WARRIOR PATH – “The Mad King”

Συντάκτης: Κατερίνα Μήτικα

 

Μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε στην πλατφόρμα του Bandcamp πριν δύο χρόνια το ομότιτλο ντεμπούτο τους, οι Warrior Path, χωρίς ακόμη να έχει κατευνάσει το σοκ από την πρώτη τους κυκλοφορία, επιστρέφουν με νέο δίσκο εν ονόματι The Mad King. Οι Warrior Path αποτελούν ανερχόμενα διαμάντια όχι μόνο για την εγχώρια σκηνή αλλά και ευρύτερα για τα λημέρια της underground, γεγονός που αποδεικνύουν και ενισχύουν με κάθε τους κυκλοφορία. Αξιοσημείωτο είναι το ότι υπέπεσαν στην αντίληψη της τεράστιας Napalm Records, η οποία τους προσφερε συμβολαιο, το οποίο η μπάντα απέρριψε.

 

Από τον τελευταίο δίσκο τους, έχουν αλλάξει αρκετά σημαντικά στοιχεία τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν τη σύνθεση του συγκροτήματος και έπειτα τον ήχο του. Αρχικά, ο τραγουδιστής των Beast in Black, Γιάννης Παπαδόπουλος, αποχωρεί από το συγκρότημα και δίνει τη σκυτάλη στον Σουηδό, θρυλικό πρώην τραγουδιστή των Lost Horizon, Daniel Heiman. Έχοντας στο οπλοστάσιό τους τον καταπληκτικό Heiman ανοίγονται νέοι δρόμοι για τους Warrior Path, συνθήκη που φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν άριστα όπως θα διαπιστωθεί στη συνέχεια. Σχετικά με τον ήχο, όποιος ακούσει το “Warrior Path” είναι εύκολο να εντοπίσει έντονες επιρροές από τους Iron Maiden στην ολότητα της διάρκειάς του. Αυτή η τόσο ευδιάκριτη επιρροή στο The Mad King φέρεται να έχει ελαττωθεί τόσο, σε σημείο που να αναγνωρίζεται σε ελάχιστα μέρη, όπως για παράδειγμα μερικές φορές στα lines του μπάσου ενισχύοντας, εν τέλει, το συνολικό αποτέλεσμα. Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, θα λέγαμε πως το The Mad King σηματοδοτεί την απόκτηση ατομικής μουσικής ταυτότητας από τους Warrior Path.

 

Το συγκρότημα φαίνεται πως έχει μελετήσει προσεκτικά το γερμανικό ευρωπαϊκό power metal και τις δομές του, και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος των Warrior Path, Ανδρέας Σινάνογλου. Θα λέγαμε πως ο ήχος τους εμπνέεται από το ιδίωμα αυτό αλλά έχει και έναν «αέρα» Σουηδίας, τον οποίο θα αιτιολογούσαμε εξαιτίας του τρόπου εκτέλεσης των κομματιών από τον Heiman.

 

ΤοThe Mad King, όπως αποτυπώνεται και στο εξώφυλλό του, έχει επική διάθεση και θεματολογία: Βίκινγκς, ιστορίες, μάχες, αιματοβαμμένα ξίφη, βασιλείς, εκστρατείες, έρχονται να ενθουσιάσουν τον ακροατή και να τον θέσουν σε μια μόνιμη κατάσταση έκρηξης αδρεναλίνης καθ’ όλη τη διάρκειά του. Οπωσδήποτε δεν λείπουν και οι πιο χαλαρές στιγμές, ωστόσο τα κατεξοχήν χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι η απίστευτη ενέργεια και ο υπέροχος ρυθμός των συνθέσεων του Ανδρέα Σινάνογλου, καθώς και οι εντυπωσιακές κορώνες από τον Daniel Heiman που επιδεικνύουν συνεχώς τις φοβερές φωνητικές του ικανότητες. Τα μελωδικά riffs κυριολεκτικά δίνουν και παίρνουν, οι εκτελέσεις των κομματιών από τον κεντρικό τραγουδιστή είναι εξαιρετικές και η δουλειά στην παραγωγή του δίσκου αναμφίβολα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες παραγωγές του Bob Κατσιώνη. Οφείλω να επισημάνω ότι ο δίσκος μπορεί κάλλιστα να ακουστεί και «μονοκοπανιά», αφού όλα τα κομμάτια είναι τόσο άμεσα, ζωντανά και καλοδουλεμένα έτσι ώστε να μην κουράζουν ούτε μία στιγμή, επιτυγχάνοντας να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή.

 

Η προσπάθεια των Warrior Path καρποφόρησε και με το παραπάνω. Το The Mad King είναι ένας συγκλονιστικός δίσκος, όχι μόνο για τη δισκογραφία του συγκροτήματος, αλλά γενικότερα αξίζει μια θέση στο ράφι με στις καλύτερες πρόσφατες Power Metal κυκλοφορίες. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο power metal έργο με ξεκάθαρη old school προσέγγιση, ικανό να γεμίσει τους παλαιότερους με αισθήματα νοσταλγίας και να προκαλέσει διάφορες μνήμες περασμένες να αναδυθούν στην επιφάνεια. Όσο για τους νέους, είναι σίγουρο πως θα τους ξεσηκώσει μέσα από 52 λεπτά θυελλώδους υλικού και θα τους ωθήσει να επισκεφτούν ξανά ή να εξερευνήσουν την παρακαταθήκη που άφησαν τα τεράστια power metal σχήματα του παρελθόντος, από τα οποία και εμπνέεται το συγκρότημα.

 

Ομολογώ πως δεν έχω να προτείνω κάποιο κομμάτι που ξεχώρισε ιδιαίτερα έναντι των υπολοίπων διότι όλα τους ήταν ένα και ένα, με τα fillers και τις αχρείαστες προσθήκες να λάμπουν δια της απουσίας τους. Το The Mad King θα αφήσει το στίγμα του ως μια πρόσφατη κυκλοφορία που επιτέλους κατάφερε να ανανεώσει τον στάσιμο μοντέρνο power metal ήχο. Οι Warrior Path, αφού παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους, μας επιτρέπεται πλέον να μπορούμε να τους εκλαμβάνουμε ως φορείς αναγέννησης του υπέρ-κορεσμένου και συνεχώς φθίνοντος, τα τελευταία χρόνια, ιδιώματος του power metal. Ως Έλληνες οπαδοί του σκληρού ήχου, θα πρέπει να είμαστε περήφανοι.

 

 

Βαθμολογία: 92/100

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Κατερίνα Μήτικα 

Comments