VOYAGER – “Fearless In Love”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Εάν υπάρχει μία λέξη η οποία μπορεί να χαρακτηρίσει τη χώρα της Αυστραλίας, αυτή θα ήταν με σιγουριά “ιδιαίτερη”. Ιδιαίτερα τοπία, ιδιαίτερος τρόπος ζωής, ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα και φυσικά, ιδιαίτερη μουσική. Οι Αυστραλοί καλλιτέχνες φημίζονται για τη διαχρονική προσφορά τους στο μουσικό στερέωμα, με ονόματα όπως οι AC/DC, οι Bee Gees και οι INXS να χαίρουν παγκόσμιας φήμης και αναγνώρισης. Όσον αφορά τον μεταλλικό χώρο τώρα, συγκροτήματα όπως οι Karnivool, οι Caligula’s Horse και οι Toehider του απίστευτα ταλαντούχου Micheal Mills (μην αλληθωρίζετε, σωστά το γράφω) είναι μόνο μερικοί από τους εκπροσώπους του μουσικού υποείδους που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αυστραλέζικης σκηνής εδώ και πάρα πολλά χρόνια, του progressive metal.

 

Κάπου μέσα σε αυτή την πολυφωνία συναντάμε και τους Voyager, οι οποίοι στον απόηχο μιας πολύ επιτυχημένης εκπροσώπησης της χώρας τους στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, κυκλοφορούν τον όγδοο δίσκο της 24ετούς καριέρας τους. Το “Fearless In Love” λοιπόν συνεχίζει τον εξευγενισμό του ήχου της μπάντας, κάτι που είχε ήδη ξεκινήσει από το προ τετραετίας “Colours In The Sun”, υιοθετώντας ένα pop υπόβαθρο χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τις progressive καταβολές τους στο ελάχιστο. Με 11 κομμάτια διάρκειας μεταξύ τριών και πέντε λεπτών, οι Voyager μας προσφέρουν ένα άλμπουμ, που κυλάει αβίαστα από την αρχή μέχρι το τέλος, με όλες τις συνθέσεις του δίσκου να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό στο τελικό σύνολο χωρίς να κουράζουν ή να μοιάζουν περιττές.

 

Έχοντας το ήδη γνωστό “Promise” από τον διαγωνισμό της Eurovision, αλλά και τα singles “Prince Of Fire” και “Ultraviolet” (το οποίο περιλαμβάνει μία διόλου ευκαταφρόνητη guest εμφάνιση από τον Sean Harmanis των Make Them Suffer), οι Voyager μας προιδεάζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το περιεχόμενο του δίσκου: εύπεπτο, αλλά και υπερβατικό prog metal με έντονο το pop στοιχείο, μια αρκετά σκοτεινή θεματολογία που πραγματεύεται την ανθρώπινη αδυναμία και τους εσωτερικούς μας δαίμονες, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τη «χαρούμενη» ενορχήστρωση του δίσκου.

 

Επιπλέον, συνθέσεις όπως το “Submarine”, που κλείνει το μάτι στον μεγάλο Devin Townsend ή το προσωπικό μου αγαπημένο “The Lamenting” αποτελούν εξίσου αντιπροσωπευτικά δείγματα της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ radio-friendly μελωδιών και prog ξεσπασμάτων που έχει βρει η μπάντα, με τον frontman Daniel Estrin να “χρωματίζει” ιδανικά το κάθε κομμάτι με την αγγελική φωνή του. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας βρίσκονται εκεί να υποστηρίξουν τα -ενίοτε ατμοσφαιρικά και χαρούμενα, ενίοτε ογκώδη κι επιθετικά- synths του Estrin χωρίς να υπερβάλλουν, αλλά και χωρίς να μοιάζουν σε κάνενα σημείο πως έχουν δευτερεύων ρόλο.

 

Εν κατακλείδι, το “Fearless In Love” είναι ένας απολαυστικός δίσκος. Δίχως να υποπέφτουν σε εξόφθαλμα σφάλματα, οι Voyager αφουγκράζονται με επιτυχία το ρεύμα της εποχής και κυκλοφορούν τον πιο κομβικό δίσκο της καριέρας τους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικά πράγματα: αφενός «εξαργυρώνουν» τη δημοτικότητα που τους προσέφερε η  συμμετοχή τους στη Eurovision, κυκλοφορώντας τον δίσκο που θα αυξήσει τη μετοχή τους και θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη αναγνώριση εκτός Αυστραλίας, και αφετέρου κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για την εξέλιξη του ήχου τους. Εμείς με τη σειρά μας ανυπομονούμε για το επόμενο βήμα της καριέρας τους.

 

 

 

Βαθμολογία: 82/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments