Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Αγγελής των ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ.

Ο τραγουδιστής-συνθέτης-πληκτράς των θρυλικών ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ώρες.

 

Οι ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ ήταν ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στον ήχο του New Wave αλλά και Synth-Pop-Electro-Punk στη χώρα μας.

 

«Ιλλιγγιώδης ρυθμοί, new wave αισθητική, ανατρεπτικά αλλά και μυστήρια λόγια, ξέφρενος ρυθμός, ερωτεύσιμη αλαζονία, πρωτόγνωρες αλλά και οικίες συνθέσεις. Αυτό ήταν οι ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ. Ένα γκρουπ φάντασμα που εμφανίστηκε, έλαμψε και χάθηκε σαν πυροτέχνημα αφήνοντας πίσω του τραγούδια πανάκριβη κληρονομιά, παραδίδοντας μας ένα ακόμα μουσικό αντίδοτο». (Ganuma De Linarus)

 

Οι ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ ξεκινούν σαν τριμελής μπάντα της Αθήνας στα τέλη του 1983. Ο Νίκος Αγγελής, ο Κώστας Κόλλιας και ο Παντελής Πετρονικολός δημιουργούν τη σύνθεση του γκρουπ. Το συγκρότημα αρχίζει να εμφανίζεται live σε χώρους της Αθήνας χωρίς όμως να εισπράττει κάποια θετική αντίδραση από το κοινό. Αλληγορικοί στίχοι με έντονα στοιχεία πλήκτρων σε ένα συνονθύλευμα synth-pop-electro-punk χαρακτηρίζουν τους Χωρίς Περιδέραιο.

 

Το 1983 κυκλοφορούν το πρώτο 7-ιντσο από την Art Nouveau με τίτλο "Άνωση/Το Χρώμα και το Σχήμα", το εξώφυλλο του οποίου έχει επιμεληθεί ο εκκεντρικός ζωγράφος Δημήτρης Γέρος. Δύο χρόνια αργότερα, το 1985 ηχογραφούν στο Mustes-Sound Studio εννέα καινούργια τραγούδια τα οποία συνοψίζουν και κυκλοφορούν σε LP την ίδια χρονιά από την Λαιστρυγόνα. Ο δίσκος έχει τον τίτλο "Χορός Για Μουσική". Για την περάτωση αυτής της δουλειάς συμμετέχουν οι μουσικοί Γιάννης Ντρενογιάννης (ex Cpt Nefos και μετά Anti Troppau Council, Libido Blume, Yeah) στην κιθάρα, Γιώργος Δρακόπουλος (Moist Device, Venericna Bolest) στα πλήκτρα και Στέφανος Λαρετζάκης (Moist Device) στα τύμπανα.

 

Αν και οι Χωρίς Περιδέραιο άντεξαν μονάχα για δύο χρόνια ακόμα και σήμερα οι στίχοι τους αναζητούν καταφύγιο και ανάλυση. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα τους θυμούνται και πιθανώς έχουν κάτι από αυτούς.

 

Οι Χωρίς Περιδέραιο ήταν:

 

Νίκος Αγγελής, φωνή-πλήκτρα

 

Κώστας Κόλλιας, πλήκτρα

 

Παντελής Πετρονικολός, κιθάρα

 

Χωρίς Περιδέραιο live at Death Disco || Death Disco || 9.5.15

 

 

 

Comments