YOTH IRIA – “As The Flame Withers”

Συντάκτης: Χρήστος Παπαναστασίου

 

Αναμφίβολα, η κυκλοφορία με τη μεγαλύτερη προσμονή για τους fans της ελληνικής black metal σκηνής, είναι αυτή των Yoth Iria που καταφτάνει νωρίς κιόλας στις αρχές του 2021. Για όσους δε γνωρίζουν, οι Yoth Iria είναι η μπάντα του Δημήτρη “Mutilator” Πατσούρη, ενός από τα ιδρυτικά μέλη των Rotting Christ και των Varathron. Μετά από πολλά χρόνια απουσίας του από τη σκηνή, επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο. Τον τελευταίο χρόνο τον είδαμε να συμμετέχει ενεργά στη βιογραφία των Christ με μπόλικες ιστορίες για τη μπάντα, σε συναυλία των Kawir παίζοντας ζωντανά μαζί τους, να συμμετέχει ως νέο μέλος στους Medieval Demon και εν τέλει να δημιουργεί νέα μπάντα και καινούρια μουσική. Πέρσι, ως Yoth Iria κυκλοφόρησε το πρώτο EP και ένα split με τους Kawir. Φέτος, η πρώτη full-length κυκλοφορία του συγκροτήματος είναι προ των πυλών και ονομάζεται As The Flame Withers.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα μέλη που συμμετέχουν στο μουσικό εγχείρημα του Mutilator είναι ο Γιώργος “The Magus” Ζαχαρόπουλος, που επίσης ανήκε στο original lineup των Rotting Christ και ιδρυτής των θρυλικών Necromantia. Στις κιθάρες επιλέχθηκε ο πολυτάλαντος Γιώργος Εμμανουήλ των Lucifers Child και προηγουμένως των Rotting Christ, ο οποίος επιμελήθηκε και την ηχογράφηση/μίξη του άλμπουμ. Με τέτοια ομάδα, λοιπόν, δε χάνεις και αυτό έχει ήδη φανεί και από το EP, αλλά και από τα δείγματα που μας έχει δώσει μέχρι στιγμής η μπάντα.

 

Το As The Flame Withers αποτελείται από οκτώ κομμάτια συνολικής διάρκειας 47 λεπτών, με μέση διάρκεια του κάθε κομματιού γύρω στα πέντε και βάλε λεπτά. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν πλούσιο δίσκο, συγκεντρωμένο στην ποιότητα και την ατμοσφαιρικότητα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα κιόλας λεπτά, που οι μελωδίες διαδέχονται η μία την άλλη και τα riff στις κιθάρες ασταμάτητα. Το συγκρότημα έχει καταφέρει να πάρει το old school και να το παντρέψει άψογα με τη σύγχρονη προσέγγιση του black metal κρατώντας τα καλά στοιχεία και από τις δύο εκδοχές και διατηρώντας την μοναδικότητα της εγχώριας σκηνής μας. Ακούγοντας τον The Magus στα φωνητικά, μια ανατριχίλα διακατέχει αμέσως τον ακροατή, γιατί αυτόματα μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή και μπαίνει στην ατμόσφαιρα του εκάστοτε κομματιού.

 

Ο δίσκος είναι εξαιρετικός και από τεχνική άποψη, με ισορροπημένο ήχο σε όλα τα όργανα, ενδιαφέροντα εφέ και προσεγμένα φωνητικά. Τα κιθαριστικά σόλο είναι μελετημένα και καλοδουλεμένα και τα κρουστά καταιγιστικά. Το δέσιμο όλων αυτών γίνεται κάτω από εξαιρετική χημεία, παράγωντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Δε γίνεται να μη νοιώσει κανείς την ευχαρίστηση, που προκαλεί αυτή η συνεργασία των μελών των Yoth Iria, που κυκλοφορούν όχι μόνο ένα εξαιρετικό δίσκο, αλλά προκαλούν και μια μικρή δόση μελαγχολίας για τα ’80s, την περίοδο που γεννήθηκε το ελληνικό black metal. Αυτό το είδος λοιπόν απογειώνεται φέτος, μέσω των Yoth Iria και του As The Flame Withers! Εύγε στη μπάντα και να σημειωθεί ότι αναμένουμε σαν τρελοί να τους δούμε να παίζουν ζωντανά.

 

Κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν να συγκρίνουν τη μουσική της μπάντας με αυτή των Christ, λόγω της συμμετοχής των μελών της και στα δύο συγκροτήματα στο παρελθόν. Θα πρότεινα να ελευθερώσετε το μυαλό σας από τέτοιου είδους συγκρίσεις και να απολαύσετε τη μουσική, που μας προσφέρουν και τα δύο αυτά συγκροτήματα. Οι Yoth Iria είναι ένα εξαιρετικό συγκρότημα με τη,ν δική του προσωπικότητα, το οποίο με τις κυκλοφορίες του αποδεικνύει ότι διαθέτει το δικό του μουσικό χαρακτήρα. Καλή ακρόαση!

 

 

Βαθμολογία: 86/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Χρήστος Παπαναστασίου 

Comments