SEPTIC FLESH: Επέτειος 5 ετών από τη κυκλοφορία του “The Great Mass”!

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία μια ιδιαίτερα φιλόδοξης και μεγαλειώδους προσπάθειας, του εκπληκτικού The Great Mass, των Septic Flesh. Οι Έλληνες, είχαν ήδη ανεβάσει τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη με το “Communion”, του 2008, η όγδοη δουλειά τους όμως πλέον, τους κατατάσσει μέσα στις μεγάλες δυνάμεις του death metal σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεχίζοντας στο ύφος και τη λογική του “Communion”, συνεργάζονται για δεύτερη φορά με τη Φιλαρμονική της Πράγας και κάνουν την αριστουργηματική συγχώνευση του death με τη συμφωνική μουσική. Μέσα από μια απόλυτα συλλογική προσπάθεια, όπως έχει δηλώσει ο Σωτήρης Βαγενάς, το συγκρότημα καλείται να συνθέσει τα κομμάτια του άλμπουμ, πάνω στα ήδη γραμμένα, απ’ τον Χρήστο Αντωνίου, ορχηστρικά μέρη.

 

Το εξαιρετικό πάντρεμα της ακρότητας του ήχου τους με τη μελωδία και με την προσθήκη πολυάριθμων συμφωνικά στοιχείων, που εδώ πλέον χρησιμοποιούνται με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ωριμότητα, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δέκα θεσπέσιων κομματιών. Το καθένα απ’ αυτά έχει τη δική του υπόσταση και χαρακτήρα και όλα δένουν απόλυτα μεταξύ τους, με κοινή συνισταμένη, την ανατριχιαστική, επιβλητική και μυστηριώδη τους ατμόσφαιρα. Για αδύναμο κομμάτι δε; Ούτε λόγος. Τα βαριά riff εξακολουθούν να υπάρχουν, με ακόμα μεγαλύτερο όγκο κιόλας αυτή τη φορά. Ο ρόλος της  lead κιθάρας, αντίθετα, περιορίζεται και γίνεται ισάξιος των υπόλοιπων μουσικών οργάνων, με την ορχήστρα να πρωταγωνιστεί. Η μουσική είναι πολυεπίπεδη στο σύνολό της, οι ενορχηστρώσεις πλούσιες. Άλλη μια ιδιαιτερότητα του άλμπουμ είναι οι αλλεπάλληλες εναλλαγές στα φωνητικά, τα οποία είναι υπέροχα, είτε όταν πρόκειται για τις καθαρές ερμηνείες του Σωτήρη, είτε για τα death του Seth.

 

Οι γυναικείες φωνές, προσδίδουν μια άλλη ομορφιά και συνεισφέρουν στην έντονη ατμόσφαιρα, ενώ να προσθέσουμε πως επιστρέφουν τα soprano φωνητικά και πάλι μετά από οκτώ χρόνια και το “ Summerian Daemons”. Εκτελεστικά, το άλμπουμ είναι ασύλληπτα καλό, με όλους τους μουσικούς να ξεδιπλώνουν ατόφιο το τεράστιο ταλέντο και τις ικανότητες τους, μια προσπάθεια που αναδεικνύει σαφώς και η ιδανική παραγωγή του Peter Tragtgren. Ένα ακόμα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό του δίσκου είναι και οι μυστικιστικοί, άκρως ενδιαφέροντες, εξαιρετικοί στίχοι, επίσης του Σωτήρη και ασφαλώς δεν μπορούμε να παραλείψουμε το εκπληκτικό εξώφυλλο και το συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια του άλμπουμ, που φέρει γι’ ακόμα μια φορά, τη σφραγίδα του Seth.

 

Το “The Great Mass”, πολύπλοκο και ώριμο όσο κανένα άλλο, αποτελεί ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς, από το εξώφυλλο, μέχρι τη μουσική και τους στίχους του. Βοηθά τους Septic Flesh να διατηρήσουν τα κεκτημένα και τους πάει ταυτόχρονα ακόμα ένα βήμα παραπέρα!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Tc64r_LuMbQ

Comments