Ανταπόκριση: BRANT BJORK , Bonzai @Eightball club Thessaloniki (2/7/2019)

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την τελευταία του επίσκεψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης , ο Brant Bjork  επέστρεψε για μια μοναδική εμφάνιση. Μιας και τότε ήμουν 13-14 χρονών , δυστυχώς  δεν είχα πάει σε εκείνη τη συναυλία που για την ιστορία ως support σχήμα ήταν οι Planet of Zeus  και ζήτημα να είχε μαζεψει 100 άτομα συνολικά! Ως μεγάλος φαν των Kyuss και της stoner  μουσικής γενικότερα , ήταν μια συναυλία που απλά δεν γινόταν να (ξανά)χάσω .

 

 

Δεν ήθελα να χάσω ούτε λεπτό από αυτήν την εμπειρία οπότε φρόντισα να είμαι από νωρίς στο μαγαζί.Οι πόρτες άνοιξαν στην ώρα τους , λίγο μετά τις 21:00 δηλαδή. Ο κόσμος εκείνη την ώρα ήταν πραγματικά ελάχιστος και μέχρι τις 22:00 που ανέβηκαν στην σκηνή οι Bonzai  η προσέλευση του κόσμου ήταν απογοητευτικά χαμηλή είναι η αλήθεια. Μετά τις 22:00 αρχισέ να μπαίνει κόσμος πιο μαζικά στο χώρο με το μαγαζί να μη γεμίζει αλλά να έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό ατόμων μέσα , εδικά αν λάβουμε υπ’όψιν ότι η συναυλία έγινε μια πολύ ζεστή Τρίτη του Ιουλίου.

 

Οι Θεσσαλονικείς Bonzai  λοιπόν ήταν το ‘ορεκτικό’ της βραδιάς και τολμώ να πω ότι ξεπέρασαν κατά πολυ τις προσδοκίες μου. Έχοντας ακούσει ολόκληρο το δίσκο τους αρκετές φορές  πριν τη συναυλία ώστε να έχω μια ιδέα για το τι θα παρακολουθούσα , ομολογώ ότι η σκέψη μου ήταν «α οκ , μια ακόμα stoner  μπάντα» . Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση , καθώς οι επιρροές στη μουσική των Bonzai  είναι  εμφανείς ,αλλά ταυτόχρονα έχουν ένα δικό τους χαρακτηριστικό ήχο .

 

 

Ο εξαιρετικά καθαρός ήχος (συγχαρητήρια στον ηχολήπτη) σίγουρα συνέβαλε στην εξαιρετική εμφάνιση των Bonzai  που δεν πτοήθηκαν από την αρχικά χαμηλή προσέλευση του κόσμου.  Δυστυχώς , η κιθάρα του Γιάννη (τραγουδιστή της μπάντας) αντιμετώπιζε κάποια ψυχολογικά προβλήματα και τον ζόρισε αρκετά ,αφού συνέχεια του έφευγε από τη ζώνη και προφανώς δεν μπορούσε να έχει την σκηνική παρουσία που ο ίδιος θα ήθελε ενώ σε μερικά σημεία του setlist  δεν μπορούσε καν να παίξει τα κομμάτια του! Οι Bonzai  μας έπαιξαν 8 κομμάτια με αρκετή ενέργεια σε ένα setlist διάρκειας 1 ώρας και σίγουρα οι εντυπώσεις που άφησαν ήταν πολύ θετικές!

 

Setlist Bonzai:
1)Sunshot
2)Gimme no pain
3)Original sin
4)Praying Mantis
5)Hopeseeker
6)On repeat
7)Reaction
8)Seeds to Roots

 

 

Η ώρα έδειχνε 23:10 περίπου όταν ο Brant Bjork  και η παρέα του πάτησαν στην σκηνή του eightball  για να κουρδίσουν κιθάρες και να κάνουν τις τελευταίες πινελιές στον ήχο τους. Ο κόσμος μέσα στο χώρο πλέον ήταν αρκετός , θα τολμήσω να κάνω μια εκτίμηση και να πω περίπου στα 250 άτομα. Στις 23:20 ακριβώς και χωρίς πολλά λόγια (χωρίς καθόλου λόγια βασικά!) οι πρώτες νότες βγαίνουν από την κιθάρα του Brant Bjork.

 

 

Το τραγούδι που άνοιξε τη βραδιά ήταν το Low Desert Punk το οποίο τράβηξε λίγο παραπάνω απο το συνηθισμένο καθώς η μπάντα αφιέρωσε λίγα λεπτά για jam στο τέλος του κομματιού.  Αποθεωτική υποδοχή από το κοινό , χαμόγελα από τον Brant  και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας που ήταν σε εξαιρετική διάθεση και φόρμα το βράδυ της Τρίτης και απέδωσαν όλοι τα μέγιστα ! Ο ήχος , όπως και στους Bonzai, ήταν πεντακάθαρος σε όλα τα σημεία του μαγαζιού.

 

 

Γενικότερα ,  το setlist  αποτελούταν κυρίως  από κομμάτια του Mankind Woman  αλλά φυσικα δεν θα μπορούσαν να λείπουν  τραγούδια όπως το “Too Many Chiefs…Not Enough Indians” , “Automatic Fantastic” και το “Controllers Destroyed” . Επίσης , είχαμε την τιμή να απολαύσουμε σε μερικά τραγούδια τον μοναδικό Sean Wheeler στα φωνητικά ο οποίος πραγματικά τα έδωσε όλα , είχε απίστευτη επικοινωνία με το κοινό  και έδωσε τη δική του νότα στα τραγούδια του Brant Bjork.

 

Το setlist γεμάτο  και έπειτα από σχεδόν 1 και μισή ώρα ο Brant Bjork και η υπόλοιπη μπάντα του μαζί με τον Sean Wheeler  μας καληνύχτησαν με  τα “Somebody” και “Nation of Indica”  που είχαν κρατήσει για encore . Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς , η δήλωση “California-Greece , one association”  του Sean Wheeler , δείχνοντας έτσι πόσο πολύ απόλαυσε τη διαμονή του και τις συναυλίες στην Ελλάδα! Από την άλλη , μπορεί η ζέστη στην Ελλάδα να του θύμισε λίγο απο την έρημο της Καλιφόρνια , ποιος ξέρει !

 

Setlist Brant Bjork :
1)Low Desert Punk
2)Humble Pie
3)Swagger and Sway
4)Controllers Destroyed
5)Stokely Up Now
6)Lazy Wizards
7)Too Many Chiefs…Not Enough Indians
8)Mankind Woman
9)Stackt
10)Chocolatize (w/ Sean Wheeler)
11)Biker No 2 (w/ Sean Wheeler)
12)Pretty Hairy (w/ Sean Wheeler)
13)Let the Truth Be Known
14)Lazy Bones/Automatic Fantastic
Encore:
15)Somebody (w/ Sean Wheeler)
16)Nation Of Indica (w/ Sean Wheeler)

 

Εν κατακλείδι, τόσο οι Bonzai όσο και ο Brant Bjork  μας προσέφεραν μια εξαιρετική συναυλία το βράδυ της Τρίτης. Προσωπικά , πιστεύω ότι ονόματα όπως ο Brant Bjork θα έπρεπε να γεμίζουν συναυλιακούς χώρους σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη , που έχει αποδείξει ότι έχει αρκετό stoner κοινό αλλά κατανοώ ότι η εποχή και οι συνθήκες ίσως να μην ήταν οι πιο ευνοϊκές. Σίγουρα όμως ήταν οι πιο κατάλληλες αφού , τι πιο ταιριαστό να ακούς ρυθμούς βγαλμένους κατευθείαν από την έρημο σε συνθήκες καύσωνα;

 

ΥΓ: Θέλω να ευχαριστήσω και από εδώ την Made of Stone Productions, τον Χρήστο Παπαναντσίδη προσωπικά αλλά και όλους όσου συνέβαλαν για τη διοργάνωση αυτής της συναυλίας. Ελπίζω να έχουμε την τύχη να ξαναδούμε τον κύριο Bjork  σύντομα στα μέρη μας.

 

Για το Rock Overdose

 

Βαγγέλης Κατσής/Vaggos Arkouda.

Comments