Απόγευμα φτάνουμε στο Hristo Botev Hall όπου μεταφέρθηκε η πολυαναμενόμενη συναυλία λόγω της μικρής χωρητικότητας του Blue Box Club σε σχέση με την απήχηση των συγκροτημάτων στο Βουλγάρικο κοινό.
Ο προαύλιος χώρος είναι ήδη γεμάτος από πάρα πολύ κόσμο διαφόρων ηλικιών, από μικρά παιδιά με τους γονείς τους έως γηραιότερους ροκάδες.
Στις 7μμ ανοίγουν οι πόρτες και μετά από αυστηρό έλεγχο το γήπεδο μπάσκετ γεμίζει μπροστά από τη σκηνή αλλά και στις κερκίδες. Χαρούμενα πρόσωπα και ιδιαίτερες ενδυμασίες παρατηρούμε , καθώς κυριαρχεί το military look αλλά και το πειρατικό.
Η ώρα έρχεται και καθώς τα φώτα σβήνουν η πρώτη μπάντα που βγαίνει είναι οι Steelwing από τη Σουηδία που παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας και τη μικρή δισκογραφία τους δείχνουν εντυπωσιακό επαγγελματισμό και πολύ ζωντάνια στη σκηνή.
Ο ήχος τους δυστυχώς δεν είναι ικανοποιητικός όμως ακόμα κι έτσι καταφέρνουν να ενθουσιάσουν το κοινό που τους επευφημεί.
Steelwing playlist:
1. Headhunter
2. The Illusion
3. The Nightwatcher
4. Sentinel Hill
5. Roadkill (...Or Be Killed)
Σειρά των Alestorm από τη Σκωτία να πάρουν τα σκήπτρα πάνω στη σκηνή αφού η προηγούμενη μπάντα μας έχει ήδη ζεστάνει. Με καλοκαιρινό look και χωρίς τις πειρατικές τους ενδυμασίες δεν χάνουν χρόνο και ξεκινούν με πολύ δυνατά κομμάτια, τα οποία ενδύουν πρώτα με προφορικές εισαγωγές, με χαρακτηριστική Σκωτσέζικη προφορά.
Παρά τη φήμη που έχουν λόγω καταγωγής , δεν τσιγγουνεύονται καθόλου στο κέφι και την ενέργεια. Με γρήγορα και ρυθμικά τραγούδια, με έντονο το folk στοιχείο, καταφέρνουν να ξεσηκώσουν αμέσως το κοινό και να δημιουργήσουν εστίες pongo και mosh pits σε αρκετά σημεία.
Δυστυχώς ως support μπάντα δικαιούνται μόνο 45΄ αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ευχάριστο ξεσήκωμα με πονοκέφαλο από το headbanging. Το κοινό στη Sofia ανταμείβει τους Alestorm απλόχερα με ξέφρενα χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.
Alestorm playlist:
1. Heavy Metal Pirates
2. Wenches & Mead
3. Wolves of the Sea
(Pirates of the Sea cover)
4. The Huntmaster
5. Nancy The Tavern Wench
6. The Quest
7. No Quarter
8. Captain Morgan's Revenge
9. Keelhauled
Με το που κατεβαίνει η μπάντα από τη σκηνή και πριν ξεκινήσει το στήσιμο για τους headliners οι Βούλγαροι ξεκινούν να φωνάζουν ρυθμικά και δυνατά για τους Sabaton. Αυτοί είναι και ο λόγος που είμαστε όλοι εκεί και πλέον η αίθουσα είναι κατάμεστη.
Αφού στήνεται η χαρακτηριστική νέα σκηνή που δημιούργησαν τα ίδια τα μέλη των Sabaton, όπως δείχνουν και στο επίσημο site τους, τα φώτα σβήνουν για τρίτη φορά και ξεκινά να παίζει το Final Countdown που όλοι πιστεύουν ότι είναι απλά εισαγωγή και τραγουδούν αλλά το τραγούδι παίζει ολόκληρο. Αμέσως μετά η κλασική εισαγωγή. Το κοινό έχει πυκνώσει και είναι ετοιμοπόλεμο.
Οι υμνητές των ηρωικών μαχών και των σύγχρονων πολεμικών γεγονότων βγαίνουν στη σκηνή και δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν καθόλου να προκαλέσουν ντελίριο.
Hello Sofia. We are Sabaton. And this is Ghost Division.
Το κοινό στη Βουλγαρία είναι ένα από τα πιο ζωντανά στην Ευρώπη και για μια ακόμη φορά, 3η για την ακρίβεια, καταφέρνει να εντυπωσιάσει τη μπάντα, ακολουθώντας την στους στίχους και το ρυθμό και κάνοντάς τους να ευχαριστούν κάθε τόσο. Τα έπη των Sabaton, με αισθητά καλύτερο ήχο από τις προηγούμενες μπάντες, ηχούν ένα προς ένα κάνοντας το κοινό να παραληρεί και να χοροπηδάει τραγουδώντας. Τα ευχάριστα υφασμένα δημιουργήματα των Σουηδών με τη μοντέρνα πολεμική θεματολογία, τα έντονα πλήκτρα και τα ρυθμικά τύμπανα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα μπάσα φωνή, μετατρέπουν το κοινό σε μία συνεχώς κινούμενη μάζα που ζητωκραυγάζει και χτυπά τα χιλιάδες πόδια στο ρυθμό.
Ακόμη και σε πιο mid-tempo τραγούδια όπως το Cliffs of Gallipoli, προκαλούν τεράστια ένταση και φυσικά σε pit-songs όπως Ghost Division, Attero Dominatus, Coat of Arms, Primo Victoria και άλλα γίνεται χαμός και το κοινό δεν χάνει την επαφή του ούτε δευτερόλεπτο.
Το κλίμα είναι έντονο και αλληλεπιδραστικό και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τι είναι ακριβώς πιο εντυπωσιακό, το κοινό ή η μπάντα!!!
Μιάμιση ώρα περνάει σε αυτούς τους ρυθμούς και φτάνει η ώρα που αυτό το πανδαιμόνιο θα πρέπει να τελειώσει, αν και η ενέργεια και από τις δύο πλευρές φαίνεται αστείρευτη. Όπως όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν, έτσι και αυτή η συναυλία έρχεται στο τέλος της χωρίς να αφήσει ούτε ένα άτομο δυσαρεστημένο αλλά και χωρίς να έχει ιδρώσει.
Το συγκρότημα με μετριοφροσύνη χαιρετά και ευχαριστεί όλους εμάς που παρακολουθούμε και αποσύρεται στο backstage χώρο, όπου και ακολουθούμε πολύ λίγα άτομα και καταφέρνουμε να αποσπάσουμε συνεντεύξεις από τον τραγουδιστή Joakim Broden και τον πληκτρά Daniel Myhr οι οποίοι μας αποκαλύπτουν σχέδια της μπάντας για το μέλλον και για επερχόμενη επέλαση τους στη χώρα μας.
Το αποτέλεσμα μας άφησε όλους με τεράστια χαμόγελα, αυτιά και πόδια να πονάνε, φωνές αλλοιωμένες και μπλούζες ιδρωμένες (πολύ ποιητικό, ε?). Είναι η 3η μας φορά που παρακολουθούμε συναυλία των Sabaton και πιστεύουμε πως κάθε φορά έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω από την προηγούμενη και γενικότερα είναι μια μπάντα τεράστιου βεληνεκούς και παρόλο που έχουν λίγα χρόνια θητείας στο Metal, καταφέρνουν με το ταλέντο, την ενέργεια, το χιούμορ και τη μετριοφροσύνη τους να ανέβουν πολύ ψηλά στα σκαλοπάτια της παγκόσμιας αναγνώρισης και
επιτυχίας.
Το Ελληνικό κοινό θα πρέπει να ξέρει ότι στο τελευταίο τους album “Coat of Arms” το ομώνυμο τραγούδι είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και το «Έπος του ΄40». Για να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας, τους προτείναμε εμείς να γράψουν για το μέγιστο αυτό σύγχρονο Ελληνικό άθλο σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.
Τους περιμένουμε λοιπόν και στα μέρη μας για να μας εντυπωσιάσουν και να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μας έκαναν.
Sabaton playlist
1. Intro
2. Ghost Division
3. Uprising
4. White Death
5. Cliffs of Gallipoli
6. 40:1
7. Final Solution
8. Attero Dominatus
9. Rise of Evil
10. Saboteurs
11. Swedish Pagans
12. The Price of a Mile
Encore:
13. Coat of Arms
14. Primo Victoria
15. Panzer Battalion
16. Metal Medley
17. Outro
Για το Rockoverdose.gr,
Grigoris Macedon, Alexandros Tsoumanas, Argyris Tzotzas