THE FANTASTIC TERRORS στο Rock Overdose:” Δεν είναι πολύ συνηθισμένο αυτό που παίζουμε”.

Οι THE FANTASTIC TERRORS μετράνε αρκετά χρόνια ύπαρξης και έχουν δημιουργήσει το δικό τους ιδιαίτερο μουσικό ύφος κινούμενοι από το punk μέχρι το blues και το metal.Η μπάντα μίλησε στο Rock Overdose και είπε αρκετά και ενδιαφέροντα για την ιστορία της, για το ομολογουμένως παράξενο όνομα της αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

 

 

 

Rock Overdose: Xαίρομαι πολύ που έχω την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας…Αρχικά να πούμε ότι η μουσική σας πορεία ξεκινά την δεκαετία του ’90 με πολλά παράλληλα μουσικά σχήματα. Πώς βιώσατε την εξέλιξη τούτης της σκηνής και ποιες διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στο τότε και στο τώρα;

 

The Fantastic Terrors: Είναι άλλο σύμπαν. Έχουν αλλάξει πολλά και σε πολλές διαστάσεις του πράγματος. Κατά την δεκαετία του ’90 μεσουρανούσε το ελληνόφωνο, με καταπληκτικούς δίσκους και πολύ δυνατές συναυλίες που μιλούσαν στον κόσμο στην γλώσσα του. Σαν γνήσια λαϊκή μουσική.

 

Επίσης, τότε ήταν που μπήκε η Ελλάδα πραγματικά στον παγκόσμιο χάρτη των περιοδειών και αρχίσαμε με δίψα να βλέπουμε δεκάδες συγκροτήματα που κάποτε απλώς προσευχόμασταν να έρθουν. Ήρθαν καινούριες παραστάσεις. Σήμερα, από την άλλη, παρατηρούμε ότι κόσμος έχει σπάσει τα σύνορα των ειδών, ακούει πιο εύκολα ακραίες μουσικές, ακούει πιο άνετα πολλά διαφορετικά είδη.

 

Μοιάζει κωμικό ότι κάποτε πλακώνονταν οι μεταλάδες με το κοινό  των Prodigy, ενώ σήμερα όλοι μαζί πενθούν τον Keith. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που παραμένει ίδιο είναι ότι το ελληνικό rock βρίσκεται πάντα δήθεν εκτός προσκηνίου. Ενώ δηλαδή η κουλτούρα του rock είναι παντού, ο πραγματικά φοβερός μουσικός πλούτος της ελληνικής rockσκηνής αγνοείται από τα λαοφιλή μέσα - και τα αγνοεί επίσης. Ποτέ δεν μας ήταν ευχάριστο αυτό. Πολύ θα θέλαμε να ανάβαμε την τηλεόραση και να βλέπαμε τους ήρωες μας.

 

 

Rock Overdose: Πώς… βαφτιστήκατε; Πώς προέκυψε το ‘The Fantastic Terrors’ σαν όνομα;

 

The Fantastic Terrors: Οι λέξεις «fantastic terrors», με αυτή την σειρά, υπάρχουν μέσα στο διάσημο «κοράκι» του Πόε. Πριν εμφανιστεί το σκοτεινό και μυστήριο πτηνό, λέει στο ποίημα ότι η παραμικρή κίνηση στις κουρτίνες γέμιζε τον αφηγητή με «φανατικούς τρόμους». Όλα είναι μέσα στο μυαλό μας και παίρνουν την διάσταση που αυτό τους δίνει.

 

Για εμάς, είναι η ίδια ιδέα με την «Ιθάκη» του Καβάφη, που μας λέει ότι Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες δεν θα συναντήσεις αν δεν τους κουβαλάς μέσα σου, αν εσύ δεν τους στήνεις μπροστά σου. Παραφράζω, αλλά ισχύει ότι πέραν του όποιου αντικειμενικού εμποδίου, ο καθένας πολεμάει και το ίδιο του το μυαλό. Το μεγαλείο του ανθρώπου είναι το ακριβώς αντίθετο, να αντιμετωπίζει αντικειμενικά εμπόδια που το μυαλό καταφέρνει να γκρεμίζει.

 

Έτσι, αυτό το όνομα μας θυμίζει ότι ο φόβος είναι κατ’ αρχήν στο μυαλό. Κοτσάραμε και το «the» μπροστά, και έτσι παραπέμπει στις κλασσικές μπάντες που λατρεύουμε όλοι, αλλά και νοηματικά στην ασόβαρη θρίλερ προσέγγιση των αγαπημένων Misfits.

 

 

Rock Overdose: Το‘The Yodeler’ είναι ένα τραγούδι που μας αρέσει ιδιαίτερα. Πώς νιώθετε που έχει ανταπόκριση;

 

The Fantastic Terrors: Το χαιρόμαστε πολύ! Θέλαμε να συστηθούμε με κάτι ιδιαίτερο, κάτι ασυνήθιστο. Είναι πραγματικά ένα από το ομορφότερα συναισθήματα να βλέπεις ότι ο κόσμος εκτιμά αυτό που έκανες με κόπο και μεράκι. Στην εποχή του «like», ας κάνουμε αυτό που πράγματι μας αρέσει.

 

 

Rock Overdose: Πώς θα περιγράφατε το ύφος του συγκροτήματός σας;

 

The Fantastic Terrors: Δεν είναι πολύ συνηθισμένο αυτό που παίζουμε, δεν το ακούς συχνά. Αλλά για εμάς είναι απολύτως πηγαίο. Έχει κάτι από πρωτόγονο ήχο, από τους MC5 ή τους Blue Cheer. Θέλουμε να έχει την ορμή και την ιδρωμένη αυθεντικότητα του punk rock. Έχει όμως και βαρύ blues εμπνευσμένο από το παραδοσιακό το «παράφωνο». Και έχει και βρωμιάρικο metal, όπως ας πούμε στο "Load” των Metallica, με χώρο για σόλο της κιθάρας, με riff. Είναι κάτι σαν εκσυγχρονισμένο rock ‘n’ roll, με δομή λίγο πιο περίπλοκη, λίγο πιο πονηρή. Βέβαια όλα αυτά δεν φαίνονται απαραίτητα από το ‘The Yodeler’, αλλά θα έχουν χώρο να απλωθούν καλύτερα στα δέκα κομμάτια του άλμπουμ, που θέλουμε λόγω του μείγματος να λέγεται “Feelin’ The Delta Punk”.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν κάποιες στιγμές μέχρι τώρα που θα ξεχωρίζατε;

 

The Fantastic Terrors: Κάθε στιγμή που κάνεις αυτό που αγαπάς είναι ξεχωριστή. Πραγματικά, και η χιλιοστή φορά που θα «δένουμε» ένα τραγούδι στην πρόβα είναι μονάκριβη. Οπότε, ας αναφέρουμε μια στιγμή με ξεχωριστό γέλιο, ήταν όταν ηχογραφούσαμε το «κεκέδισμα» στην αρχή του 'The Yodeler'. Κάποιοι κυλιόντουσαν στο πάτωμα.

 

 

Rock Overdose: Ποια κομμάτια της ζωής αποτελούν την έμπνευση για τα τραγούδια σας;

 

The Fantastic Terrors: Τα συνήθη της rock‘n’roll παράδοσης. Ο πόθος, η έπαρση, ο θρήνος… Ε, και κανένας βρικόλακας καλός είναι!

 

 

Rock Overdose: Πού μπορούμε να σας βρούμε στο διαδίκτυο;

 

The Fantastic Terrors: Ο πιο χρήσιμος σύνδεσμος είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, η σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/thefantasticterrors/). Επίσης, έχουμε την σελίδα μας στο instagram(https://www.instagram.com/thefantasticterrors/) με ήδη μερικές πολύ όμορφες φωτογραφίες του φίλου μας του Πάνου.

 

 

 

Rock Overdose: Στην εποχή μας πώς πρέπει να κινούνται τα συγκροτήματα για την προώθηση του ονόματός τους και της δουλειάς τους;

 

The Fantastic Terrors: Παραδοσιακά, ο τρόπος ήταν οι ζωντανές εμφανίσεις. Ακόμα και οι γίγαντες της παγκόσμιας σκηνής ξεκίνησαν από μικρές συναυλίες, σε μπαρ και σε κλαμπ. Εκεί συμβαίνει. Ακούς φοβερές ιστορίες. Λένε ότι, στην πρώτη συναυλία των Sex Pistols στο Μάντσεστερ, σχεδόν κάθε μέλος του κοινού πήγε και έφτιαξε μπάντα. Από εκείνη την συναυλία βγήκαν οι Smiths, οι Joy Division, οι Buzzcocks, οι Fall…

 

Σήμερα, προφανώς βοηθάει πολύ και το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά εκεί η πληροφορία παρότι γρήγορη και αποτελεσματική παραμένει εφήμερη. Πιστεύουμε πως τίποτα δεν υποκαθιστά την συναυλία ως μέθοδο προώθησης των συγκροτημάτων, έτσι δημιουργείται πραγματική σχέση με τον κόσμο.

 

 

Rock Overdose: Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας τα μελλοντικά σας σχέδια;

 

The Fantastic Terrors: Ετοιμαζόμαστε να κυκλοφορήσουμε ένα επτάιντσο δισκάκι με τα τραγούδια 'The Yodeler' και 'Empty Refrigerator Sunday', κατά τις αρχές του Ιουνίου. Μαζί, θα έχουμε κι ένα πρωτότυπο βίντεο κλιπ για το «Empty Refrigerator Sunday». Παράλληλα, βεβαίως συνεχίζουμε τις ηχογραφήσεις για τον δίσκο μας.

 

 

Comments