Πάνος Κονδυλός(Ριφιφί-Raw Silk) στο Rock Overdose:’Από τους Ριφιφί αποχώρησα γιατί εγώ τους έλεγα πως πρέπει να ροκάρουμε’

Υπάρχουν τραγουδιστές που αν και δεν τους ξέρεις προσωπικά τους συμπαθείς είτε γιατί τα τραγούδια τους έχουν να σου πουν κάτι προσωπικά -έτσι κι αλλιώς ο κάθε ακροατής ‘ακούει’ και βιώνει τα τραγούδια με έναν δικό του μοναδικό τρόπο- είτε γιατί τις φωνές τους τις έχει συνδέσει με αναμνήσεις, που τις περισσότερες φορές σε γυρνούν πίσω σε ευχάριστες στιγμές του παρελθόντος.

Ένας τέτοιος καλλιτέχνης που εγώ προσωπικά εκτιμώ πολύ είναι ο Πάνος Κονδυλός, τραγουδιστής των Ριφιφί και Raw Silk.

Εδώ και καιρό τον πίεζα στο να δώσει μια συνέντευξη στο Rock Overdose, αλλά αρχικά ευγενικά μου αρνήθηκε. Η επιμονή μου όμως ήταν τόση που τελικά ενέδωσε σε κάτι τέτοιο, με τον όρο να απαντήσει στις ερωτήσεις μου όταν εκείνος θα έβρισκε χρόνο από τις δουλειές του (είναι πολιτικός μηχανικός και δόξα τον Θεό έχει δουλειά) , αλλά και όταν θα ήταν σε καλό mood.
Φυσικά η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, και τελικά η συνέντευξη μαζί του είναι γεγονός.

Μια συνέντευξη με ένα βασικό μέλος των Ριφιφί, οι οποίοι δεν θυμάμαι και εγώ πόσα χρόνια έχουν να ‘εμφανιστούν’ σε κάποιο μουσικό περιοδικό.

Να ξεκαθαρίσω κάτι . Πρώτον… αυτή τη συνέντευξη δεν θα μπορούσα να την αναθέσω σε κάποιον άλλον συντάκτη, αφού ήταν και είναι μια συνέντευξη που πρώτα απ’όλα την έκανα με κέφι, και σίγουρα ήταν μια από τις ανεκπλήρωτες μου επιθυμίες .
Δεύτερον… μέσα από αυτά που είπαμε κατάλαβα ότι ο Κονδυλός είναι ένας άνθρωπος ‘σταράτος’ , ασυμβίβαστος , ο οποίος δεν δίνει δεκάρα στο βόλεμα και στη σίγουρη επιτυχία μουσικά, εάν κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις αρχές του και στα πιστεύω του.
Αποφάσισε να εγκαταλείψει τους Ριφιφί στην εποχή της μεγάλης δόξας τους, αφού οι μουσική κατεύθυνση της μπάντας ήρθε σε αντίθεση με τις πιο hard rock προτιμήσεις του.

Επίσης είναι ο τραγουδιστής που άνοιξε και έκλεισε το μουσικό κεφάλαιο Raw Silk.
Αλλά καλυτέρα αυτά-και ακόμη περισσότερα- ας μας τα πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Κυρίες και Κύριοι… ο Πάνος Κονδυλός !

 

Rock Overdose: Γεια σου Πάνο. Πως είσαι;

Πάνος Κανδυλός: Καλά Παύλο…μάλλον δηλαδή. Κανείς δεν ξέρει, είμαι πολύ πιεσμένος από δουλειά γιατί πρέπει να παραδώσω ένα Μουσικό σχολείο στη Σπάρτη.

 

Rock Overdose:Πες μας δυο λόγια για εσένα. Πότε και που γεννήθηκες;

Πάνος Κονδυλός: Γεννήθηκα στη Ρόδο στις 21 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν ο πατέρας μου είχε πάρει μετάθεση και υπηρετούσε εκεί.

 

Rock Overdose: Πότε ανακάλυψες ότι έχεις το χάρισμα να τραγουδάς;

Πάνος Κονδυλός: Στις Σέρρες το 1972 όταν ο πατέρας μου με έβαζε να τραγουδώ το ‘Io Di Note’ του Al Bano. Ήταν και ο πρώτος μου δίσκος.

Panos Kondylos μεσα 1

Rock Overdose: Ποιους τραγουδιστές έχεις σαν πρότυπα, και κατά πόσο αυτοί σε επηρέασαν στον τρόπο που τραγουδάς;

Πάνος Κονδυλός: Πρότυπο θα έλεγα ότι είχα τον David Coverdale και τον Freddie Mercury αλλά μου άρεσαν και άλλοι όπως ο Paul Rodgers και ο Johnny Cash.

 

Rock Overdose:Εάν δεν κάνω λάθος η πρώτη σου μπάντα ήταν οι Baldas, με τους οποίους εμφανιστήκατε στην εκπομπή της ΕΡΤ ‘Να η Ευκαιρία’. Έτσι δεν είναι;

Πάνος Κονδυλός: Η πρώτη μπάντα ήταν οι Drawns όταν ήμουν γύρω στα 15 αν θυμάμαι καλά και η πρώτη συναυλία μου ήταν στο κλειστό του Μίλωνα που είχαν παίξει τότε και οι Φατμέ και θυμάμαι που ο ντράμερ τους είχε δανειστεί το πετάλ της μπότας του Κώστα Κυριακίδη και στο τέλος το έσπασε (γέλια). Είχαμε πει τέσσερα τραγούδια θυμάμαι και εμένα έτρεμαν τα πόδια μου γιατί το γήπεδο ήταν γεμάτο και ήταν η πρώτη μας επαφή με τόσο κοινό. Η συνέχεια αυτού του συγκροτήματος ήταν οι Baldas με τον μέχρι σήμερα καλό μου φίλο τον Κώστα Κυριακίδη (Spitfire –Raw Silk) .
Μετά γύρω στα 17 μου, ήρθαν οι Rippers στους οποίους προστέθηκε ο άλλος καλός μου φίλος Ηλίας Αγγελόπουλος υιός του αείμνηστου Μανώλη και εμφανιστήκαμε σε αυτή την καταπληκτική εκείνη την εποχή εκπομπή όπου πήραμε και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των συγκροτημάτων .

 

Rock Overdose: Τέλος της δεκαετίας του ‘80 σχηματίζεται μια Ελληνική μπάντα που για αρκετά χρόνια μας απασχόλησε έντονα με τους δίσκους της αλλά και με τα αρκετά και όμορφα hits που έκανε. Αυτή δεν είναι άλλη από τους Ριφιφί. Εσύ μπήκες σε αυτή τη παρέα των Λεωνίδα Παφιλιάρη, Δημήτρη Δημητράκα, και Νίκου Κατσιπόδη λίγο αργότερα, στις αρχές των 90ς. Μπορείς να πεις κάποια πράγματα για αυτό;

Πάνος Κονδυλός: Κοίτα μετά από κάποιες περιπλανήσεις μέσα από τους Spitfire και τους Raw Silk και κάποια demo- τσακωμοί παιδικοί της εποχής ήμουν ήδη τότε στο Πολυτεχνείο τα είχα παρατήσει τα μουσικά εννοώ- οι Ριφιφί ψάχνανε για τραγουδιστή επειδή είχε φύγει ο Λεωνίδας. Επειδή εγώ μέχρι τότε δεν είχα κάνει κάποια δισκογραφία είπα να πάω. Πρέπει να ήταν το 1990.
Όταν άκουσα τα τραγούδια έπαθα σοκ, λέω τι γυρεύω εγώ εδώ, στην πορεία όμως αυτή η παράξενη χημεία που δημιουργήθηκε άφησε κάτι διαχρονικό πίσω της.

Panos Kondylow μεσα 3

Rock Overdose: Στον εξαιρετικό δίσκο σας “Αμετανόητα Τρελός” του 1991 προστέθηκε μαζί με εσένα στο συγκρότημα ο Μάνος Βαφειάδης στα πλήκτρα, η Φαίη Μάτσου μαζί σου στο τραγούδι, αλλά είχε συμμέτοχη και ο Τάκης Τσαμουρόπουλος στη κιθάρα ο οποίος απ’ότι ξέρω έγραψε όλες τις κιθάρες για το album. Τι θυμάσαι από εκείνες τις μέρες;

Πάνος Κονδυλός: Θυμάμαι ότι το ‘Φίλα με’ δεν ήθελα να το πω γιατί μου θύμιζε ΄΄Εμμανουέλα΄΄ ήταν έξω τελείως από τα νερά μου και ευτυχώς που το είπε η Φαίη. Εγώ ήθελα να το κάνω ροκιά και ο Κατσιπόδης δεν το ήθελε . Ο Τάκης ήταν ένας καλός κιθαρίστας session που έκανε απλά αυτό που έπρεπε, και έβαλε την προσωπικότητα του όπως είπες στις κιθάρες.

 

Rock Overdose: Τα τραγούδια ‘Αμετανόητα Τρελός’ ‘Κάπου θα με βρεις’ με εσένα ερμηνευτή, αλλά και το ‘Φίλα με’ με τη Φαίη Μάτσου, έγιναν αμέσως μουσικές επιτυχίες. Πως μπορέσατε να διαχειριστείτε όλη αυτή τη προβολή από τα μουσικά μέσα της εποχής; Αυτή σας η επιτυχία σας έκανε πιο δημιουργικούς σαν μουσικούς ή σας γέμισε ευθηνή και άγχος για το ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα σας σαν συγκρότημα;

Πάνος Κονδυλός: Ωπα!!! Σιγά την προβολή και την επιτυχία!!! Το σύστημα ήταν κλειστό, απλά στην πορεία των ετών τα τραγούδια απέδειξαν την αξία τους και αυτός ο δίσκος άρχισε σιγά σιγά να μας καθιερώνει ώστε στην επόμενη δισκογραφική δουλειά να μην βάλουμε καθόλου χρήματα από την τσέπη μας

 

Rock Overdose: Το 1993 κυκλοφορείτε σαν Ριφιφί έναν ακόμη καταπληκτικό δίσκο για το είδος του με τον τίτλο “Απάτη”. Στον συγκεκριμένο δίσκο υπάρχει και το τραγούδι ‘Είμαι αλλού’ το οποίο το παρουσιάσατε ως υποψήφιο τραγούδι για τη Eurovision. Θέλεις να μας πεις κάποια πράγματα για αυτόν τον δίσκο;

Πάνος Κονδυλός: Εγώ θα πήγαινα στρατό και οι Ριφιφί μου είπαν ότι καλό θα ήταν να πει τα μισά τραγούδια η Φαίη στο δίσκο ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στις τηλεοράσεις όταν εγώ θα λείπω. Για αυτό που λες για το ΄Eίμαι αλλού΄ και Eurovision πιο πολύ για καλαμπούρι μου ακούγεται σήμερα, ελπίζω να μην το είχα πει αυτό εγώ αλλά κάποιος άλλος αν είναι όντως αλήθεια.

Panos Kondylow μεσα 2

Rock Overdose: Σε ένα από τα τραγούδια που έκαναν μεγάλη επιτυχία σε αυτόν σας τον δίσκο όπως τα ‘Χάνομαι’ ‘Αν μ’αρνηθείς’, υπάρχει και το υπέροχο σε συναίσθημα τραγούδι ‘Εξομολόγηση’ το οποίο ερμήνευσες πραγματικά καταπληκτικά. Μπορείς να μας πεις κάποιες λεπτομέρειες αυτής της ηχογράφησης για να τις μάθουν και κάποιοι από τους αναγνώστες που μπορεί να μη τις ξέρουν; Έχω διαβάσει ότι ήσουν φαντάρος εκείνη την εποχή, και ότι το ηχογράφησες στο studio με τη πρώτη.

Πάνος Κονδυλός: Όντως τραγούδησα σε μια άδεια από το στρατό που υπηρετούσα στην Λέσβο.Tα τραγούδια τα είχαν σχεδόν τελειώσει, μπήκα στο στούντιο, είχα μια συναισθηματική φόρτιση και το ερμήνευσα και βγήκε ότι βγήκε Mπορεί να έφταιγε ο στίχος των Κατσιπόδη-Βαφειάδη ή η μουσική του Βαφειάδη.Eγώ κατά βάθος πιστεύω ότι έφταιγε το feeling της στιγμής και ο ήχος που ερχότανε στα αυτιά μου τίποτα άλλο. Πολύς λόγος τελευταία γίνεται για τους συνθέτες και στιχουργούς, ισχύει όντως αυτό, αλλά αν δεν αγγίζει τον ερμηνευτή το τραγούδι πάπαλα !!!

Rock Overdose: Raw Silk. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της μουσικής σου καριέρας. Υπήρξες μέλος αυτής της heavy rock μπάντας πριν ενταχτείς στους Ριφιφί, καθώς και ξαναγύρισες σε αυτούς το 2006, ανοίγοντας και κλείνοντας αν μπορώ να το πω έτσι τον κύκλο ζωής της μπάντας. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για τη γνωριμία σας αλλά και κάποιες λεπτομέρειες για τα πρώτα demos σας όπου ήσουν εσύ ο τραγουδιστής;

Πάνος Κονδυλός: Τι να πω τώρα; Δεν θέλω να πω πολλά και δεν αξίζει ,ήμασταν παρέα, τσακωθήκαμε! Όπως ξέρεις όμως το αίμα νερό δεν γίνεται τώρα περνάμε καλά είμαστε φίλοι, πονάει ο ένας για τον άλλον και αυτό μετράει, πάντως το μόνο που έχω να πω είναι ότι ερμήνευσα σε συναυλία το τελευταίο τραγούδι που με εξέφραζε το Mistreated και ίσως να είναι και το κύκνειο άσμα μου.

Panos Kondylow μεσα 5

Rock Overdose: Με τους Raw Silk ανοίξατε το 2006 τη συναυλία των Winger εάν δεν κάνω λάθος. Τι θυμάσαι από εκείνες τις μέρες;

Πάνος Κονδυλός: Είχαμε βρεθεί με τον Κώστα που βρισκόταν τότε στην Ελλάδα και μου πρότεινε να κάνουμε μια εμφάνιση. Κάναμε θυμάμαι καμιά 7-8 πρόβες σε ένα studio στον Άγιο Δημήτριο βγήκαμε στο Gagarin-πολύ ωραίος συναυλιακός χώρος- support στους Winger εγώ ήμουν και ‘κάπως συναισθηματικά’ είπα και 5-6 σαχλαμάρες στο μικρόφωνο.. αλλά εμείς περάσαμε καλά ελπίζω και ο κόσμος εκτός από κάποιους ‘δήθεν’, πικρόχολους, άσχετους που σχολιάσανε αρνητικά και μετά μου κάνανε και αιτήματα φιλίας στο facebook (γέλια).

 

Rock Overdose: Εκείνο το βράδυ εκτός από τα τραγούδια της μπάντας σας, παίξατε και μια διασκευή στο τεράστιο τραγούδι ‘Mistreated’ των Deep Purple όπως ανέφερες και εσύ προηγουμένως. Μια πραγματικά πολύ καλή διασκευή γεμάτη πάθος. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού από εκείνη σας την εμφάνιση;

Πάνος Κονδυλός: Νομίζω ότι το κομμάτι είχε πολύ ψυχή άσχετα αν το τράβηξα πολύ σε χρονική διάρκεια. Μόνο και μόνο το να έρχονται όλοι οι Winger στο τέλος της βραδιάς και να μας δίνουν συγχαρητήρια και σε εμένα προσωπικά, σημαίνει ότι ‘άγγιξε’.

 

Rock Overdose: Οι Raw Silk κυκλοφορήσαν ένα μόνο δίσκο με τίτλο ‘Silk Under The Skin’ αλλά με άλλον τραγουδιστή, αφού εσύ είχες φύγει ήδη από το συγκρότημα. Πως συνέβη αυτό; Μπορείς να μας πεις κάποιες λεπτομέρειες;

Πάνος Κονδυλός: Το προανέφερα, τσακώθηκα με τον Κώστα και ενώ είχαμε κάνει demo σχεδόν όλα τα τραγούδια σταμάτησε η συνεύρεση μας λάθος και των δύο πιστεύω αλλά τότε που ‘μυαλά’ ! Οι λεπτομέρειες του τσακωμού είναι χαζές, το θέμα είναι ότι εγώ ήμουν hard rock τραγουδιστής και με ‘έκφραση’ πιστεύω, κρίμα που δεν κάναμε τότε μαζί εκείνον τον δίσκο.

Panos Kondylos μεσα 7

Rock Overdose: Τελικά είσαι άνθρωπος της ατελείωτης πρόβας στο studio ή είσαι πιο ‘χύμα’ μουσικός; Σου αρέσει να τραγουδάς στα live όπως στο cd ή αυτοσχεδιάζεις επάνω στη σκηνή;

Πάνος Κονδυλός: Φυσικά μου αρέσει ο αυτοσχεδιασμός και με κουράζουν αφάνταστα οι πρόβες ειδικά όταν πιάνω τον εαυτό μου να κάνω τον ‘’οδηγό’’ για τους άλλους μουσικούς.Συγκεκριμένα όταν προσπαθείς να ερμηνεύσεις και κάποιος κάνει ένα λάθος και το ξαναπάς από την αρχή το κομμάτι χαλιέσαι. Αλλά έτσι είναι τα συγκροτήματα γι’αυτό και δημιουργούν ! Μόνο με τα χρόνια και την εμπειρία μπορείς να αποκτήσεις τον επαγγελματισμό στις πρόβες.

 

Rock Overdose: Τι ήταν για εσένα οι Ριφιφί και οι Raw Silk; Σου έχουν μείνει κάποια πράγματα από αυτές τις δυο μπάντες που δεν πρόλαβες να ολοκληρώσεις;

Πάνος Κονδυλός: Από τους Ριφιφί αποχώρησα γιατί δεν είχαμε κοινά ακούσματα και απόψεις για την μουσική. Εγώ τους έλεγα ότι έπρεπε να ροκάρουμε και αυτοί είχαν επαναπαυτεί με την επιτυχία του ‘Φίλα με’. Στον πρώτο δίσκο μάλιστα, τραγούδησα σαν αδερφή. Ερχόταν κάποιος και μου έλεγε πες το πιο γλυκά!! Στην πορεία δικαιώθηκα όταν βγήκε ο Δημητριάδης και τα Ξύλινα σπαθιά. Μάλιστα με την προσθήκη του Κουταλιέρη και του Μποτίνη η μπάντα είχε όλα τα φόντα να το κάνει, αλλά ο κυρίως συνθέτης που είχε μείνει ο Μάνος Βαφειάδης είχε ήδη αρχίσει να χαράζει τον δικό του δρόμο έκφρασης.
Με τους Raw silk πιστεύω ότι ήταν λάθος που δεν κάναμε τον δίσκο μαζί. Δεν μου έχει μείνει κάτι ανεκπλήρωτο, που ξέρεις μπορεί κάποια στιγμή κάτι να ακούσεις να ξαναγίνεται γιατί με τον Κυριακίδη έχουμε επικοινωνία αλλά αυτά μάλλον είναι στα πλαίσια της φαντασίας who knows. Το κακό είναι πάντως ότι δεν έχω ελεύθερο χρόνο να ασχοληθώ.

Panos Kondylos μεσα 6

Rock Overdose: Έχεις κρατήσει κάποια επαφή με κάποια από τα μέλη αυτών των δυο συγκροτημάτων;

Πάνος Κονδυλός: Με τον Κώστα όπως σου προανέφερα έχουμε τακτική επαφή, αλλά και με τους Ριφιφί μιλάμε αραιά και πού αλλά έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Θυμόμαστε τα παλιά και γελάμε. Παρεμπιπτόντως ο Δημήτρης Δημητράκας είναι κεφάλαιο στην Ελληνική μουσική ιστορία των συγκροτημάτων γιατί από αυτόν μπορείς να βρεις όλο το αρχείο των Ριφιφί και άλλων συγκροτημάτων. Κακώς αναφέρθηκα μόνο σε αυτόν όλοι τους ανεξαιρέτως έχουν το δικό τους κεφάλαιο στην μουσική πορεία . Να ξέρεις ότι για εμένα όλοι τους αποτελούν μία οικογένεια.

 

Rock Overdose: Εσύ εδώ και χρόνια εάν δεν κάνω λάθος απέχεις από τα μουσικά δρώμενα (τουλάχιστον δισκογραφικά). Θα ήσουν ανοιχτός σε μια πρόταση από κάποια από τις δυο αυτές μπάντες για ένα reunion;

Πάνος Κονδυλός: Εξαρτάται ποιος θα ήταν ο ρόλος μου. Αν όλοι παραμέριζαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες προς χάριν του συνόλου θα το έκανα ευχαρίστως, και πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια αυτό θα ήταν εφικτό. Απλά μεγαλώσαμε, ο καθένας έχει την δική του ζωή και τις υποχρεώσεις του και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

 

Rock Overdose:Πάνο εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose αλλά και σε όποιον διαβάσει αυτή εδώ τη συνέντευξη.

Πάνος Κονδυλός: Το μήνυμα που έχω να πω είναι το εξής ‘’κάντε ένα πράγμα στη ζωή σας που να το αγαπάτε, κάντε το καλά και η ζωή θα σας δικαιώσει’’

 

Rock Overdose: Πάνο σε ευχαριστώ πολύ για αυτή εδώ τη συνέντευξη.

Πάνος Κονδυλός: Και εγω σε ευχαριστώ Παύλο που μου έδωσες μετά από πολλά χρόνια την ευκαιρία να θυμηθώ και να πω κάποια πράγματα.

https://youtu.be/REaPWSTF1-Q

 

 

Comments