Έφυγε από τη ζωή ο Nik Turner των HAWKWIND

Έφυγε από τη ζωή ο Nik Turner, ο πάλαι ποτέ πολυοργανίστας των βρετανών space rockers Hawkwind. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στο Facebook του στις 11 Νοεμβρίου. «Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Nik Turner, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του το απόγευμα της Πέμπτης», αναφέρει η δήλωση στο Facebook του Turner. «Έχει περάσει στην επόμενη φάση του Κοσμικού Ταξιδιού του, με οδηγό την αγάπη της οικογένειας, των φίλων και των θαυμαστών του». Ήταν 82 ετών.



Γεννημένος ως Nicholas Robert Turner στις 26 Αυγούστου 1940 στην Οξφόρδη, η οικογένεια του Turner μετακόμισε αργότερα στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Kent στο Margate όταν ήταν 13 ετών. Εκεί εκτέθηκε στη rock μουσική και τις ταινίες του James Dean. Μετά από μια σύντομη θητεία στο Εμπορικό Ναυτικό, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη κάνοντας διάφορες δουλειές , συμπεριλαμβανομένου ενός περιοδεύοντος τσίρκου. Στο Βερολίνο, ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη free jazz, κάτι που τον ενέπνευσε να ξαναπιάσει στα χέρια του το κλαρινέτο και το σαξόφωνο με την ελπίδα να εφαρμόσει το ήθος του είδους στο rock ‘n’ roll.



Ενώ ξεκίνησε ως roadie για τους Hawkwind το 1969, σύντομα εντάχθηκε στο συγκρότημα ως σαξοφωνίστας, φλαουτίστας και τραγουδιστής τους. Έγινε αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης, στρατολογώντας μέλη και συν-έγραψε τραγούδια όπως το «Brainstorm» και το «Master Of The Universe», προτού τον εκδιώξουν το 1976 επειδή έπαιζε συνήθως πάνω από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Επανήλθε για λίγο στους Hawkwind την περίοδο 1982-1984.



Ως ένα από τα πρώτα ψυχεδελικά space rock συγκροτήματα, οι Hawkwind ήταν επίσης το συγκρότημα του Lemmy Kilmister για τέσσερα χρόνια, προτού δημιουργήσει τους Motörhead. Όταν θυμήθηκε την οντισιόν για τους Hawkwind σε μια υπαίθρια συναυλία το 1971 στην πλατεία Powis στο Notting Hill Gatein, ο Kilmister θυμήθηκε ότι ήλπιζε να βρει θέση ως ο δεύτερος κιθαρίστας των Hawkwind. Αντίθετα, ο μπασίστας του συγκροτήματος δεν εμφανίστηκε και ο Kilmister βρέθηκε στη σκηνή με τον Turner. Μην έχοντας ξαναπιάσει μπάσο στη ζωή του μέχρι τότε, ο Turner του είπε: «Κάνε μερικούς ήχους σε Μι. Αυτό λέγεται «You Shoudn't Do That».



Νωρίτερα, ο λογαριασμός των Motörhead έγραψε στο Twitter: «Χάσαμε σήμερα τον παλιό σύντροφο του Lemmy, Nik Turner. Παίξτε Hawkwind όμορφα και δυνατά! Brainstorm here we go!»



Με τα χρόνια, ο Turner ξεκίνησε νέα projects όπως οι Sphynx (συχνά ντυνόταν με κοστούμια της αρχαίας Αιγύπτου στη σκηνή), Inner City Unit, Nik Turner's Fantastic All Stars και Space Ritual, το συγκρότημα που συνέχισε μέχρι το θάνατό του. Συνεργάστηκε επίσης με τον Sting και άλλους στο single "Nuclear Waste", καθώς και με καλλιτέχνες όπως οι Stranglers, Psychic TV και Sham 69 μεταξύ πολλών άλλων.


 

Comments