βρίσκεται κι αυτή σύντομα στο ράφι μου. Ο Tamás Kátai, μεγάλο μυαλό και «σφουγγάρι» επιρροών, που από το 2011 και τη φυγή του Juhász János έχει σαν solo project τους Thy Catafalque, χαράσει μια πορεία και πάει πάντα μπροστά το συγκρότημά του. Να λοιπόν που έχει έτοιμο και το “Alföld”.

 

 

Προτού προχωρήσουμε, όσοι είστε ακόλουθοι των Gort (πρώην μπάντα του Tamás), Celtic Frost (του “Into The Pandemonium” ακόμα περισσότερο), Triptykon και Ved Buens Ende, όσοι αρέσκεστε σε μεγάλες παραγωγές, avantgarde στοιχεία στο metal σας και τα πλήκτρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις, τότε οι Oύγγροι θα σας κάνουν να ανακαλύψετε κάτι πολύ όμορφο στη μουσική τους. Μπορεί να μην ηχούν τόσο παγωμένοι όσο οι Celtic Frost, έχουν όμως ακραία black metal φωνητικά και εξαιρετικές μελωδίες. Κι αν στο εξαιρετικό από κάθε άποψη, δίσκο της χρονιάς για το 2021 “Vadak”, ο Kátai ακολούθησε το δρόμο των σκισμένων φωνητικών, στο “Alföld” το γυρνάει σε death metal μονοπάτια με growls. Εννοείται πως κάθε πειραματικό στοιχείο είναι παρόν, συνδεδεμένο με κάθε λογής black/death περάσματα και μελωδίες από synthesizer, κιθάρες κι ατμοσφαιρικούς ήχους που με ένα μαγικό τρόπο ο Tamás τα ταιριάζει σε συνθέσεις που ξεχωρίζουν σαν το εκπληκτικό “A Földdel Egyenlő”.

 

 

Σαν να έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του, ο άνθρωπος πίσω από τους Thy Catafalque μπορεί να χωρέσει σε μια σύνθεσή του jazz, pop, folk, ηλεκτρονική μουσική και άκρως μεταλλικά riffs, στολισμένα με brutal φωνητικά και στίχους στη μητρική του γλώσσα. Επιπλέον, αξίζει να γίνει αναφορά σε μουσικούς που συμμετέχουν, αλλά και όργανα που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μουσικό και πειραματικό ταξίδι του “Alföld”. Έχουμε φλάουτο από τον Dario Cei, βιολί και βιόλα από τον Chris Lyons και μια ομάδα τραγουδιστών που υποστηρίζουν το όραμα του Kátai (Martina Veronika Horváth, Lambert Lédeczy, Bálint Bokodi, Gábor Veres και Gábor Dudás).

 

 

Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι ικανά να σας πείσουν, τότε μια ακρόαση στo “Folyondár” ή στο “A Felkelő Hold Országa” είναι πιθανόν να σας αλλάξει γνώμη. Ο πανέξυπνος ποιητής και τραγουδοποιός, Tamás Kátai, μπορεί να μυήσει κόσμο και κοσμάκη στο ακραίο (black) metal με την ολοκληρωμένη και άμεση μουσική του στο “Alföld”, αλλά και να τραβήξει στο σκοτάδι του μια για πάντα κάθε οπαδό που δεν σταματά να ψάχνει και να ψάχνεται. Το άλμπουμ αυτό είναι άμεσο και προσιτό, είναι extreme, ακραίο και σκληρό, οριακά black n’ roll και με μια εξαιρετική παραγωγή. Προς το παρόν, η deluxe mediabook έκδοση είναι στο δρόμο για να βρει τη θέση της στο ράφι μου και ο δίσκος παίζει ανελλιπώς κάθε μεσάνυχτα. Η μάχη με το “Uncelebration” για την εως τώρα πρωτιά στην προσωρινή λίστα φουντώνει για τα καλά.

 

 

 

Βαθμολογία: 86/100

 

 

Για το Rock Overdose,
Μιχάλης Τσολάκος 

Comments