Το RockOverdose είχε την ευκαιρία να βρεθεί στην προ-ακρόαση του επερχόμενου δίσκου των Rotting Christ – Rituals, χθες το απόγευμα στα Devasoundz Studios στην Αθήνα και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε – όσο αντικειμενικά μπορούμε - τις πρώτες εντυπώσεις μας από τον πολύ-αναμενόμενο δίσκο του συγκροτήματος , ο οποίος κυκλοφορεί στις 12 Φεβρουαρίου 2016 από την Season Of Mist.
Η προσμονή μεγάλη , το πηγαδάκι έξω από τα Devasoundz Studios στήθηκε από νωρίς και ο ευδιάθετος Σάκης αν και κουρασμένος, μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες για … αγρίους από την πρόσφατη περιοδεία τους στην Αμερική, ενώ σύντομα έφτασε η στιγμή να μπούμε στο studio για την προ-ακρόαση του Rituals!
Όπως μας είπε ο Σάκης δε νιώθει άνετα όταν ακούει τη μουσική τους μαζί με κόσμο και γιαυτό ο ίδιος δεν ήταν μέσα στην αίθουσα του studio κατά τη διάρκεια της ακρόασης . Βέβαια, μας προετοίμασε για το τι θα ακούσουμε ώστε να πάρουμε μια ελάχιστη γεύση για το τι μας περιμένει … πραγματικά όμως αυτό που ακολούθησε θα προσπαθήσουμε να σας το μεταφέρουμε όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε.
Ο δίσκος αποτελείται από 10 κομμάτια, συν 1 Bonus track το οποίο θα περιλαμβάνεται μόνο στο βινύλιο. Ας τα δούμε τώρα πιο αναλυτικά:
1 In Nomine Dei Nostri : Ένα αρκετά δυναμικό – επιθετικό κομμάτι με ιαχές πολέμου, ως είθισται για τους RC! Ξεκινά με ένα γρήγορο και ρυθμικό intro με καταιγιστικό drumming , αλλά αποπνέει σκοτεινή και απόκοσμη ατμόσφαιρα που σε παρασέρνει! Hail! λοιπόν … In nomine Dei nostri Satanas Lucifer in Excelsi με την συμμετοχή του Magus των Thu Art Lord !
2 זה נגמר (Ze Nigmar): Σε αυτό το κομμάτι η ατμόσφαιρα παραμένει σκοτεινή αλλά μεγαλειώδης , το τραγούδι γίνεται πιο αργό, διατηρώντας ωστόσο την σκληρότητα του και δείχνει εξαιρετικά δουλεμένο. Έχει oriental επιρροές και είναι στην αραμαϊκή γλώσσα, τη γλώσσα που μιλούσε ο Χριστός. Ωσανά!
3 ΄Ελθέ Κύριε: Το κομμάτι που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες και κυριολεκτικά έχουμε λιώσει … στο repeat! Ορμητικό και στα πατήματα του Theogonia και Aealo! Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ενδεικτικό του άλμπουμ και ας είναι το πρώτο που δόθηκε στην δημοσιότητα , παρόλα αυτά φανερώνει την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στις απαγγελίες από την Δανάη Κατσαμένη αλλά και στα φωνητικά από τον Σάκη Τόλη που δείχνει να είναι σε εξαιρετική φόρμα! Δία – Έλα!
4 Les Litanies de Satan (Les Fleurs du Mal): Σκοτεινό και σατανικό αλλά εξίσου μοντέρνο που συγχέει τα όρια μεταξύ μέταλ και πειραματικού ήχου , χαρακτηρίζεται από μια σαγηνευτική «μαυρίλα» με τον Vorth από Samael να απαγγέλει ποίηση Baudler από τα Άνθη του Κακού.
5 Ἄπαγε Σατανά (Apage Satana): Το κομμάτι των οπαδών. Είχε ζητηθεί από την μπάντα πριν καιρό να ηχογραφήσουν την φράση αυτή και να την στείλουν ώστε να χρησιμοποιηθεί στο χορωδιακό τμήμα του τραγουδιού. Έτσι και έγινε, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ευρεία, ενώ η τελική απόδοση του τραγουδιού είναι ένας αληθινός Εξορκισμός! Κραυγές και προσευχές συνοδεία των τυμπάνων που δίνουν το ρυθμό! Ανυπομονούμε να δούμε το videoclip!
6 Του θανάτου (Tou Thanatou): Με έντονο ελληνικό στοιχείο, δυναμικό και γρήγορο , αλλά βγάζοντας τρομερό συναίσθημα και μια συγκίνηση … ίσως η παραδοσιακή τσαμπούνα το προκαλεί αυτό! Πρόκειται για ένα σκοτεινό και μελωδικό μοιρολόι που δίνει ποικιλομορφία στο άλμπουμ και σίγουρα θα αγγίξει τις πιο … ευαίσθητες χορδές του ακροατή. Έχει χορωδιακά μέρη που θυμίζουν αρχαία τραγωδία σε εναλλαγή με το μουσικό μέρος. Ανάθεμά σε Χάροντα!
7 For a Voice like Thunder: Η απαγγελία του Nick Holmes εδώ πραγματικά σε καθηλώνει … για να διακοπεί βίαια μουσικά! Ένα κομμάτι που όπως μαρτυρούν και οι στίχοι στην κυριολεξία κυριαρχεί a voice like Thunder… a soul driven to madness!
8 Konx om Pax : Κομμάτι εμπνευσμένο από τα Ελευσίνια Μυστήρια! Αρκετά πιο αργό και ατμοσφαιρικό με γρήγορες εναλλαγές καθηλώνει και προσφέρει μια υπνωτική ατμόσφαιρα αγγίζοντας σε πιο πνευματικό επίπεδο τον ακροατή. . Doom, σκοτεινό και … Μυστήριο κομμάτι με ωραία κορύφωση!
9 देवदेवं (Devadevam): Άψογη σύνθεση αλλά πιο mid paced ,βαρύ και πιο επιθετικό κομμάτι που αναδύει μια αβυσσαλέα αίσθηση και με την χρήση του sitar εμβαθύνει και άλλο την τελετουργική εμπειρία , ενδεικτική του άλμπουμ. Η συμβολή του Ινδού μουσικού που παίζει sitar και απαγγέλει σανσκριτικές προσευχές απογειώνει την αίσθηση σε φάση εκτόνωσης… στα βήματα του Xibalba!
10 The Four Horsemen: Η ευχάριστη έκπληξη! ΔιασκευΆΡΑ και φόρος τιμής στους Aphrodite’s Child! Εδώ οι RC απογείωσαν την υπερκλασσική κομματάρα The Four Horsemen, με το δικό τους μοναδικό σκοτεινό και πιο εσωτερικό – εσωστρεφή τρόπο! Αποκάλυψις!
11 Lok'tar Ogar (Bonus Track): Γραμμένο στη γλώσσα των Orks, ένα κομμάτι που δεν απομακρύνεται από την κλασσική γραμμή των RC, επιθετικό και … συναυλιακό!
Μετά την πρώτη ακρόαση και προς το τέλος, ο Σάκης μπήκε και αυτός στην αίθουσα και ακούσαμε ξανά - μαζί πλέον - συζητώντας ένα προς ένα τα κομμάτια, ενώ παράλληλα απαντούσε στις ερωτήσεις και απορίες μας. Όπως είπε και ο ίδιος, θεωρεί πως με το Rituals, έκλεισε ο κύκλος από το Theogonia και μετά… και πλέον έχοντας αρκετές ιδέες στο μυαλό του χρειάζεται ένα διάλειμμα για να οργανώσει τα επόμενα δισκογραφικά βήματα. Σίγουρα μια επιστροφή στις μουσικές ρίζες δεν θα την απέκλειε, θεωρεί όμως ότι πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα κυρίως σε προσωπικό επίπεδο όσο και στον τομέα της τέχνης του, τολμώντας να αποκαλέσει όσους «ξαφνικά» κάνουν come back to the roots… και λίγο δήθεν!
Με σεβασμό στην τέχνη του, στους οπαδούς και στον ίδιο του τον εαυτό ο Σάκης και οι Rotting Christ είναι σίγουρο πως δε θα σας απογοητεύσουν, το Rituals είναι ένας δίσκος όνομα και πράγμα! Είναι ένα άρτιο μείγμα τελετουργικών βγαλμένο από τα εσώψυχα κάθε γωνιάς του πλανήτη, έντεκα διαφορετικές και μοναδικές μελωδίες που σε πάνε ένα μυστικιστικό ταξίδι … εκεί που ο καθένας προσωπικά μπορεί να βρεθεί μόνο πνευματικά!
Για το RockOverdose,
Βιβή Ζαπαντιώτου - Γιώργος Νάνος