PRYSMA στο Rock Overdose: ”Νιώθουμε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του δίσκου μας ‘Closer to Utopia’”.

Το Rock Overdose είχε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τους Θεσσαλονικείς Progressive Rockers PRYSMA, οι οποίοι είπαν πολλά και  ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία της μπάντας τους, για τον δίσκο τους “Closer to Utopia”, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

 

 

 

Rock Overdose:  Καλώς ορίσατε παιδιά στο Rock Overdose και ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε.Είστε μια μπάντα που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και έχει περάσει από αρκετά στάδια. Ας δούμε όμως ποιοι κρύβονται πίσω από τους Prysma.

 

Prysma: Ναι, η αλήθεια είναι ότι το συγκρότημα έχει περάσει από πάρα πολλές φάσεις όσον αφορά στο line up του. Ένα καιρό, να φανταστείτε, ήμασταν 7μελής μπάντα, αποτελούμενη επιπλέον από Σαξόφωνο Τσέλο και 2 φωνές.

 

Πλέον, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου, το συγκρότημα πήρε μια πιο ξεκάθαρη θέση στο τι θέλει να κάνει και κατέληξε σε μια τετραμελή σύσταση που αποτελείται από τους Ορέστη Γραμμένο, Σπύρο Δεληδημητρίου, Κωνσταντίνο Διακάκη και Γιάννη Κουτσό. Πρόκειται για ένα φοιτητικό σχήμα που ηλικιακά κυμαίνεται από 21 έως 24 ετών.

 

 

Rock Overdose: Κλασική ερώτηση προφανώς, αλλά το όνομα σας πως προέκυψε; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό ή ήταν κάτι της στιγμής;

 

Prysma: Η ιστορία ξεκινάει με 3 φοιτητές του Φυσικού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήθελαν απλά να παίξουν μουσική. Το όνομα επιλέχθηκε για να περιγράψει το πως η διαφορετικότητα του κάθε χαρακτήρα έδινε κάθε φορά ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, με την μορφή μουσικής, όπως αντίστοιχα ένα πρίσμα μπορεί και συνθέτει τα διαφορετικά χρώματα σε ένα κοινό λευκό φως, υπό τις κατάλληλες γωνίες και συνθήκες.

 

 

Rock Overdose: Στα χέρια σας κρατάτε την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Closer to Utopia”, όπου και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί και να φτάσει σε εμάς;

 

Prysma: Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2018, μεταξύ 18 και 20 Σεπτέμβρη, στα nVelope Studios. Έτσι, η όλη διαδικασία (mix, master, artwork) κράτησε γύρω στους 6 μήνες. Βέβαια, τα κομμάτια που αποτελούν τον δίσκο δουλεύονταν πολύ περισσότερο καιρό για να φτάσουν το υπαρκτό αποτέλεσμα.

 

 

Rock Overdose: Ισχύει πως η ηχογράφηση του δίσκου έγινε υπό live συνθήκες, χωρίς δηλαδή την χρήση κάποιου μετρονόμου; Σίγουρα ήταν κάτι που θέλατε να είναι διαφορετικό και να αποδώσει μια διαφορετική πνοή από κάτι άλλο. Ήταν εύκολο;

 

Prysma: Σίγουρα ήταν κάτι που επιδιώξαμε, ώστε να δοθεί μια πιο «vintage» αισθητική στο άλμπουμ. Στην ουσία θέλαμε να αποτυπώσουμε την «ζωντανή» αισθητική των κομματιών, όσο το δυνατόν πιο πιστά. Σε αυτά τα πλαίσια, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς αυτός ήταν ο τρόπος που τα δουλεύαμε, ούτως η άλλως. Το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίσαμε ,σε ένα μικρό βαθμό, ήταν κατά την διαδικασία των overdubs, όπου και αυτά έγιναν αναγκαστικά χωρίς την χρήση μετρονόμου.

 

 

Rock Overdose: Ποιος είναι εκείνος που ασχολείται περισσότερο με το ορχηστρικό κομμάτι και ποιος με τους στίχους;

 

Prysma: Με το ορχηστρικό κομμάτι του συγκροτήματος ασχολούνται και τα τέσσερα μέλη του. Όσον αφορά στους στίχους, αυτοί που ακούγονται στον δίσκο προέρχονται από τον Σπύρο και τον Κωνσταντίνο. Πλέον όμως, όλα τα μέλη της μπάντας συμβάλουν σε αυτόν τον τομέα.

 

 

Rock Overdose: Κοιτώντας ή μάλλον ακούγοντας τη δουλειάς σας και αφού πλέον είστε έξω από αυτό, πως νιώθετε 2 μήνες μετά;

 

Prysma: Νιώθουμε αρκετά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και με την τροπή που έχει πάρει αυτή μας η προσπάθεια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιτέλους δημοσιεύσαμε το υλικό που επεξεργαζόμασταν αρκετό καιρό και που αυτό έχει λάβει έστω μια μικρή , αλλά σημαντική, ανταπόκριση.

 

 

Rock Overdose: Τι σημαίνει το “Closer to Utopia” για εσάς και τι ιστορία υπάρχει μέσα από τα κομμάτια; Αντικατοπτρίζει κάτι για εσάς;

 

Prysma: Ο δίσκος πραγματεύεται την ιστορία ενός νεανικού, άπλαστου μυαλού το οποίο αναγκάζει τον εαυτό του να αφήσει πίσω την ασφάλεια του μέχρι τότε γνωστού και να έρθει σε επαφή με την πολυπλοκότητά της κοινωνίας που το περιβάλλει.

 

Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να βρει την ευτυχία και τον σκοπό της ίδιας του της ύπαρξης σε «υποκατάστατα» και «ουσίες», ξεκινάει μια ισχυρή διαπάλη με τον εγωισμό του και μέσα από μια επίπονη και εξαντλητική διαδικασία καταφέρνει να τον νικήσει.

 

Εκείνη την στιγμή είναι που περνάει μπροστά από τα μάτια του κάθε βίαιη, άδικη, σκληρή και τραγική όψη της δομής που τόσο ήθελε να εξερευνήσει στην αρχή και που μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να αντικρίσει μέσα από τον στενό και περιορισμένο καθρέπτη του εγωισμού του, της σύγχρονης κοινωνίας.

 

Ο δίσκος κλείνει την στιγμή που μαζί με αυτή την σκληρή αλλά σχεδόν εξιλεωτική συνειδητοποίηση, ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του. Το ταξίδι της μετατροπής της οργής που του προξενεί κάθε σκοτεινή εικόνα που τώρα βλέπει καθαρά, σε μια προσηλωμένη προσπάθεια αναδόμησης αυτής της κολοσσιαίας δομής σε κάτι άλλο. Σε κάτι πιο κοντά στην Ουτοπία…

 

 

Rock Overdose: Πριν ένα χρόνο, ζήσατε και εσείς την εμπειρία του Schoolwave festival. Τι εφόδια και τι αναμνήσεις σας έδωσε;

 

Prysma: Το κυριότερο εφόδιο που αποκομίσαμε από το Schoolwave festival 2018 είναι η εμπειρία ενός ταξιδιού στα πλαίσια του συγκροτήματος. Ήταν δηλαδή μια μικρής κλίμακας αλλά καλή προσομοίωση του μεγάλου tour που όλοι κάποτε θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Επιπλέον, μας εξέθεσε σε νέες μουσικές και συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα.

 

 

Rock Overdose: Κατά την ηχογράφηση, θα ήταν κάτι που θα αλλάζατε είτε γιατί θα ήταν καλύτερο είτε να δοκιμάζατε εξίσου κάτι νέο;

 

Prysma: Δεν νομίζουμε πως θα αλλάζαμε κάτι, απλά από εδώ και πέρα σκεφτόμαστε να πειραματιστούμε και με άλλες μεθόδους ηχογράφησης και βέβαια να έχουμε ένα χρονικά μεγαλύτερο και πιο ελεγχόμενο περιβάλλον ηχογράφησης.

 

 

Rock Overdose: Μέσα του μήνα θα βρεθείτε στην σκηνή του 8ball, στη Θεσσαλονίκη. Μιλήστε μας για αυτή την συναυλία.

 

Prysma: Πρόκειται για ένα event που διοργάνωσαν οι Within Progress με άλλες δύο μπάντες από την Αθήνα και θα αποτελείται συνολικά από τέσσερα progressive rock/metal συγκροτήματα, κάτι που το καθιστά αρκετά ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τους φίλους αυτής της μουσικής σκηνής.

 

 

 Rock Overdose: Rock Overdose: Τι είναι στα άμεσα σχέδια σας;

 

Prysma: Στο εγγύς μέλλον πρόκειται να επισκεφτούμε κάποιες πόλεις της Νότιας Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα) και θα ήταν χαρά μας να συνεχίσουμε να εκθέτουμε το υλικό μας με αυτόν τον τρόπο σε διάφορα μέρη της χώρας και όχι μόνο. Έπειτα, μόλις μπει το καλοκαίρι, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε νέο υλικό που θα αποτελέσει τον δεύτερο μας δίσκο.

 

Comments