WIND ROSE – “Stonehymn”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Μαΐου 2017

 

 

Μια νέο-ανερχόμενη μπάντα στους κύκλους της folk metal σκηνής είναι οι Ιταλοί Wind Rose. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2009, έχουν κυκλοφορήσει δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ και έχουν περιοδεύσει δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως οι Wintersun, Eluveitie, Epica, Fintroll και Skalmold μεταξύ άλλων. Είχαμε την ευκαιρία, όσοι από ‘μας παρευρεθήκαμε το 2015 στη συναυλία των Eluveitie, να δούμε για πρώτη φορά τους Wind Rose. Ένα τελείως άγνωστο -τουλάχιστον για ‘μένα- μέχρι τότε συγκρότημα, που οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία τους δείχνει ότι είναι ένα όνομα το οποίο προωθείται αρκετά και όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει για τα επόμενα χρόνια.

 

Φέτος επιστρέφουν με νέο full-length υπό τον τίτλο Stonehymnκαι με νέα συνεργασία με την δισκογραφική Inner Wound Recordings. Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαϊου και περιλαμβάνει 9 κομμάτια συνολικής διάρκειας 47 περίπου λεπτών. Το mixing και mastering έγινε από τον Simone Mularoni (DGM, Ancient Bards, Secret Sphere) και το cover artwork είναι δημιούργημα του Jan Yrlund (Apocalyptica, Korpiklaani, Tyr). Όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι, πέρασαν δύο χρόνια δουλεύοντας σκληρά πάνω στον νέο τους δίσκο και φαίνεται πως έχουν υψηλές προσδοκίες.

 

Ξεκινώντας την ακρόαση του Stonehymn και καθ’ όλη τη διάρκεια, αυτά που ξεχώρισα και μου άρεσαν ιδιαίτερα, ήταν η ενθυμητική ατμόσφαιρα, τα επικά φωνητικά, τα power metal riffs, τα συμφωνικά σημεία καθώς και η όλη folkish/battle metal διάθεση που δεσπόζει σ’ όλο τον δίσκο. Στοιχεία που συγκεντρωτικά συναποτελούν στην δημιουργία ενός ποικιλόμορφου ακούσματος αλλά με πάγια και σταθερή βάση.

 

Παρ’ όλα τα θετικά όμως, δεν μπορώ να παραλείψω αλλά και δυστυχώς να κατακρίνω έντονα το γεγονός της τρομερής ομοιότητας με την μουσική των Ensiferum! Επιρροές έχουν φυσικά κι από άλλα συγκροτήματα όπως οι Winterstorm, που επίσης μου τους θυμίζουν αρκετά, οι Turisas απ’ τους οποίους έχουν δανειστεί στοιχεία που είναι άκρως εμφανή στο τραγούδι “To Erebor” και άλλα συγκροτήματα που δεν είναι όμως σημαντικά να αναφέρω, καθώς η βαρύτητα πέφτει στις πολύ έντονες επιρροές απ’ τους Ensiferum.

 

Εξυπακούεται πως δεν είναι διόλου κατακριτέο να έχεις επιρροές από μπάντες και μουσικούς που θαυμάζεις, και φυσικά δεν υπάρχει (στις μέρες μας τουλάχιστον) μπάντα που να μην έχει δανειστεί στοιχεία από άλλα συγκροτήματα, έστω και λίγο. Άλλο είναι όμως να έχεις επιρροές σε επιτρεπτό και ελεγχόμενο σημείο και άλλο είναι η μουσική που γράφεις να βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στη μουσική άλλου συγκροτήματος!

 

Αν εξαιρέσουμε τις ομοιότητες που ανέφερα, σε γενικές γραμμές είναι ένα αρκετά καλό και ευχάριστο άκουσμα. Όσο όμως καλό και να ακούγεται το νέο άλμπουμ των Wind Rose δεν μπορώ να παρακάμψω τις προκλητικές ομοιότητες που παρουσιάζει με το γνωστό συγκρότημα που προανέφερα. Προσωπικά, αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ μιας και όπως, ουκ ολίγες φορές, έχω τονίσει σε προηγούμενες δισκοκριτικές το πόσο σημαντική θεωρώ την ταυτότητα για ένα συγκρότημα! Ας ελπίσουμε ότι μέχρι την επόμενη κυκλοφορία τους θα την αποκτήσουν..


Βαθμολογία: 65/100

 

Για το Rock Overdose,

Elena Darzenta

 

 

 

 

 

 


Comments