Vorskaath (ZEMIAL) στο Rock Overdose: ‘Στο “The Repairer of Reputations” σπρώχνω τα όριά μου και αφήνω πίσω οποιοδήποτε ασφαλές πάτημα’.

Οι Zemial με το νέο τους E.p. “Repairer of Reputations” εξέπληξαν πολύ κόσμο. Παράλληλα, επιστρέφουν στις ζωντανές εμφανίσεις μετά από 6 ολόκληρα χρόνια… Το Rock Overdose μίλησε με την «ψυχή» της μπάντας, Vorskaath, και σας φέρνει όλα τα νέα της μπάντας σε μία συνέντευξη-ποταμό… Απολαύστε…

 

 

 

 

Rock Overdose: Kατ'αρχάς τα συγχαρητήρια μου που μένεις ενεργός μετά από τόσα χρόνια. Αρχικά ας πιάσουμε την κυκλοφορία του πρόσφατου σχετικά EP ''The Repairer Of Reputations''. Πόσο καιρό σου πήρε, είσαι ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα;

 

Vorskaath: Καλησπέρα στους αναγνώστες του Rock Overdose.

 

Συνεχίζω διότι είμαι ενεργός κάνοντας αυτό που αγαπώ, άρα φυσική και ακούραστη είναι η ροή του χρόνου.

 

Το “The Repairer of Reputations” άρχισα να το συνθέτω κατά τον Φεβρουάριο του 2016 σε εντατική, εβδομαδιαία βάση. Αυτό σήμαινε ακρόαση των μουσικών ιδεών που κρατώ σε αρχείο και παράλληλα, η σύνθεση νέων ιδεών και η πρόσμιξη όλων. Έπειτα από διάφορες προσεγγίσεις, ολοκλήρωσα την σύνθεση και το ηχογράφησα στην τελική του μορφή μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2016.
Όντας κάτι τόσο διαφορετικό για Zemial, αισθάνομαι ικανοποιημένος με την διαδικασία και το αποτέλεσμα. Τόσο, ώστε να συνεχίσω στην κατεύθυνση αυτήν.

 

 

Rock Overdose: Η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι ότι πιο διαφορετικό και μεγαλεπήβολο, αν μου επιτρέπεις, έχουν κυκλοφορήσει ποτέ οι Zemial. Τι αποδοχή είχε μέχρι τώρα και πως σκοπεύεις να το προωθήσεις;

 

Vorskaath: Συμφωνώ. Είναι συνειδητά κάτι το μεγαλεπήβολο, μέσω του οποίου σπρώχνω τα όριά μου και αφήνω πίσω οποιοδήποτε ασφαλές πάτημα που μπορεί να είχα μέσω της οντότητας Zemial.
Πέταξα τις γνωστές φόρμουλες και συνταγές και έψαξα για κάτι που δεν γνωρίζω.

 

Το αποτέλεσμα, έχει λάβει πολύ θετική αποδοχή από φίλους ακροατές αλλά και σε κριτικές. Αυτό διότι οι μουσικόφιλοι φαίνεται να αγκαλιάζουν το νέο και διαφορετικό αντί της εξύμνησης και διαιώνισης της πεπατημένης.
Η αλήθεια είναι πώς δεν έχω προωθήσει την κυκλοφορία. Σχεδόν καθόλου. Ότι γνωρίζεται και λέγεται είναι από στόμα σε στόμα.

 

Προς το παρόν το EP είναι διαθέσιμο μόνο μέσω Bandcamp και θα γίνει κάποια πιο σημαντική προώθηση όταν βγει σε βινύλιο εφέτος. Σχεδιάζονται 2 διαφορετικές εκδόσεις βινυλίου και μια σε CD. Αυτά από τρείς διαφορετικές εταιρίες.

 

 

Rock Overdose: Η μουσική πλέον είναι καθαρά progressive rock, κάτι που είχε ξεκινήσει σιγά-σιγά στο “Nykta”. Εκδηλώνει αυτή η κυκλοφορία την ανάγκη σου να δηλώσεις την αγάπη σου για το ιδίωμα;

 

Vorskaath: Αγαπώ το είδος για το εύρος του και θέλοντας να πειραματιστώ γράφοντας ακόμη σκληρή μουσική αλλά όχι metal, το προοδευτικό ρόκ είναι το είδος που αγκαλιάζει κάτι τέτοιο από τη φύση του. Ήθελα να πω μια ιστορία, χωρίς να θέτω τέτοιες παραμέτρους και όρια. Δεν έγινε εσκεμμένα δηλαδή το να γράψω ένα prog κομμάτι. Είναι εν μέρει αποκύημα της ενσωμάτωσής μου των παλαιών αρχών και προσεγγίσεων που δημιούργησαν τόσα μουσικά διαμάντια.

 

 

Rock Overdose: Γνωρίζοντας ότι οι κυκλοφορίες σας δεν είναι σε συχνή βάση, θα ήθελα να μάθω την διαδικασία δημιουργίας τους και πόσο σχολαστικός είσαι γύρω από αυτές. Πόσο φυσικά σου βγαίνει το υλικό, περνάει από πολύ ''κόσκινο'' μέχρι να κυκλοφορήσει, ξέροντας ότι θέλεις πάντα να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό;

 

Vorskaath: Ο τρόπος σύνθεσης που χρησιμοποιώ αλλάζει από κυκλοφορία σε κυκλοφορία και αντικατοπτρίζει το τί μου συμβαίνει εκείνη την δεδομένη περίοδο. Δεν βασίζομαι σε φόρμουλα ή συνταγή.

 

Αρχίζω θέτοντας κάποιες παραμέτρους: την θεματολογία, την ηχητική προσέγγιση που θα αφορά την τελική παραγωγή και που κατά συνέπεια θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ενορχηστρώσω, τις τονικότητες που θα χρησιμοποιήσω, το εάν θα είναι απλό η σύνθετο σε δομή και άλλες τέτοιες παραμέτρους.

 

Στην συνέχεια, αρχίζω με κιθάρα η πλήκτρα να «περικυκλώνω» κάποια θέματα που μου εμφανίζονται από στιγμιαία έμπνευση ή ανατρέχω στις ιδέες που έχω στα αρχεία μου.
Όχι πως δεν πηγάζουν ολόκληρα μουσικά τμήματα από μέσα μου πια.
Αλλά ενώ κάποτε τα κομμάτια μου διαρκούσαν 2-3 λεπτά, σήμερα διαρκούν 10-15 λεπτά και επιχειρώ και κάτι 30-λέπτο – το ΑΙΩΝ.
Η σύνδεση και η ροή των ιδεών είναι πρόκληση από μόνη της σε τέτοια μήκη.

 

Είναι μια μάλλον δύσκολη διαδικασία και όσο περνά ο καιρός και ανεβάζω τον πήχη, τόσο πιο μεγάλη γίνεται η πρόκληση, η διαδικασία αλλά και η κριτική που ασκώ σε αυτά που κυκλοφορώ. Υπάρχει μεγάλος όγκος ιδεών σε σκληρούς δίσκους, κασέτες και CD οι οποίες δεν έχουν κατευθυνθεί η τοποθετηθεί ακόμη.

 

Rock Overdose: Μιας και είσαι η κινητήρια δύναμη παίζοντας τα πάντα μόνος σου, θα ήθελα να μάθω αν και αυτή τη φορά ακολούθησες την ίδια διαδικασία σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες. Ηχογραφείς πρώτα τα τύμπανα και στο τέλος τα φωνητικά με τα υπόλοιπα να γίνονται ενδιάμεσα όπως κάνουν οι περισσότεροι, ή έχεις κάποιο άλλο πιο ιδανικό τρόπο;

 

Vorskaath: Ουσιαστικά έκτισα το κομμάτι σε τμήματα ηχογραφώντας πρώτα τα κύρια μέρη του κάθε τμήματος. Κάποιες φορές ήταν η κιθάρα πρώτα, άλλοτε το μπάσο η τα πλήκτρα. Τα τύμπανα συνήθως τα γράφω αργότερα, ώστε να αποφασίζω εάν θα ανταποκρίνονται και θα «απαντούν» στα άλλα τμήματα, η εάν θα κρατούν την βάση.

 

Τα φωνητικά τα κάνω συνήθως στο τέλος πάνω σε βάσεις που έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όπου τα φωνητικά έθεσαν την βάση της κεντρικής ιδέας και η μουσική γράφτηκε μετά σαν υποστήριξη.

 

 

Rock Overdose: Έχεις κάνει αλλαγές και στον τρόπο ηχογράφησης; Ποια νέα όργανα προστέθηκαν στο ήδη πλούσιο ρεπερτόριό σου και παρουσιάζονται στο νέο e.p.;

 

Vorskaath: Πολλές αλλαγές στον τρόπο ηχογράφησης και παραγωγής - ναι.

 

Σκεπτόμουν τη ζωντανή εκτέλεση από τριάδα και την ικανότητά μας να μπορέσουμε να εκτελέσουμε το κομμάτι εξ ολοκλήρου συναυλιακά, οπότε μείωσα τα overdubs και τον διπλασιασμό των οργάνων και φωνών. Αυτό από μόνο του άλλαξε πολύ τον χαρακτήρα του ήχου.

 

Το κυριότερο όργανο που πρόσθεσα είναι το Mellotron. Ένα όργανο ορόσημο στην μουσική του ‘60 και του ’70 καθώς και ταινιών της εποχής. Ζωντανεύει τον θεατρικό χαρακτήρα του κομματιού. Αυτό θα μας συνοδεύει και ζωντανά. Έβαλα και κάποιο τμήμα με ένα όμορφο Roland Juno 106 που μπήκε στην συλλογή.

 

Ε, και η βασική κιθάρα ήταν μια παλαιά και αγαπημένη Fender Stratocaster με μονούς μαγνήτες και διάφορα fuzz pedals. Αυτά είναι τα βασικά όργανα που δεν είχαν ξαναηχογραφηθεί σε προηγούμενες κυκλοφορίες.

 

 

Rock Overdose: Στιχουργικά υπάρχει κάποιο concept που βασίζεται σε ένα αρκετά γνωστό βιβλίο. Θα ήθελες να μας διαφωτίσεις σχετικά;

 

Vorskaath: Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι αναγνώστες, είναι να αναζητήσουν το βιβλίο. Η περιγραφή μου δεν επαρκεί. The King in Yellow.

 

 

Rock Overdose: Πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργήσεις τα θεατρικά, ποικιλόμορφα φωνητικά;

 

Vorskaath: Αρκετά δύσκολο. Μια αξέχαστη ανάμνηση είναι η εξής: ο ένας από τους χαρακτήρες μου γάμησε το μυαλό. Έκανα διάφορες φωνές μέχρι να τον βρω και έμπαινα μέσα στον ρόλο έντονα. Το ζούσα. Είχα κατεβάσει το μικρόφωνο πολύ χαμηλά και του απευθυνόμουν (του μικροφώνου) στα όρια της παραφροσύνης. Κάπου θόλωσα και με το που έγραψα το πέρασμα έφυγα κυριολεκτικά τρέχοντας από το στούντιο για να περπατήσω και να επανέλθω.

 

 

Rock Overdose: Σε απασχολεί καθόλου η αντιμετώπιση της νέας σου δουλειάς από οπαδούς της πρώιμης black metal φάσης των Zemial;

 

Vorskaath: Δεν έχω ακούσει αρνητικά σχόλια. Οι περισσότεροι ακροατές των Zemial αρέσκονται στις αλλαγές της πορείας μας. Αναμένουν το διαφορετικό. Όσοι δεν αρέσκονται σε αυτό, θα μείνουν πίσω. Δεν με απασχολεί καθόλου αυτό.

 

 

Rock Overdose: Σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία του νέου σας full-length; Θα ολοκληρώσεις σε αυτό τη μουσική σου αυτή στροφή;

 

Vorskaath: Το μεγαλύτερο μέρος είναι έτοιμο αλλά δεν βιάζομαι, γιατί θέλω να βγάλει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και δεν θα το αφήσω μέχρι να το πετύχω.

 

Το άλμπουμ είναι μια τεράστια στροφή 90-μοιρών και κάτι που θα περιέγραφα ως σκοτεινό, θεατρικό, βαρύ, αιθέριο και περιπετειώδης. Το μεθεπόμενο άλμπουμ θα είναι σε παρόμοια κατεύθυνση με περισσότερο metal αλλά και άλλα στοιχεία.

 

 

Rock Overdose: Σε λίγες μέρες δίνετε μία συναυλία στα Τρίκαλα, έξι χρόνια μετά την τελευταία σας εμφάνιση. Πώς επιλέξατε τη συγκεκριμένη πόλη για να κάνετε την επανεμφάνισή σας και όχι κάποια από τις δύο μεγάλες;

 

Vorskaath: Θέλαμε να κάνουμε κάτι μικρό για ζέσταμα και για να δοκιμάσουμε κάποια πράγματα τεχνικής φύσεως, θεωρώντας ότι θα έχουμε υποδεέστερο εξοπλισμό.
Χαίρομαι που ανακοινώνω ότι πέσαμε εντελώς έξω με τις εκτιμήσεις μας.

 

 

Rock Overdose: Στο live θα δούμε το νέο line-up των Zemial; Θα παίξετε ολόκληρο το νέο κομμάτι; Δώσε μας μερικές πληροφορίες…

 

Vorskaath: Ναι, στην συναυλία θα εμφανιστούμε με την νέα σύνθεση η οποία είναι η πιο ευέλικτη που είχα ποτέ. Από black metal σε prog σε μια πνοή, όπως θα διαπιστώσετε.

 

 

Rock Overdose: Σχεδιάζετε εμφανίσεις μέσα στο 2017 σε Ελλάδα και Ευρώπη;

 

Vorskaath: Ναι, και θα ανακοινώσουμε κάτι σύντομα.

 

 

Rock Overdose: Γνωρίζω πολλούς από το εξωτερικό που εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τους Zemial και όλη την παλιά Ελληνική σκηνή της οποίας αποτελείτε αναπόσπαστο μέλος. Πως ήταν η κατάσταση τότε και για ποιό λόγο πιστεύεις ότι το υλικό που έβγαινε εκείνη την εποχή είχε τέτοιο αντίκτυπο και εκτός της χώρας μας;

 

Vorskaath: Νομίζω ότι ουσιαστικά συνέβαινε κάτι νέο παγκοσμίως και επειδή ήταν τόσο νέο και με λιγότερα συγκροτήματα, είχαμε όλοι ένα μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας» και της αναγνώρισης μεταξύ μας.

Τα πάντα ήταν νέα τότε και ενώ προήλθαν από τους γίγαντες της σκηνής του ’80, έγιναν με διαφορετική διάθεση και κατεύθυνση. Η πρωτοτυπία στον ήχο και την προσέγγιση ήταν κάτι δεδομένο και κάθε χώρα είχε κάτι να προσφέρει κάτι το διαφορετικό και πρωτότυπο.

Στην Ελλάδα ήμασταν περισσότερο γνωστοί για την έντονη μελωδικότητα νομίζω, που ήταν συχνά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κινήματα αλλά πάντοτε καλοδεχούμενη και εκεί βασίστηκε ο Ελληνικός ήχος κατά την άποψή μου.

 

 

Rock Overdose: Έχοντας ζήσει σε Αυστραλία και Γερμανία αν δεν απατώμαι, θα ήθελα να μάθω πως πήρες την απόφαση να ξαναγυρίσεις στην Ελλάδα κι αν η διαμονή σου στο εξωτερικό σε βοήθησε στον τρόπο σκέψης και ενεργειών γύρω από το συγκρότημα και τι διαφορετικές εμπειρίες αποκόμισες σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας πραγμάτων στο Ελληνικό έδαφος.

 

Vorskaath: Σαφώς.

Επέστρεψα διότι μου έλειψαν οι μικρές, όμορφες στιγμές της οικογενείας και συνειδητά, μετά από συζήτηση με τον αδελφό μου (που τότε ήταν στην Αυστραλία) αποφασίσαμε να συναντηθούμε εν Ελλάδι μετά από 18 χρόνια στο εξωτερικό.

Πάνω από όλα, έμαθα να κοιτάζω σφαιρικά την μουσική και να αγαπώ την μουσική γενικότερα, κάτι που με προέτρεψε εν τέλει στο να αφιερώσω τον χρόνο μου στην Μούσα, να σπουδάσω εντατικά και να βιοπορίζομαι κάνοντας αυτό που αγαπώ.

Τα περισσότερα πράγματα που έμαθα στις χώρες που κατοίκησα έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας πραγμάτων στην Ελλάδα και συνεχίζω να τα χρησιμοποιώ ως τον τρόπο λειτουργίας μου. Από παντού μαθαίνουμε κάτι.

 

 

Rock Overdose: Είχαμε τη χαρά να σε ακούσουμε και στο εκπληκτικό τελευταίο άλμπουμ των Agatus ''Τhe Eternalist'' για το οποίο είμαι σε θέση να γνωρίζω πως πολύς κόσμος έπαθε την πλάκα του. Δε μπορώ να μη σε ρωτήσω και επ' αυτού και πόσο ανανεωμένος ένιωσες ως μέρος αυτής της κυκλοφορίας και του πρόσφατου Zemial EP μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα;

 

Vorskaath: Σε ευχαριστώ και ευχαριστώ και τον πολύ κόσμο που μας υποστήριξε τόσο πολύ.

Για να είμαι ειλικρινής, επειδή απασχολούμαι συνέχεια με το αντικείμενο, χάρηκα μεν για τις κυκλοφορίες, αλλά δεν αισθάνθηκα ανανεωμένος, διότι είμαι συνέχεια εντός αυτής της διαδικασίας. Είτε κυκλοφορεί όλη μου η μουσική είτε όχι, εγώ συνεχίζω να συνθέτω και να ηχογραφώ. Κάποια πράγματα βγαίνουν μέσω Zemial ενώ τα περισσότερα όχι.

 

 

Rock Overdose: Ως γνώστης πολλών μουσικών οργάνων και ως βετεράνος της Ελληνικής σκηνής, θεωρείς ότι είναι μια καλή περίοδος για νεότερα παιδιά να καταπιαστούν με κάποιο όργανο; Ποιές οι διαφορές σε σχέση με το πως ήταν τα πράγματα όταν πρωτοξεκινούσες;

 

Vorskaath: Ναι, είναι μια πολύ καλή περίοδος, διότι η μουσική εκμάθηση προσφέρεται πλέον σε πολύ υψηλό επίπεδο και σε διάφορα είδη, αλλά πάνω από όλα διότι το διαδίκτυο γίνεται η τεράστια βιβλιοθήκη του μαθητή.

Οι διαφορές είναι φανερά τεράστιες. Η έλλειψη του διαδικτύου σαν πηγή πληροφόρησης είναι μάλλον η μεγαλύτερη διαφορά. Αλλά, όταν κάποιος αναλαμβάνει ακαδημαϊκές σπουδές πολλά τμήματα της μουσικής εκμάθησης εξισώνονται και είναι παρόμοια.

Το οικονομικό θέμα είναι επίσης διαφορετικό εν συγκρίσει, διότι οι περισσότεροι νέοι και νέες τότε είχαν λιγότερη πρόσβαση σε μουσικά όργανα, τα οποία αντιμετωπίζονταν ως αντικείμενα πολυτελείας. Τα όργανα που είχαμε τότε οι περισσότεροι της μέσης κοινωνικής τάξεως ήταν μάλλον αστεία, αλλά η κατάσταση εξισορροπούνταν από τη φαντασία και τη διάθεση. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει σήμερα.

 

 

Rock Overdose: Όπως συνέβη σε πολλούς από μας με τις νέες σου δουλειές φέτος, είχες κι εσύ κάποιες πρόσφατες κυκλοφορίες που σε γύρισαν πίσω στο χρόνο και σου ξύπνησαν παλιά συναισθήματα, ή εμμένεις στον παλιότερο ήχο και άλμπουμ γενικότερα;

 

Vorskaath: Δεν παρακολουθώ τα μουσικά γεγονότα στην metal σκηνή εδώ και πολλά χρόνια και χαίρομαι για αυτό. Είμαι σχετικά απομονωμένος και αυτό με βοηθάει στο να προχωρώ χωρίς η κατεύθυνση μου να επηρεάζεται από το τί θεωρείται “in”.

Προτιμώ να μαθαίνω για τους γίγαντες του παρελθόντος, στους ώμους των οποίων στέκομαι σήμερα.

 

 

Rock Overdose: Με τη σύγχρονη ελληνική -και μη- metal σκηνή ποια είναι η σχέση σου;

 

Vorskaath: Έχω πολλούς αγαπητούς φίλους που ασχολούνται με διάφορα είδη με τους οποίους κρατώ μια πολύ καλή επαφή. Δεν τους κοιτάζω σαν σκηνή όμως. Είναι φίλοι και φίλες μου. Άνθρωποι. Απλά τυχαίνει να παίζουν μουσική.

Δεν ακολουθώ τι γίνεται στην σύγχρονη σκηνή και είμαι ΟΚ με αυτό.

 

 

Rock Overdose: Για το τέλος θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, ευχόμαστε τα καλύτερα για τη συνέχεια σε ότι κι αν καταπιαστείς, οι οπαδοί θέλουν να μάθουν κατά πόσο ενεργοί θα είστε και ποια τα σχέδια σου, ειδικότερα για τους Zemial.

 

Vorskaath: Εγώ ευχαριστώ! Ετοιμάζω τον νέο δίσκο καθώς και επιλεγμένες συναυλίες για το 2017.

Αυτά από μόνα τους θα με κρατήσουν πολύ απασχολημένο.

Θα αρχίσω και τις επανακυκλοφορίες τώρα, με το “For the Glory of UR” να κάνει την πολυαναμενόμενη εμφάνιση του στην επερχόμενη συναυλία.

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments