TSAR STANGRA – “Celestial Forger”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Ιουνίου 2017

 

Ποιοι άραγε να είναι οι λόγοι που θα πήγαινε κάποιος στη Βουλγαρία; Να κάνει διακοπές γιατί είναι ωραία χώρα; Ναι. Έχει και πλούσια ιστορία, έχει και ωραίες πόλεις, έχει και θάλασσα. Να πάει να κάνει ψώνια, ειδικά αν μένει κοντά στα σύνορα; Προφανώς. Γεμίζει το αμάξι με πράγματα από το σούπερ μάρκετ και γεμίζει και το ντεπόζιτο στο γυρισμό. Να πάει να δει κάποιο μεγάλο συγκρότημα που δεν θα περάσει από την Ελλάδα; Φυσικά. Δεν είναι μακριά, οπότε θα αξίζει τον κόπο. Θα πήγαινε όμως κάποιος να δει κάποιο μεγάλο τοπικό συγκρότημα; Χμμμ, μάλλον όχι, αφού η βουλγάρικη metal σκηνή δεν είναι και τόσο διαδεδομένη εκτός συνόρων. Οπότε με αυτή την κριτική θα ήθελα να φέρω στην προσοχή σας μία τουλάχιστον βουλγάρικη μπάντα, η οποία είναι άξια αναφοράς.

 

Ο λόγος για τους Tsar Stangra (Цар Стангра), οι οποίοι ιδρύθηκαν το 2007 και μετά από 2 demo του 2005, κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο Celestial Forger”. Το είδος στο οποίο ανήκουν είναι το Black / Folk, με το Folk στοιχείο να επικεντρώνεται κυρίως στη βουλγάρικη παραδοσιακή μουσική. Και οκ, μπορεί το συγκρότημα να εδρεύει στο Κεμπέκ του Καναδά, όμως τα μέλη της είναι Βούλγαροι και ως βουλγάρικη μπάντα μας συστήνονται.

 

Τώρα θα μου πείτε “γιατί ρε μάγκα μου αυτό το συγκρότημα αξίζει της προσοχής μας;”, και θα είναι μια πολύ καλή ερώτηση, που θα προσπαθήσω να απαντήσω ευθύς αμέσως. Καταρχήν ξεκινάμε από το γεγονός ότι από τη σκοπιά του Black Metal, οι συνθέσεις είναι φοβερές. Σκοτεινές και παγωμένες όσο πρέπει, με πολύ ωραία δουλειά στις κιθάρες, οι οποίες μπορούν να βγάλουν πολύ όμορφες μελωδίες, τόσο στα αργά όσο και στα γρήγορα σημεία, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να το γυρίσουν με άνεση στην παραμόρφωση και να ρίξουν και τη θερμοκρασία γύρω μας. Αλίμονο φυσικά αν έλειπαν και τα γρήγορα ξεσπάσματα, άφθονα στον αριθμό, με τα καταιγιστικά τύμπανα και τα blast beats να αναλαμβάνουν δράση με περίσσια άνεση.

 

Αν η κριτική τελείωνε εδώ δεν θα είχε και τόσο νόημα, αφού θα περιέγραφε έναν ωραίο Black Metal δίσκο, έναν από τους πολλούς, και θα μου τη λέγατε (με το δίκιο σας) για το χαμένο σας χρόνο. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και άλλα να ειπωθούν. Και ξεκινάω από το στοιχείο του Folk, το οποίο εντείνεται κυρίως από τη χρήση πιο παραδοσιακών οργάνων (μη με ρωτήσετε ποια είναι αυτά, ίσως είναι μπουζούκι, ίσως είναι μαντολίνο, κάτι τέτοιο ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων), τα οποία αναμιγνύονται εξαιρετικά με την Black Metal μουσική και δημιουργούν απίστευτες μελωδίες, που κάποιες φορές σου προκαλούν και μία υπέροχη μελαγχολία, ενώ στην εισαγωγή του “Suniat na Geroya” σου έρχεται να σηκωθείς επάνω να αρχίσεις να χορεύεις, δεδομένου του ότι ξέρεις να χορεύεις παραδοσιακούς βουλγάρικους χορούς (μετά μπαίνει το Black Metal γκαζάτο και πολύ θέλω να σας δω να χορεύετε βουλγάρικους χορούς κάνοντας και headbanging ταυτόχρονα). Υπάρχει και το κομμάτι “Da, Blizak e Krayat”, που πρόκειται για ένα μονόλεπτο κομμάτι, τραγουδισμένο στα βουλγάρικα από παιδική χορωδία. Από ‘κει και πέρα, οι Tsar Stangra βάζουν πολλές φορές και ενορχήστρωση στις συνθέσεις τους, κλείνοντας το μάτι και προς τη συμφωνική πλευρά του Black Metal. Επίσης, ουκ ολίγες φορές οι Βούλγαροι θα βάλουν και πιάνο, κυρίως στις πιο αργές στιγμές, που δένει υπέροχα με την σκοτεινή μουσική, ενώ στην αρχή του 14λεπτου έπους “Opulchentsite na Shipka”, θα ακουστεί και εκκλησιαστικό όργανο (ναι, από εκείνο που σηκώνει τις τρίχες του σβέρκου).

 

Ελπίζω να έδωσα μία ιδέα περί τίνος πρόκειται το ντεμπούτο άλμπουμ των Tsar Stangra, ένα άλμπουμ που ανεβάζει τον προσωπικό τους πήχη ψηλά και σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να τον περάσουν με την επόμενη δουλειά τους. 5 δυνατές και συμπαγείς συνθέσεις, στις οποίες οι Βούλγαροι ελίσσονται με τη χάρη ενός φιδιού ανάμεσα σε παραδοσιακό στοιχείο, γρήγορο και καταιγιστικό Black Metal, αργά και σκοτεινά περάσματα και πανέμορφες μελωδίες. Ένα άλμπουμ που θέλει απαραίτητα την προσοχή σας.


Βαθμολογία: 87/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 

 

 


Comments