SORROWFUL WINDS στο Rock Overdose:’Στόχος μας είναι μια καινούργια full length κυκλοφορία εντός του 2017’

Οι Sorrowful Winds, μετά από λήθαργο ετών, έχουν επιστρέψει δυναμικά στη σκηνή και δε σκοπεύουν να πατήσουν φρένο… Το Rock Overdose και ο Γιώργος Νημάς μίλησαν με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Θανάση Χατζηαγάπη και σας φέρνουν όλα τα νέα και τις τελευταίες εξελίξεις από το στρατόπεδο της μπάντας…

 

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σας παιδιά και καλή χρονιά! Ξεκινώντας, πείτε μας λίγα λόγια για τη μακρά ιστορία της μπάντας, που ίσως να μην γνωρίζουν οι νεότεροι.

 

S.W. Ξεκινήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αρχικά επηρεασμένοι κυρίως από τη Doom Metal σκηνή (εξ ου και το όνομα) καθώς και από τον Rock ήχο των 70s. Μεσολάβησαν αλλεπάλληλες προσχωρήσεις και αποχωρήσεις μελών, δύο demo (“Dream Refuge” του 1994, “Sorrowful Winds” του 1997) δύο official CD (“Imminent Arrival” του 1999, “The Age of Dreams” του 2001) αρκετές συναυλίες (μεταξύ άλλων με Candlemass, Evergrey, Gamma Ray, Rage, Pain of Salvation, Biomechanical, Jag Panzer, Anvil, Artch κι όλα σχεδόν τα σημαντικά ονόματα της Ελληνικής σκηνής) καθώς και κάποιες εμφανίσεις με διασκευές.

 

Το 2007 η μπάντα μπήκε «στον πάγο» λόγω διαφόρων υποχρεώσεων αλλά και απογοήτευσης από ατυχείς συνεργασίες και τρία χρόνια μετά αποφασίστηκε η επιστροφή στα πράγματα προκειμένου το υλικό που είχε γραφτεί να δει επιτέλους το φως της ημέρας.

 

Έτσι ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για το cd “Non Aligned” που κυκλοφόρησε τελικά το 2015 με ανανεωμένο ήχο και σύνθεση.

 

 

Rock Overdose: Πριν μερικά χρόνια, λοιπόν, κάνατε ένα “restart” στην μπάντα με νέα μέλη. Αισθάνεστε δικαιωμένοι από τις κινήσεις σας; Πώς εξελίσσεται η χημεία μεταξύ νέων και παλιών μελών;

 

S.W. Εξελίσσεται ικανοποιητικά γιατί συνεισφέρουν πλέον όλοι σε αυτή την προσπάθεια, πάντα στα πλαίσια του διαθέσιμου χρόνου.

 

 

 

Rock Overdose: Ας πούμε δύο λόγια για το τελευταίο σας άλμπουμ “Non-Aligned”. Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία του καλλιτεχνικά και εμπορικά;

 

S.W. Πουλήθηκαν αρκετά αντίτυπα και το feedback ήταν επίσης πολύ καλό. Μην ξεχνάμε πως ελάχιστοι αγοράζουν cd πλέον, πόσο μάλλον αυτοχρηματοδοτούμενα με προώθηση «από στόμα σε στόμα».

 

 

 

Rock Overdose: Κατά κοινή ομολογία έχετε βάλει πολλά σύγχρονα στοιχεία στη μουσική σας, κοιτάζοντας πολύ προς το heavy/progressive.  Ήταν κάτι που σχεδιάστηκε πάνω στη -θεατρικότατη- φωνή του Mike ή απλά η μουσική προϋπήρχε και ο Mike «ήρθε κι έδεσε»;

 

S.W. Η τεράστια ποικιλία επιρροών δίνει την εντύπωση αυτής της κατεύθυνσης, προφανώς επειδή δε θυμίζουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Οι περισσότερες ιδέες όμως είχαν γραφτεί αρκετό καιρό πριν έρθει ο Μιχάλης στο γκρουπ κι έτσι αυτός έβαλε τα δικά του στοιχεία σε έτοιμες βάσεις. Η επόμενη δουλειά θα είναι σαφώς πιο συλλογικού χαρακτήρα εφόσον θα έχει δουλευτεί από το μηδέν…

 

Rock Overdose: Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι κυριότερες μουσικές επιρροές της νέας σας αυτής περιόδου;

 

S.W. Επιρροές από ολόκληρο το φάσμα του σκληρού ήχου καθώς και από το χώρο της κινηματογραφικής μουσικής.

 

 

 

Rock Overdose: Θα φέρει το 2017 τη νέα κυκλοφορία της μπάντας; Σε ποια φάση της προετοιμασίας βρίσκεστε;

 

S.W. Έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση 4-5 κομματιών και δουλεύονται ιδέες για άλλα τόσα, ώστε να έχουμε μια full-length κυκλοφορία εντός του έτους. Αυτός είναι, βασικά, ο στόχος μας…

 

     

 

Rock Overdose: Να περιμένουμε εκπλήξεις κάποιου είδους; Θα εμφανιστούν νέα στοιχεία στον ήχο σας;

 

S.W. Tο γενικό ύφος θα είναι κοντά σ’ αυτό του Non Aligned, μελωδικό, τεχνικό κι ενίοτε «πεσιμιστικό». Πιθανόν, όμως, να δοθεί κάποια παραπάνω έμφαση στα «επιθετικά» στοιχεία λόγω σχετικών επιρροών που φέρνουν τα νεότερα μέλη.

 

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για να υπογράψατε με κάποια εταιρεία ή θα συνεχίσετε μόνοι σας όπως στο “Non-Aligned”.

 

S.W. Θα προτιμούσαμε να συνεργαστούμε με εταιρεία αυτή τη φορά, εφόσον βέβαια βρεθεί κάποια σοβαρή πρόταση.

 

 

 

Rock Overdose: Η εμφάνισή σας στο Wreck Athens Fest συνοδεύτηκε από μερικά βίντεο κλιπ. Ήταν κάποιου είδους δήλωση από τη μπάντα του στυλ: « είμαστε εδώ, πιο δυναμικοί από ποτέ»;

 

S.W. Θέλαμε να αξιοποιήσουμε όσο γινόταν τις δυνατότητες του χώρου, ώστε να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Πιστεύουμε πως το καταφέραμε…

 

 

Rock Overdose: Έχετε άλλες ζωντανές εμφανίσεις στα σκαριά ή θα επικεντρωθείτε στη δημιουργία του νέου δίσκου;

 

S.W. Εκτός απροόπτου δεν αναμένονται άλλες ζωντανές εμφανίσεις, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ηχογράφηση της νέας δουλειάς.

 

 

 

Rock Overdose: Βλέποντας κανείς back to back το πρώτο σας ομώνυμο βίντεο και το πρόσφατο για το “The Key” είναι σαν ένα μανιφέστο για το χθες και το σήμερα των Sorrowful Winds αλλά και του ελληνικού metal. Πώς βιώνετε τα παλιά μέλη της μπάντας τη ραγδαία εξέλιξη της σκηνής σε όλους τους τομείς;

 

S.W. Διαπιστώνουμε κι εμείς την τεράστια πρόοδο που έχουν επιφέρει οι τεχνολογικές εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στην οποία αναδεικνύονται ευκολότερα άνθρωποι με πραγματικά μεγάλο ταλέντο. Από την άλλη, πολλές από τις παθογένειες της σκηνής είναι ακόμα εκεί «σαν να μην πέρασε μια μέρα»!

 

 

 

Rock Overdose: Σχετικά με τη διασκευή σας στο “Under the Oak” για το “Tribute to Candlemass”. Πόσο άγχος μπορεί να κρύβει μία διασκευή σε έναν τέτοιο ογκόλιθο της μουσικής; Προσωπικά, το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ. Είχατε ανάλογα σχόλια από το μεταλλικό κοινό;

 

S.W. Προσπαθήσαμε να βάλουμε την προσωπικότητά μας εκτελεστικά κι ενορχηστρωτικά σε μια, κατά τα άλλα, κοντινή εκδοχή σε αυτές που λατρέψαμε από τους Candlemass. Παρόλα αυτά, δεν έγινε ιδιαίτερος ντόρος…

 

 

Rock Overdose: Τι θα θέλατε να ευχηθείτε να φέρει το 2017 στην μπάντα και ποιες οι γενικότερες ευχές σας εν όψει της αλλαγής του χρόνου;

 

S.W. Ελπίζουμε στη χρονιά που μόλις μπήκε να βρεθούμε με ένα καινούργιο καλό άλμπουμ στις αποσκευές μας που ,βέβαια, να μην παραμείνει εκεί. Υγεία και δύναμη σε όλο τον κόσμο…

 

 

 

Rock Overdose: Θανάση σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη!

 

S.W. Εμείς ευχαριστούμε για τη στήριξη στη σκηνή όλα αυτά τα χρόνια!

 

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Γιώργος Νημάς

 

Φωτογραφίες

 

Θέμης Γιαννόπουλος (Of Steel And Light)

Comments