10 Heavy Metal τραγούδια για τη Heavy Metal!

 Η metal σαν μουσικό είδος ήταν πάντοτε συνειδητό και στοχαστικό, λόγω και χάρη στις ρίζες της στο κλασικό rock’n’roll. Στο θεμελιώδες εκείνο είδος, χαρακτηριστικά δείγματα αυτογνωσίας είναι οι Led Zeppelin, που κάποτε τραγούδησαν το «it’s been a long time since I rock’n’rolled», και οι Rainbow, που ζητωκραύγαζαν «long live rock’n’roll». Έκτοτε, οι Steppenwolf τραγούδησαν για τον ‘heavy metal’ κεραυνό στο “Born To Be Wild” και έδωσαν σε συγκροτήματα όπως οι Judas Priest ένα όνομα για την δυνατή τους μουσική. Πράγματι, η heavy metal είχε ανέκαθεν μια εμμονή με το να διαλαλεί το όνομα της με την ένταση μιας πολεμικής ιαχής. Για τον λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε κάποια τραγούδια για τη metal.

 

Judas Priest, “Metal Meltdown

 

Όντας το πρώτο συγκρότημα που αποδέχτηκε την επονομασία heavy metal με περηφάνια, οι Judas Priest έχουν συνθέσει πολλά τραγούδια στα οποία αναλογίζονται σχετικά με το είδος και την κουλτούρα του, συμπεριλαμβανομένου του “Hell Bent For Leather”. Ωστόσο, είναι το “Metal Meltdown” στο οποίο περιγράφεται μια δύναμη αποκαλυπτικών διαστάσεων «φτιαγμένη για τον ήχο». Υπάρχει καταλληλότερη περιγραφή για τη metal;

 

Metallica, “Metal Militia

 

Πριν να γίνουν εκατομμυριούχοι, οι Metallica ήταν τέσσερα παιδιά που αγαπούσαν φοβερά τη metal, και το κλασικό ντεμπούτο τους είναι τρανή απόδειξη αυτού. Το τελευταίο τραγούδι του “Kill ‘Em All” είναι το “Metal Militia”. Σε αντίθεση με το ισοπεδωτικό για τον κόσμο “Metal Meltdown”, το “Metal Militia” μιλά για έναν ενωμένο στρατό metal οπαδών που καταλαμβάνουν τον κόσμο.

 

Tenacious D, “The Metal

 

Αν και πολλοί αμφισβητούν το πόσο metal είναι στην πραγματικότητα το συγκρότημα των Jack Black και Kyle Gass, λίγοι είναι αυτοί που δε γνωρίζουν τους στίχους του “Tribute”. Επιπλέον, μπορούν να γράψουν απίστευτα riff, όπως απέδειξαν στην προαναφερθείσα metal αστραπή. Ανάμεσα σ’ όλα εκείνα τα κομμάτια από το soundtrack για το The Pick Of The Destiny, το “The Metal” μιλά για την εξόντωση όλων των εχθρών αυτού του είδους: της punk rock, της new wave και της grunge. Όλοι λύγισαν μπροστά στη metal!

 

Anvil, “Metal On Metal

 

Αν έχετε παρακολουθήσει το καταλλήλως ονομασμένο Anvil! The Story Of Anvil, τότε θα γνωρίζετε ότι ο τραγουδιστής Anvil ζει για να παίζει heavy metal. Επίσης, έχουν ένα οπλοστάσιο γεμάτο τραγούδια για αυτό το είδος, και από άποψη κουλτούρας και από άποψη ορισμού. Το απόλυτο σχετικό κομμάτι τους “Metal On Metal” περιλαμβάνει τον τραγουδιστή να ουρλιάζει, Metal on metal, it's what I crave, the louder the better, I'll turn in my grave” (Metal, κι άλλη metal! Αυτό λαχταρώ! Όσο δυνατότερα, τόσο το καλύτερο! Τον τάφο μου χαρίζω!).

 

Venom, “Black Metal

 

Ιδού, το συγκρότημα και το τραγούδι που γέννησαν την πιο ακραία υποκατηγορία του είδος, την black metal. Όταν εμφανίστηκαν οι Venom, ήταν πιο black metal κι από τον Εωσφόρο στον Σιδηρούν Θρόνο. Το τραγούδι περιλαμβάνει κάποιους αμφίσημους στίχους όπως το “Freaking so wild, nobody’s mild” (Εξαιρετικά τρελαμένοι, ήπιος κανείς), αλλά και ξεκάθαρα metal στίχους όπως το “Black leather hounds, Faster than sound, Metal our purpose in life” (Μαύρα λαγωνικά, Ταχύτερα απ’ τον ήχο, Η metal ο λόγος ύπαρξης μας).

 

3 Inches Of Blood, “Metal Woman

 

Ένα εξαιρετικό συγκρότημα εξ αρχής, οι 3 Inches Of Blood υποστήριξαν την παραδοσιακή metal ασπαζόμενοι και παλαιές hardcore επιρροές, επιτρέποντας τους να διεκδικήσουν μια θέση στην metal σκηνή της νέας χιλιετίας. Πριν να διαλυθούν το 2005, μας προσέφεραν αυτό το μοναδικό κομμάτι για μια κυρία με δερμάτινα, τη metal γυναίκα.

 

Exodus, “Metal Command

 

Ένα ακόμη θρυλικό thrash συγκρότημα τραγουδά για έναν ακόμα metal στρατό που φιλοδοξεί να κατακτήσει τον κόσμο. Είναι μέρος ενός από τους καλύτερους thrash metal δίσκους, του “Bonded By Blood” των Exodus, στο οποίο ο Paul Baloff κραυγάζει “Fists are in the air thrashing everywhere, banging to the sound, faces melting down” (Γροθιές στον αέρα, thrash παντού, χτυπηθείτε στο ρυθμό, πρόσωπα να καταρρέουν). Οι μάχες, βέβαια, που περιγράφει το άσμα, μοιάζουν αρκετά με μια μέση metal συναυλία.

 

Darkthrone, “Canadian Metal

 

Από τον άκρως προκλητικό δίσκο των black metal ηρωών Darkthrone, με τίτλο “F.O.A.D.” (ένα φαινομενικά αθώο αρκτικόλεξο για το ‘Fuck Off And Die’), οι Νορβηγοί επαινούν το metal της χώρας που μας προσέφερε τον Bryan Adams… Ο drummer Fenriz έχει δηλώσει ότι το τραγούδι αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε καλλιτέχνες όπως οι Piledrive, Slaughter, Sacrifice και Celine Dion.

 

Steel Panther, “Death To All But Metal

 

To glam metal συγκρότημα Steel Panther συμβάλλει σ’ αυτή τη λίστα με το πιο σύγχρονο κομμάτι. Αν και οι στίχοι καθαυτοί είναι μια παρωδία, όταν κάποιος βλέπει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να ουρλιάζουν μέχρι να αδειάσουν τα πνευμόνια τους από αέρα, καταλαβαίνει ότι το συναίσθημα είναι αυθεντικό. Θάνατος σε όλα εκτός της Metal!

 

Manowar, “Die For Metal

 

Θα ήταν μεγάλο ατόπημα να μείνει μια τέτοια λίστα χωρίς κάποια αναφορά στους Manowar. Είναι λίγο κιτς, είναι ελαφρώς αφελείς, αλλά είναι απίστευτα metal. Πολύ, πολύ metal! Στο “Blow Your Speakers” καλούν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν δυνατά metal, στο “Kings Of Metal” στέφονται βασιλιάδες του είδους, ενώ το “Die For Metal”είναι επίσης ξεκάθαρο. Έχουν πιθανώς τα περισσότερα τραγούδια για το είδος από κάθε άλλο συγκρότημα και είναι ικανοί να ξεκινήσουν και πόλεμο για τη Metal. Μάρτυρας ο τίτλος του τραγουδιού.

 

BONUS:

 

Για το Rock Overdose,
Γκουτσίδης Στέργιος

 

Πηγή

Comments

css.php