Astrous (AENAON) στο Rock Overdose: “Τα κομμάτια του δίσκου μας “Hypnosophy” διακρίνονται από μια ιδιότυπη εσωστρέφεια”.

Λίγο καιρό μετά την παρουσίαση του promo κομματιού των Λαρισαίων Progressive Black Metallers  Aenaon, o Astrous (τραγουδιστής του συγκροτήματος) , μίλησε στo Rock Overdose και στον Φάνη Βιλαέτη σχετικά με την επερχόμενη κυκλοφορία τους και για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

 

 

 

Rock Overdose: Πάνο καλώς ήρθες στο Rock Overdose. Χαρά μας που σε έχουμε μαζί μας.

 

Astrous: Καλησπέρα Φάνη.  Σε ευχαριστώ για το συνεχόμενο ενδιαφέρον του Rock Overdose.

 

 

Rock Overdose: Δυο χρόνια μετά το “Extance” (το οποίο ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη μέσα στα καλύτερα albums που’χω ακούσει το 2014), στις 25 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσετε την 3η σας ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο “Hypnosophy”. Tι σας έκανε να εμπνευστείτε αυτόν τον τίτλο ως ονομασία δίσκου;

 

Astrous: Τα κομμάτια του "Hypnosophy" πιστεύω πως διακρίνονται από μια ιδιότυπη εσωστρέφεια. Θα έλεγα πως είναι σαν να ακούς αφηγήσεις ονείρων μέσω της μουσικής, κουλουριασμένες μελωδίες σαν φίδια, η μία μέσα στην άλλη. Δεν υπήρξε περισσότερη ανάλυση.  Ο τίτλος ταίριαξε αμέσως με τη φύση των κομματιών. Εάν παρατηρήσεις σε όλες μας τις κυκλοφορίες υπάρχουν ελληνογενείς λέξεις, είτε σε τίτλους κομματιών, είτε σε στίχους. Αυτή τη φορά επιλέξαμε αυτό το στοιχείο να το κάνουμε πιο έντονο και να χρησιμοποιήσουμε έναν τίτλο με δύο ελληνικές λέξεις ως συνθετικά.

Aenaon εξωφυλλο

 

Rock Overdose: Πολύ Progressive στοιχείο, πολύ Jazz και γενικότερα διακρίνω μία συμπάθεια στα πνευστά μουσικά όργανα. Αναφέρομαι κυρίως στο σαξόφωνο. Βλέπω πως όσο περνάει ο καιρός, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια έχετε βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το progressive στοιχείο. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το είδος μουσικής που παίζετε ως Aenaon;

 

Astrous: Ειλικρινά δεν ξέρω. Σίγουρα δεν είμαστε black metal με τη στενή έννοια του όρου. Από την άλλη σίγουρα είμαστε ΚΑΙ black metal. Επομένως υπάρχει μια βάση και ταλαντευόμαστε ανάμεσα σε ετερόκλιτα είδη μουσικής. Οι ταμπέλες γενικά με κουράζουν, πιστεύω πως η επιμονή στις ταμπέλες είναι ανούσια, εγκλωβίζει το μυαλό και τις αισθήσεις σε μόλις 1-2 πράγματα. Δεν είμαστε από αυτή την κάστα ανθρώπων. Έχουμε ανοιχτούς μουσικούς ορίζοντες και αυτό αποτυπώνεται και στη μουσική μας. Κατανοώ όμως πως πολλές φορές η απόδοση τίτλων και ειδών είναι εξυπηρετική. Αν ήταν αναγκαίο λοιπόν να πω, θα έλεγα πως παίζουμε Progressive Black Metal με μία όμως γενική προσέγγιση του όρου.

 

 

Rock Overdose: Μετά την αποχώρηση του μπασίστα Σπύρου Αποστόλου (Thyragon), ο οποίος ήταν σημαντικό κομμάτι της μπάντας, στο “Hypnosophy” θα υπάρξει μόνο το Cello ή θα υπάρξει και το μπάσο;

 

Astrous: Σε θέματα μουσικά πάντα ήμουν της άποψης "ουδείς αναντικατάστατος". Ο Σπύρος όμως ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τους Aenaon όχι τόσο για το συνθετικό ή διεκπαιρεωτικό κομμάτι όσο κυρίως και τις ισορροπίες που έφερνε στη μπάντα. Είναι καρδιακός μου φίλος από το 2002, ενώ μουσικά δουλέψαμε μαζί μία δεκαετία. Θέλω λοιπόν να πω πως καμία αποχώρηση δεν αλλάζει την σημασία του Σπύρου για τους Aenaon. Πάντα θα είναι έστω και νοητά κομμάτι αυτής της μπάντας. Στο “Hypnosophy” φυσικά και υπάρχει μπάσο, είναι παιγμένο από τον Αχιλλέα, και είμαι τρομερά ενθουσιασμένος με την απόδοση του! Το μπάσο στον δίσκο έχει στίγμα και ταυτότητα.

 

 

Rock Overdose: Τα τελευταία 2 χρόνια βλέπω πως έχετε κερδίσει πολύ σεβασμό από το κοινό σας με την κυκλοφορία του “Extance”. Πες μας 2 λόγια για αυτήν την ανοδική σας πορεία;

 

Astrous: Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Αυτό ίσως καλύτερα πρέπει να μου το απαντήσεις εσύ που είσαι ακροατής και βρίσκεσαι από τη θέση του παρατηρητή. Θέλω να ελπίζω πως ο κόσμος εκτιμάει την προσήλωσή μας σε αυτό που κάνουμε και την τιμιότητα που αποπνέει η μπάντα. Δεν ακολουθούμε μουσικές μόδες, αντιθέτως πάμε κόντρα σε πολλά "must" των καιρών μας και αυτό μας κάνει να ακουγόμαστε ξεχωριστοί.

 

 

Rock Overdose: Τίτλος “Hypnosophy” δηλαδή Υπνοσοφία . Θέλω να μας πεις κάποια πράγματα για την θεματολογία των στίχων του δίσκου.

 

Astrous: Στους δύο προηγούμενους δίσκους ήμουν προσηλωμένος στα σκοτεινά συναισθήματα που πηγάζουν από τον άνθρωπο. Αυτή τη φορά αυτό το κομμάτι το  αναζήτησα μέσα από το πρίσμα των ονείρων όπου εκεί η προσέγγιση ξεπερνάει κάθε είδος λογικής και θέτει τον σουρεαλισμό ως βασικό νόμο. Συναισθήματα όπως απώλεια, κενό, φόβος, αγωνία στοιχεία που χρησιμοποιούνται με μεθοδικότητα στους στίχους ως μέσο προσέγγισης της υπέρτατης αλήθειας για την ίδια τη ζωή.

Aenaon μεσα 1

 

Rock Overdose: Θέλω να μου πεις που πραγματοποιήθηκαν οι ηχογραφήσεις  και το Mastering του “Hypnosophy” και εάν υπήρξε κάποιος παραγωγός που το ανέλαβε. 

 

Astrous: Για μια ακόμη φορά την μίξη την ανέλαβε ο Αχιλλέας στο προσωπικό του studio "Crown Audio Conspiracies". To διαφορετικό είναι πως ανέλαβε και το κομμάτι του Mastering. Το αποτέλεσμα που κατάφερε να πετύχει είναι τρομερά ισορροπημένο και για μένα είναι η απόδειξη πως είναι πλέον ένας από τους καλύτερους παραγωγούς / ηχολήπτες που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Τα φωνητικά καθώς και οι guest συμμετοχές ηχογραφήθηκαν σε άλλα μέρη και studios. Εγώ είχα την άνεση να ηχογραφώ 10 λεπτά απόσταση από το σπίτι μου, στα Fabric Studios, πράγμα που με βοήθησε πολύ στο να αποδώσω ότι είχα στο μυαλό μου χωρίς την παραμικρή πίεση.

 

 

Rock Overdose: Τα εξώφυλλα όλων των δίσκων σας ανεξαιρέτως, κρύβουν μια ‘αφηρημένη’ τέχνη. Τι είναι αυτό που σε κάνει να δημιουργείς αυτό το ‘μυστήριο’ σε κάθε σας εξώφυλλο; Όλη αυτή τη διαδικασία τη βλέπετε σαν μια σειρά από στάδια;

 

Astrous: Το 2011 όταν ετοιμάζαμε το πρώτο full album είχα ένα όραμα για αυτή τη μπάντα. Ήθελα να μην ακολουθεί πρότυπα και μονοπάτια που είναι ας πούμε "trendy" στον χώρο. Ήθελα το artwork που θα πλαισιώνει τη μουσική μας να είναι ξεχωριστό και να μην συναντάς παρόμοια αισθητική σε άλλα 100 συγκροτήματα. Κάτι που δυστυχώς γίνεται έντονα τα τελευταία χρόνια.  Επίσης από τον πρώτο δίσκο ακολουθούμε μια συγκεκριμένη αισθητική και αυτό γίνεται μεθοδευμένα καθώς στο τέλος θα ήθελα όσα album κυκλοφορήσουν οι Aenaon να αποτελούν ένα πιο ολοκληρωμένο έργο που θα αποτελείται από κεφάλαια. Επομένως ο στόχος ήταν να έχουμε μια προσωπική εικαστική ταυτότητα που θα δένει άρτια με την μουσική μας.  Κατανοώ πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό από τον πρώτο δίσκο, αλλά χαίρομαι πλέον που διακρίνεται. Το έξτρα μέλος των Aenaon θα μπορούσα να πω πως είναι ο Πολωνός εικαστικός Łukasz Wodyński που ενσαρκώνει σε εικόνες / πίνακες τον ήχο που παράγουμε.

Aenaon μεσα 4 Aenaon μεσα 3

 

Rock Overdose: Στο “Hypnosophy” υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποιον/α guest όπως είδαμε την Tania των Universe217 στο “Extance”;

 

Astrous: Πάντα μας άρεσαν οι guest εμφανίσεις στους Aenaon. Στο “Extance” ίσως το παρακάναμε, αλλά ήταν δίσκος της "υπερβολής" οπότε ήταν πηγαίο και αναγκαίο. Στο “Hypnosophy” οι guest συμμετοχές παρέμειναν εντός συνόρων. Σε 3 κομμάτια συμμετείχε ο Χάρης Παζαρούλας των Stone Cold Dead παίζοντας κόντρα μπάσο, ενώ στο Void υπάρχει η μοναδική γυναικεία παρουσία στον δίσκο, η Σοφία Σαρρή, τραγουδίστρια των Night On Earth που  πλέον ακολουθεί προσωπική πορεία ας πούμε στον γενικό χώρο της πειραματικής μουσικής.  Το κομμάτι του session μουσικού στα καθαρά φωνητικά ανέλαβε ο Γιώργος Παπαγιαννάκης, τραγουδιστής των Absinthiana, progressive metal μπάντα που συμμετέχουν και 2 μέλη των Aenaon.

 

 

Rock Overdose: Ακούγοντας το τραγούδι σας  'Οneirodynia' παρατήρησα τη μεγάλη ποικιλία ήχων η οποία έχει ως κύριο συστατικό το σαξόφωνο. Για ποιο λόγο προσθέσατε αυτό το όργανο στο συγκεκριμένο κομμάτι ;

 

Astrous: Το σαξόφωνο υπήρχε από το πρώτο μας album, απλά με το πέρασμα του χρόνου φτάσαμε σε ένα στάδιο να μπορούμε και να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το όργανο ως ισάξιο συντελεστή στην μουσική μας. Για αυτό τον λόγο ακριβώς πάρθηκε η απόφαση να γίνει μόνιμο μέλος ο Ορέστης. Είναι ο ίδιος μουσικός που είχε ηχογραφήσει όλα τα θέματα του  σαξοφώνου στο “Extance”.  Στο “Hypnosophy” θα ακούσεις αρκετό σαξόφωνο. Είτε ως συνοδευτικό όργανο, είτε ως βασική μελωδία, είτε σε solo. Είναι κομμάτι της μουσικής μας ταυτότητας, οπότε γιατί όχι;

Aenaon μεσα 6

 

Rock Overdose: Υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθούν κάποιες εμφανίσεις για την παρουσίαση του νέου σας υλικού εντός Ελλάδας;

 

Astrous: Όχι άμεσα. Προσωπικά θα ήθελα μια περιοδεία στο εξωτερικό ως support σε μια μπάντα που ας πούμε έχουμε σημεία επαφής. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα της κρίσης όλο αυτό φαντάζει πολυτέλεια που μόνοι οι λίγοι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν.

 

 

Rock overdose: Μετά από τόσες εμφανίσεις και τόσα χρόνια ζωής, υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό του εξωτερικού σχετικά με τους 3 δίσκους που μετράτε μέχρι στιγμής;

 

Astrous: Θα μπορούσα να πω πως ναι, όμως η μερίδα του κόσμου πλέον που ασχολείται με τους Aenaon είναι 50-50. Παλιότερα έδειχνε ενδιαφέρον κυρίως ο κόσμος του εξωτερικού, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει και όλο και περισσότεροι Έλληνες αφουγκράζονται αυτό που δημιουργούμε.

 

 

Rock Overdose: Πως βλέπεις την Metal κοινωνία της Ελλάδας στις μέρες μας;

 

Astrous: Υπέροχη.

 

 

Rock Overdose: Πλέον φτάσατε στα 10 χρόνια ζωής σαν Aenaon. Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που θα σου μείνει αξέχαστο;

 

Astrous: Οι Aenaon φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2006 οπότε μιλάμε για την πρώτη μας δεκαετία. Κάτι που θα αποδοθεί και στην συλλεκτική βινυλιακή έκδοση του “Hypnosophy” όπου εκτός των άλλων θα υπάρχει ένα patch που αναγράφει τις χρονολογίες 2006 - 2016, τα δέκα χρόνια της μπάντας. Δεν μπορώ να κάνω απολογισμό των χαρών που μου έχει προσφέρει αυτή η μπάντα. Είναι άπειρα, αλλά για μένα μια από τις δυνατότερες στιγμές είναι οι ηρωικές διαφωνίες που μπορεί να έχω με τον Αχιλλέα για το κομμάτι της σύνθεσης, όπως επίσης και η στιγμή που κρατάω στα χέρια μου πλέον μια τυπωμένη κυκλοφορία των Aenaon.

Aenaon μεσα 5

 

Rock Overdose: Εξαιρούμε ασφαλώς το τραγούδι σας ‘Der Mude Tod’ με το οποίο κάποιος θα σκεφτεί την γερμανική γλώσσα και κάποιος άλλος θα σκέφτει ως λάτρης του παλιού κινηματογράφου την ταινία Destiny του Fritz Lang. Έχετε αποφασίσει ως Aenaon εκτός από τα Αγγλικά να γράψετε υλικό και σε άλλες γλώσσες; 

 

Astrous: Φυσικά. Ο τίτλος του πρώτου μας δίσκου ήταν στα γαλλικά, "Cendres et Sang" (στάχτες και αίμα), στο “Extance” υπήρχαν τα γερμανικά που ήδη ανέφερες καθώς και μια εισαγωγή στα Σουηδικά απόσπασμα από το Seventh Seal, μια κλασσική ταινία του Ingmar Bergman. Στο “Hypnosophy” χρησιμοποιώ την γαλλική καθώς και την ισπανική γλώσσα. Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, νιώθω πως η κάθε γλώσσα προσδίδει μια ιδιαίτερη χροιά και συναίσθημα και όπως χρησιμοποιούμε όλα τα μη συμβατικά όργανα μουσικής για το metal, με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούμε και τις γλώσσες.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν κάποια άλλα σχέδια για το μέλλον των Aenaon;

 

Astrous: Τα μόνα σχέδια είναι να βρίσκουμε τη δύναμη και να συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε τα τελευταία 5 χρόνια με έντονους ρυθμούς. Εξάλλου, τρία ολοκληρωμένα album σαν των Aenaon σε ένα διάστημα 5 προς 6 ετών δεν είναι καθόλου άσχημα.

 

 

Rock Overdose: Astrous σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σου , ο τελευταίος λόγος για το κλείσιμο της συνέντευξης ανήκει σε εσένα.

 

Astrous: Όποιος κατάφερε να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη, σίγουρα θα έχει το κουράγιο να περιμένει να ακούσει τη νέα μας δουλειά που κυκλοφορεί στις 25 Νοεμβρίου. Η αναμονή θα αξίζει.

 

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Φάνης Βιλαέτης

Comments

css.php