Vittorio Sabelli (DAWN OF A DARK AGE) στο Rock Overdose: “Ήθελα να δημιουργήσω κάτι το μοναδικό, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει πριν και κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να αναπαραχθεί στο μέλλον.”

 

Είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να γνωρίσουμε το ιταλικό Black Metal συγκρότημα, Dawn of a Dark Age, μέσα από τις κριτικές που έχουν γραφτεί για τους δίσκους τους. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Ιταλοί έχουν προχωρήσει σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα, αφού κάθε έξι μήνες κυκλοφορείς ένας καινούργιος δίσκος, που είναι αφιερωμένος σε ένα διαφορετικό στοιχείο της φύσης. Ένα εγχείρημα που θα ολοκληρωθεί σε έξι δίσκους. Την πρώτη Ιανουαρίου 2016 κυκλοφόρησε ο τέταρτος δίσκος, το “The Six Elements, Vol.4 Air” κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον εμπνευστή αυτού του εγχειρήματος, τον Ιταλό μουσικό Vittorio Sabelli.

 

Rock Overdose: Γειά σου Vittorio και καλώς όρισες στο Rock Overdose. Θα ήθελες αρχικά να πεις δύο λόγια για τους Dawn of a Dark Age, για τους αναγνώστες μας, σχετικά με τη σύλληψη ενός τέτοιου project και σχετικά με τη δημιουργία της μπάντας;

 

Vittorio Sabelli: Γειά σου Rock Overdose. Καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Οι Dawn of the Dark Age είναι μία one-man μπάντα, που αποτελείται από εμένα και πολλούς guests. Δουλεύουμε πάνω στο πρώτο Black Metal έπος, που ονομάζεται “The Six Elements”, και που έχει εμπνευστεί από το “The Dark Tower” του Stephen King και από τα “Βραδεμβούργια Κονσέρτα” του J.S.Bach.

 

Rock Overdose: Όπως έχεις δηλώσει, οι Dawn of a Dark Age θα κυκλοφορήσουν έξι άλμπουμ, κάθε έξι μήνες, και κάθε άλμπουμ θα είναι εμπνευσμένο από ένα διαφορετικό στοιχείο της φύσης. Το project θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2017. Πώς και πότε σου ήρθε η ιδέα για ένα τέτοιο εγχείρημα;

 

Vittorio Sabelli: Άρχισα να σκέφτομαι την πιθανότητα του να δημιουργήσω τους Dawn of a Dark Age κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νορβηγία, μπροστά στον τάφο του Euronymous. Αλλά ήθελα να δημιουργήσω κάτι το μοναδικό, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει πριν και κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να αναπαραχθεί στο μέλλον. Έτσι αποφάσισα να επικεντρώσω όλο το έπος στον αριθμό έξι: έξι άλμπουμ που θα απαρτίζονται από έξι τραγούδια, συνολικής διάρκειας 36 λεπτών, και που θα κυκλοφορούν με έξι μήνες απόσταση το ένα από το άλλο.

 

10427268_312470482251782_2574447028764475082_n

 

Rock Overdose: Δεν σε αγχώνει το γεγονός ότι πρέπει να συνθέσεις κάθε φορά ένα νέο άλμπουμ, σε λιγότερο από έξι μήνες; Τι διαδικασία ακολουθείς, σχετικά με τι σύνθεση κάθε άλμπουμ, και από που αντλείς έμπνευση;

 

Vittorio Sabelli: Στην αρχή ήταν. Ειλικρινά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω με αυτούς τους χρόνους. Είναι αγχωτικό το να πρέπει να συνθέσεις ένα άλμπουμ; Ή όχι; Αυτή είναι η αληθινή πρόκληση. Το να προσπαθείς να αναπτύξεις νέες ιδέες και να τις βάλεις στη μουσική, μέσα σε μια σύνθεση. Δεν ακολουθώ μία συγκεκριμένη διαδικασία, απλά προσπαθώ να απομονώσω τον εαυτό μου και το διορατικό μυαλό μου, από τον υπόλοιπο κόσμο, και μετά αρχίζουν να κυλούν οι σκέψεις και οι ιδέες. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι σε μέρη που επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Δεν περιμένω μια συγκεκριμένη ιδέα να πέσει από τον ουρανό, αλλά γράφω συνεχώς και μετά πολλές ιδέες μεταμορφώνονται σε μουσική. Κάποιες θα απορριφθούν και άλλες θα ζυμωθούν με τον καιρό, σαν το καλό ουίσκι.

 

Rock Overdose: Στα 4 άλμπουμ, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, συμμετείχαν 3 διαφορετικοί τραγουδιστές. Αυτό έγινε σκόπιμα ή ήταν καθαρά συμπτωματικό;

 

Vittorio Sabelli: Ήταν εντελώς συμπτωματικό. Καθένα από τα στοιχεία έχει τη δική του ταυτότητα και τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά, έτσι προσπαθώ να περιλάβω μουσικούς που πιστεύω πως μπορούν να ζωγραφίσουν καλύτερα την εικόνα που έχω στο μυαλό μου. Και για να μην αλλάξουμε συνήθειες, στο πέμπτο κεφάλαιο, που ηχογραφούμε τώρα, συμμετέχει ένας φανταστικός νέος τραγουδιστής, αντί για τον Lys των Enisum.

 

Rock Overdose: Είδα ότι στο καινούργιο άλμπουμ χειρίζεται τα τύμπανα ο Aeturnus, ενώ στα προηγούμενα άλμπουμ εσύ χειριζόσουν όλα τα όργανα. Κάλεσες τον Aeturnus για να σε βοηθήσει και να μοιραστείτε το βάρος;

 

Vittorio Sabelli: Ναι, σκέφτηκα να μη χρησιμοποιήσω πια drum machine, γιατί μου έπαιρνε πολύ χρόνο και ενέργεια. Προτιμώ να χρησιμοποιώ το χρόνο μου για να συνθέτω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τραγούδια, και μετά χρειάζεται να ακούσω πως αλληλεπιδρούν τα αληθινά drums με τη μουσική μου. Γι'αυτό το λόγο ξεκίνησα να ψάχνω για έναν drummer και η επιλογή ήταν σχετικά εύκολη, καθώς ο Aeturnus δεν είναι μόνο βιρτουόζος, αλλά καταφέρνει να δίνει έμφαση στις σωστές αλλαγές και στην ατμόσφαιρα που τα τραγούδια απαιτούν. Είναι φυσικό ταλέντο και έχει καλό γούστο.

 

10620052_395780033920826_9109502667661697785_o

 

Rock Overdose: Όπως αναφέραμε πριν, την 1η Ιανουαρίου 2017 το project θα έχει ολοκληρωθεί. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Θα συνεχίζεις να κυκλοφορείς δίσκους, υπό το όνομα των Dawn of a Dark Age ή το συγκρότημα θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του κι εσύ θα συνεχίσεις με άλλα projects;

 

Vittorio Sabelli: Είναι λίγο νωρίς να πω. Υπάρχει μία ιδέα του γίνει ένα Dawn of a Dark Age live, αλλά ταυτόχρονα σκέφτομαι ότι μετά από έξι δίσκους δεν θα έχει απομείνει πολύ ενέργεια. Έτσι πιστεύω ότι θα είναι πρέπον να αποσυρθεί οριστικά η μπάντα.

 

Rock Overdose: Εκτός από τους Dawn of a Dark Age, υπάρχουν άλλα project, με τα οποία ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

 

Vittorio Sabelli: Στην πραγματικότητα έχω 2 ακόμα projects: ένα ντουέτο με έναν φοβερό πιανίστα, πάνω στη μουσική του Βραζιλιάνου συνθέτη Pixinguinha. Μου αρέσει πολύ να παίζουμε δύο άτομα, μόνο κλαρινέτο και πιάνο. Το δεύτερο είναι ένα κουαρτέτο με ακορντεόν, marimba και φωνή, πάνω στο τανγκό και στη τζαζ.

 

Rock Overdose: Ας μιλήσουμε λίγο για σένα. Απ' όσο ξέρω είσαι διάσημος jazz μουσικός. Θα ήθελες να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες σχετικά με την καριέρα σου στην jazz; Πώς και αποφάσισες να περάσεις από την τζαζ στην ατμοσφαιρική και πειραματική Black Metal;

 

Vittorio Sabelli: Σπούδασα στο ωδείο και παίζω κλασσική και jazz μουσική εδώ και 20 χρόνια, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ηχογράφησα 2 άλμπουμ σύγχρονης τζαζ μουσικής κι ένα anti-tribute πάνω στο TheWall και στους Pink Floyd. Αλλά αγαπάω τη metal από το 1987 και σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω πνευστά όργανα στην Black Metal μουσική. Το μόνο που ήθελα ήταν η κατάλληλη έμπνευση. Το Six Elements αντιπροσωπεύει κάτι το μοναδικό και δύσκολο να ξαναγίνει στη Metal. Κανείς δεν είχε χρησιμοποιήσει πριν κλαρινέτο στην Black Metal και όταν ξεκίνησα αυτή την περιπέτεια 2 χρόνια πριν, αισθάνθηκα ότι ήταν η σωστή στιγμή να το δοκιμάσω.

 

11873370_509044955927666_1854700081083188484_n

 

Rock Overdose: Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο, όταν δεν συνθέτεις μουσική;

 

Vittorio Sabelli: Διαβάζω και ακούω μουσική, τζαζ, κλασσική και καμιά φορά Metal! Επίσης, αφιερώνω πολύ χρόνο και στην οικογένειά μου.

 

Rock Overdose: Η Ιταλία είναι μία χώρα με σημαντική παράδοση στην Heavy Metal. Παρακολουθείς καθόλου την ιταλική metal σκηνή. Τι άλλες μπάντες ακούς αυτή την περίοδο;

 

Vittorio Sabelli: Θα συμφωνήσω μαζί σου, υπήρξαν κάποιες καλές Black Metal μπάντες στο παρελθόν και τώρα έχουν δημιουργηθεί πολλές μπάντες, ο σκοπός των οποίων είναι πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπος, σε σχέση με τον μέσο όρο των συγκροτημάτων, που δεν έχουν καθόλου ταυτότητα, που προτείνουν χάλια πράγματα και που έχουμε ακούσει ξανά και ξανά. Τον τελευταίο καιρό ακούω τις καινούργιες δουλειές των Selvans, Enisum, The Claring Path: εξαιρετικές προτάσεις με μία προσωπική αντίληψη του είδους, που επεκτείνεται πέρα από τη μουσική και από τα απλά τραγούδια.

 

Rock Overdose: Ας επιστρέψουμε στους Dawn of a Dark Age. Σκοπεύεις να κάνεις ζωντανές εμφανίσεις στο μέλλον ή πρόκειται για μια καθαρά στουντιακή μπάντα;

 

Vittorio Sabelli: Αυτό θα ήταν πολύ να μου ζητηθεί τώρα, μιας και είμαι πολύ απασχολημένος με τα δύο εναπομείναντα άλμπουμ. Όπως σου είπα, του χρόνου θα αποφασίσω σχετικά με τα σχέδια μου για τους Dawn of a Dark Age, αλλά τώρα είναι πολύ νωρίς για να πω.

 

Rock Overdose: Στα προηγούμενα άλμπουμ είδαμε ότι κάθε νέα κυκλοφορία είχε διαφορετικά στοιχεία, προερχόμενα από διαφορετικά μουσικά είδη. Ποια είναι η μουσική κατεύθυνση που θα πάρουν τα νέα άλμπουμ και ποια είναι τα δύο εναπομείναντα στοιχεία της φύσης;

 

Vittorio Sabelli: Το επόμενο άλμπουμ θα είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Τώρα ηχογραφούμε με τον καινούργιο τραγουδιστή και θα είναι ένα μοναδικό έργο, που δεν έχει ξαναγίνει στη Black Metal. Στυλιστικά, συνεχίζουμε τον πειραματισμό, που είναι άλλωστε και το κυρίως χαρακτηριστικό του project αυτού από την αρχή, και σε αυτή τη νέα δουλειά θα έχουμε τον percussionist Marco Molino, μαζί με τον Aeturnus στα ντραμς, και την επιστροφή του βιολιστή / βιολονίστα P.Kast, που είχε εμφανιστεί και στους δίσκους Water και Fire. Τη μίξη θα αναλάβει, όπως πάντα, ο Marcello Malatesta.

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστούμε πολύ Vittorio για αυτή τη συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

 

Vittorio Sabelli: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ελπίζω πολλά άτομα να θελήσουν να ακούσουν αυτό το καινούργιο Black Metal concept. Μπορείτε να ακούσετε τη μουσική μας και αν θέλετε να μας στηρίξετε, μπορείτε να το κάνετε μέσα από αυτές τις σελίδες:

 

www.r-evolutionband.com

https://dawnofadarkage.bandcamp.com/

http://dawnofadarkage.bigcartel.com/

www.facebook.com/dawnofadarkage

 

Τα λέμε σύντομα.

VK

 

 


 

Comments