Walter Maiani (MORTUARY DRAPE) στο Rock Overdose: “Τη δεκαετία του ’80 ήταν δύσκολο να κάνεις κάτι χωρίς να πουν ότι είσαι ο Σατανάς ο ίδιος”.

 

Στις 23 Απριλίου το Gagarin205 θα φιλοξενήσει το Lords of the Void II, στο οποίο θα εμφανιστούν οι The Unconfessed, Disharmony, Chaosbaphomet, Varathron, Kawir και το ιστορικό ιταλικό συγκρότημα, Mortuary Drape. Επί ευκαιρίας αυτού του live, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον ιδρυτή των Mortuary Drape, Walter Maiani (a.k.a. Wildness Perversion), σχετικά με τη μπάντα, αλλά και για άλλα πράγματα.

 

Rock Overdose: Γειασου Walter. Είναι πολύ μεγάλη μας τιμή που σας φιλοξενούμε εδώ, μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες σχετικά με την τωρινή κατάσταση της μπάντας; Υπάρχουν σχέδια για νέο άλμπουμ;

 

Walter Maiani: Γεια χαρά σε όλους και σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Αυτό το διάστημα είμαστε επικεντρωμένοι στα επερχόμενα live μας. Τον περασμένο Νοέμβρη, κυκλοφορήσαμε ένα split με τους Necromass και τώρα αρχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό, αλλά προς το παρόν οι ιδέες είναι ακατέργαστες.

 

Rock Overdose: Φέτος η μπάντα κλείνει 30 χρόνια ζωής. Έχετε κάποια ιδιαίτερα πλάνα για αυτό το γεγονός; Θα πρέπει να περιμένουμε κάποια ειδική επετειακή κυκλοφορία;

 

 

Walter Maiani: Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο event, με κάποιους σημαντικούς guests στην Alessandria, εκεί όπου η μπάντα γεννήθηκε. Αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να σου πω περισσότερα, καθώς θα είναι μια μεγάλη έκπληξη.

 

Rock Overdose: Αν πρόκειται να κυκλοφορίσετε καινούργιο άλμπουμ, πρόκειται να ακολουθήσει μουσικά την ίδια πορεία με το "Spiritual Indipendence" ή έχετε σκοπό να αλλάξετε πορεία;

 

Walter Maiani: Όπως σου είπα, δουλεύουμε πάνω σε νέα riffs, αλλά οι ιδέες είναι ακατέργαστες. Το θέμα δεν είναι αν θα ακούγεται το ίδιο με κάποιο άλλο άλμπουμ, αλλά το να μπορεί να εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έμπνευσή μας και να είναι πιστό στον ήχο των Mortuary Drape.

 

Rock Overdose: Τα άλμπουμ σας είναι πολύ ατμοσφαιρικά και ειδικά το τελευταίο. Από που αντλείτε έμπνευση, χάρη στην οποία μετά δημιουργείτε αυτές τις εκπληκτικές ατμόσφαιρες; Ο φοβερός ιταλικός κινηματογράφος τρόμου, των περασμένων δεκαετιών σας έχει επηρεάσει καθόλου;

 

Walter Maiani: Δεν εμπνεόμαστε από κάτι συγκεκριμένο, αλλά όπως μπορείς να φανταστείς, άλλες μουσικές και άλλες μορφές τέχνης μας επηρεάζουν έμμεσα. Η έμπνευσή μας προέρχεται από τις προσωπικές μας εμπειρίες, που αποτελούν μέρος του πνευματικού μας μονοπατιού. Έπειτα μπορούμε να τις μεταδώσουμε στη μουσική μας.

 

mortuary-drape

 

Rock Overdose: Το τελευταίο σας άλμπουμ κυκλοφόρησε 10 χρόνια μετά το "Buried in Time". Τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια και δεν κυκλοφορήσατε κάποιο άλλο άλμπουμ;

 

Walter Maiani: Το συγκρότημα είχε πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του, γι' αυτό και 10 χρόνια πέρασαν ανάμεσα στο "Spiritual Independence" και στο προηγούμενο. Μετά πήραμε το χρόνο μας, μέχρι να βρούμε τον τέλειο ήχο για τα νέα μας τραγούδια. Πάντως, οι Mortuary Drape δεν σταμάτησαν ποτέ να εμφανίζονται ζωντανά.

 

Rock Overdose: Το 2016 η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά. Αυτό ήταν κάτι που συνέβη συμπωματικά ή αποφάσισες να την αλλάξεις εσύ, γιατί δεν ήσουν ευχαριστημένος με αυτή; Είσαι ευχαριστημένος με την τωρινή σύνθεση;

 

Walter Maiani: Δεν ήταν συμπωματικό, απλά ήταν το καλύτερο πράγμα για το συγκρότημα. Θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε αλλαγή σύνθεσης ήταν σημαντική για τους Mortuary Drape, καθώς τους βοήθησε να μεγαλώσουν και να φτάσουν στο σημείο που είναι τώρα. Η καινούργια σύνθεση έπιασε σχεδόν αμέσως το πνεύμα των Mortuary Drape και ο καθένας συνέβαλε στο καινούργιο άλμπουμ. Κάποιος λέει ότι είμαστε πιο δυνατοί ζωντανά από ότι στο CD, οπότε θα πρέπει να ζήσεις την εμπειρία μόνος σου.

 

Rock Overdose: Πώς ήταν το να πρέπει να φτιάξεις ένα συγκρότημα 30 χρόνια πριν, στην Βόρεια Ιταλία; Φαντάζομαι ότι υπήρχαν πολλές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσεις.

 

Walter Maiani: Για να πω την αλήθεια, ήταν δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο 30 χρόνια πριν στην Ιταλία. Όπως μπορείς να φανταστείς o γαμημένος χριστιανικός φαρισαϊσμός είναι πολύ δυνατός και τη δεκαετία του '80 ήταν ακόμα πιο δυνατός από ότι σήμερα. Ήταν δύσκολο να κάνεις κάτι χωρίς να πουν ότι είσαι ο Σατανάς ο ίδιος. Είναι ένας πολύ δύσκολος και μακρύς δρόμος προς την κόλαση, ειδικά σε μία μικρή πόλη, σαν την Alessandria, που έιναι αρκετά στενόμυαλη σχετικά με νέα μουσικά είδη.

 

Rock Overdose: Πάνε 5 χρόνια από τότε που παίξατε τελευταία φορά στην Ελλάδα. Θυμάσαι τίποτα από εκείνο το live; Σου αρέσει να έρχεσαι εδώ;

 

Walter Maiani: Έχουμε φοβερές αναμνήσεις από την Ελλάδα. Το κοινό ήταν απλά φανταστικό, όπως ήταν και το 1995, όταν παίξαμε εκεί για πρώτη φορά. Ανυπομονούμε να έρθουμε και να δούμε την ανταπόκριση του κοινού και να ανακαλύψουμε αν έχει αλλάξει κάτι ή όχι. Έχουμε πάντως μεγάλη εμπιστοσύνη στο ελληνικό κοινό μας.

 

Rock Overdose: Τι τραγούδια θα πρέπει να περιμένουμε στην εμφάνισή σας; Θα παίξετε τραγούδια κυρίως από τα τελευταία σας άλμπουμ ή και από τα παλιά; Θα πρέπει να περιμένουμε κάποια έκπληξη, λόγω της επετείου των 30 χρόνων;

 

Walter Maiani: Το setlist μας θα είναι ένα mix όπως συνήθως: παλιά τραγούδια για τους παλιούς μας οπαδούς και κάτι από τις καινούργιες μας κυκλοφορίες. Κάτι που δεν έχετε ακούσει live.

 

Mortuary Drape 1

 

Rock Overdose: Φαντάζομαι ότι έχετε μοιραστεί τη σκηνή με πολλά συγκροτήματα στο παρελθόν. Με ποιο συγκρότημα ενθουσιάστηκες που μοιράστηκες τη σκηνή και ποια θα έλεγες ότι θα ήταν η πιο σημαντική ζωντανή εμφάνιση των Mortuary Drape?

 

Walter Maiani: Μία από τις καλύτερες εμπειρίες που είχαμε ήταν όταν μοιραστήκαμε τη σκηνή με τους Watain στη Βραζιλία. Τελευταία, ήταν φοβερά που παίξαμε μαζί με μία αναδυόμενη αμερικανική μπάντα, τους Sangus, οι οποίοι άνοιγαν τις συναυλίες μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξαιρετική μπάντα και φοβερά παιδιά. Όσον αφορά τις πιο σημαντικές στιγμές, μπορώ να αναφέρω το Inferno Festival, στη Νορβηγία, το Maryland death fest και το Live Evil στο Λονδίνο. Ο κόσμος ήταν απίστευτος.

 

Rock Overdose: Έχεις καμιά αστεία ή αλλόκοτη ιστορία να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας, από την 30χρονη πορεία σας;

 

Walter Maiani: Πολλά συνέβησαν σε αυτά τα 30 χρόνια: περίεργα, αλλόκοτα αλλά και μυστηριώδη. Αλλά το πιο αξιοσημείωτο πράγμα συνέβη κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του "All the Witches Dance". Προς το τέλος των ηχογραφήσεων, έπεσε το ρεύμα και όταν επανήλθε όλα τα φωνητικά είχαν χαθεί. Έτσι, χρειάστηκε να ξαναγυρίσουμε στο στούντιο, για μια έξτρα ηχογράφηση των φωνητικών. Κατά τη διάρκεια, όμως, του τελικού ελέγχου, η παλιά ηχογράφηση εμφανίστηκε ξανά με μαγικό τρόπο κι έτσι μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο ηχογραφήσεις και να αποκτήσουμε το αποτέλεσμα που ακούσατε.

 

Rock Overdose: Πώς ήταν η ιταλική metal σκηνή, στα τέλη του '80;

 

WalterMaiani: Υπήρχαν πολλές καλές μπάντες, αλλά θα ήθελα να εξηγήσω τη διαφορά μεταξύ του τώρα και της δεκαετίας του '80. Στην Ιταλία έχουμε πολλές μπάντες, αλλά μόνο λίγες μπορούν να αφήσουν το στίγμα τους στη μνήμη των οπαδών, εξαιτίας πολλών προβλημάτων που είναι συνδεδεμένα με την ιταλική μουσική σκηνή, αλλά κι επειδή πολλές από αυτές εμφανίζονται απλά για να πουν ότι υπάρχουν. Κατά τη διάρκεια όμως της δεκαετίας του '80 οι περισσότερες μπάντες πίστευαν σε αυτό που κάνουν και έκαναν τα πάντα για να δούν την μπάντα τους να μεγαλώνει.

 

Rock Overdose: Ποια άλλα συγκροτήματα ακούς αυτή την περίοδο και ασχολείσαι με κάτι άλλο πέρα από τους Mortuary Drape, αυτή την περίοδο; 

 

Walter Maiani: Τελευταία, δεν μπορώ να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο. Οι Mortuary Drape είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, εξαιτίας επίσης και της προώθησης και του να κλείνουμε ημερομηνίες για live. Έτσι, προς το παρόν δεν έχω πολύ χρόνο για να ακούω καινούργια μουσική.

 

Rock Overdose: Ας επιστρέψουμε στο συγκρότημα. Πώς βλέπεις το μέλλον των Mortuary Drape; Έχετε σκοπό να σταματήσετε κάποια στιγμή σύντομα ή θα συνεχίσετε για όσο σας παίρνει;

 

Walter Maiani: Όπως είπα πριν, το μέλλον μας είναι γεμάτο συναυλίες και tour. Δεν κάνουμε στους εαυτούς μας τέτοιου είδους ερωτήσεις. Προσπαθούμε πάντα να προχωράμε με τους Drape και να βλέπουμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε, διατηρώντας βέβαια το σεβασμό προς εμάς τους ίδιους και προς τις προσδοκίες των οπαδών μας.

 

Rock Overdose: Ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να σε έχουμε εδώ μαζί μας. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

 

Walter Maiani: Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Ανυπομονούμε να έρθουμε εκεί and kick some asses! Συνεχίστε να μας ακολουθάτε στην ιστοσελίδα μας, αλλά και στη σελίδα μας στο facebook, για νέα και ανακοινώσεις.

 

www.mortuary13drape.com

In Spiritual, the 13 Drape

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 


 

Comments