ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2012: Οι συναυλίες της χρονιάς (Μέρος 2ο)ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2012: Οι συναυλίες της χρονιάς (Μέρος 1ο)

 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το δεύτερο μέρος της ανασκόπησης 2012 όσο αφορά τις συναυλίες. Το πρώτο μέρος μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://rockoverdose.gr/news_details.php?id=18395

 

 

 

Ιούλιος:

Μήνας Rockwave ο Ιούλιος με τους επανενωμένους Black Sabbath δυστυχώς να μην τα καταφέρνουν λόγω της ασθένειας του Tony Iommi αλλά νομίζω ότι ο Ozzy και η παρέα του μια χαρά τα κατάφεραν ώστε να περάσει ο κόσμος καλά. Μαζί τους οι Machine Head (πότε θα τους δούμε σε δικιά τους συναυλία;) οι Paradise Lost, οι Unisonic των Michael Kiske και Kai Hansen και οι δικοί μας Planet Of Zeus και Lucky Funeral συμπλήρωσαν την δεύτερη μέρα του festival. Η επόμενη και τελευταία μέρα, κινήθηκε σε διαφορετικά μονοπάτια με τους Prodigy (ναι πάλι) να είναι headliners και το billing να συμπληρώνουν ο Iggy Pop, οι Everlast οι Gad και οι Monovine. Την ίδια μέρα εμφανίστηκαν και οι Αμερικάνοι DevilDriver για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ 4 ημέρες αργότερα οι Duran Duran έκαναν τους Θεσσαλονικείς να χορεύουν στους ρυθμούς τους.

 

Αύγουστος:

Όπως πάντα, αυτός ο μήνας είναι ο πιο νωχελικός συναυλιακός μήνας. Έτσι και φέτος ελάχιστα αλλά δυνατά lives. Στις 26/8 είχαμε και φέτος το Chania Rock Fest με headliners τους Γερμανούς Grave Digger ενώ το billing συμπλήρωσαν οι Lucky Funeral, Winter Crescent, Menace, Obzerv, Collapse From Inside. Δύο ημέρες αργότερα έγινε αυτό που περιμέναμε αρκετά χρόνια. Flogging Molly σε δικιές τους συναυλίες (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και όχι σε κάποιο άλλο festival όπως έγινε τις 2 προηγούμενες φορές. Πραγματικά ίσως από τις δυνατότερες συναυλίες που έγιναν το 2012 και όσοι ήταν εκεί νομίζω θα συμφωνήσουν.

 

Σεπτέμβριος:

Και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο βαρύ συναυλιακό πρόγραμμα. Η αρχή έγινε με τους Αμερικάνους Slough Feg ενώ δύο ημέρες αργότερα μετά από χρόνια αναμονής, είδαμε επιτέλους τους Red Hot Chili Peppers. Συνέχεια με το πακέτο Marduk, Immolation να σκορπά το τρόμο. Αυτό το μήνα είχαμε επίσης και το δεύτερο Ioannina Rock Fest με συμμετοχές του Kip Winger, Suns Of Saturn, G. Gakis και πολλούς άλλους. Οι οπαδοί των Prodigy φέτος πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένη καθώς το συγκρότημα σχεδόν δύο μήνες μετά την εμφάνιση τους στο Rockwave Festival, επέστρεψαν, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Οι RHCP δεν ήταν το μοναδικό συγκρότημα που είδαμε για πρώτη φορά. Ο λόγος για τους Y&T οι οποίοι παρέδωσαν μαθήματα για το πώς πρέπει να παίζεται αυτή η μουσική. Highlight όμως του μήνα σίγουρα και ένα από μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της χρονιάς – για μένα φυσικά – ήταν οι συναυλίες των Dead Can Dance. Μαγεία απλά. Μακάρι να μην περάσουν πάλι τόσα χρόνια για να ξαναέρθουν. Άλλα συγκροτήματα που είδαμε τον Σεπτέμβρη ήταν οι Maybeshewill, Grand Magus και Moonspell.

 

 

Οκτώβριος:

Και αυτός ο μήνας γεμάτος, με το κλασσικό δυνατό metal να έχει την τιμητική του. Η αρχή έγινε με τους Orange Goblin σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη ενώ λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε ένα live που σε λίγα χρόνια ίσως μνημονεύεται ως ένα από τα ιστορικότερα που έγιναν στη χώρα μας. Και φυσικά μιλάω για το Up The Hammers Special Edition που έγινε φέτος για δεύτερη φορά, και την τρίωρη (!!!) εμφάνιση των θρυλικών Manilla Road. Τα λόγια είναι απλά λίγα. Μαζί τους οι Dark Nightmare, Etrus Grave, War Dance και Midnight Priest. Δύο ημέρες αργότερα ένας ακόμα θρύλος βρέθηκε στη χώρα μας. Ο Jello Biafra των Dead Kennedys, μας απέδειξε για ακόμα μία φορά πως παίζεται το punk και τι σημαίνει να είσαι punk. Γεροί να είμαστε να μας το ξαναδείξει! Όμως ακόμα βρισκόμαστε στα μισά του μήνα. Επιστροφή των Γερμανών στη χώρα μας με δύο συναυλίες και ένα πολύ δυνατό δίσκο. Για ακόμα μία φορά και οι Therion σε γνώριμα εδάφη ενώ είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τους Onslaught. Μία από τις καλύτερες συναυλίες που παρακολούθησα φέτος ήταν αυτή των Αθηναίων Bootstroke. Καθαρό και αγνό street oi! punk, με απίστευτη ενέργεια και διάθεση. Ο μήνας έκλεισε με τις απίστευτες συναυλίες των Mayfair σε Αθήνα και Λάρισα.

 

Νοέμβριος:

Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με την γλυκύτατη Anneke Van Giersbergen να μοιράζει απλόχερα χαμόγελα αλλά και την άψογη φωνή της. Συνέχεια με τους Ολλανδούς Nits και τον βιρτουόζο της κιθάρας, εξωγήινο Steve Vai να αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πόσο τεράστιος είναι. Λίγες ημέρες αργότερα, οι Thin Lizzy, ή όπως αλλιώς θέλετε να τους αποκαλέσετε, απέδειξαν την πόσο μεγάλη επιρροή έχουν στη μουσική που ακούμε σήμερα και το πόσο μεγάλη μπάντα ήταν κάποτε. Ακολούθησε το απίστευτο πακέτο Kreator, Morbid Angel, Nile και Fueled By Fire που παρέδωσε μαθήματα σκληρής μουσικής. Μία ημέρα αργότερα είχαμε την επιστροφή των Madball για δύο απίστευτες συναυλίες δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό του hardcore. Φυσικά αυτό που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις αυτό το μήνα ήταν οι W.A.S.P. Μία συναυλία που έγινε μετά από 1002 προβλήματα στην Αθήνα και μία ακόμα στη Θεσσαλονίκη που τελικά δεν έγινε ποτέ. Το Νοέμβρη είχαμε και την επιστροφή των Sivert Hoyem και Calexico που για ακόμα μία φορά μάγεψαν τους οπαδούς τους. Τέλος, καταφέραμε μετά από πόσα χρόνια, να δούμε επιτέλους για πρώτη φορά (ίσως και τελευταία) τους Street Dogs του Mike McColgan (ex-Dropkick Murphys).

 

Δεκέμβριος:

Ο τελευταίος μήνας της χρονιάς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο δυνατά. Οι Rock ‘N’ Roll Children για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με πολλούς guest τραγουδιστές και με ένα απίστευτο setlist μας κράτησαν παρέα για 3 ώρες και 40 λεπτά!!! Συνέχεια με τον Devon Graves των Psychotic Waltz, τους Γερμανούς Final Prayer, τον Paul Roland τον Al Di Meola και μία τετράδα συναυλιών των Firewind, δύο σε Θεσσαλονίκη και δύο σε Αθήνα. Τι καλύτερο για τον εορτασμό των 10 χρόνων της μπάντας; Ο μήνας έκλεισε όπως ακριβώς ξεκίνησε. Με ένα live των Rock ‘N’ Roll Children αλλά αυτή το φορά στην Αθήνα.

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου

Comments

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ανασκόπηση των συναυλιών του 2012 που αν και ήταν πάρα πολλές έλλειπε φέτος αυτό το ΜΕΓΑΛΟ όνομα που λες ότι επισκίασε όλα τα άλλα.

 

Ας πάμε με τη σειρά όμως…

 

 

 

Ιανουάριος:

Η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυνατά με το πακέτο Septic Flesh, Dark Funeral, Descending να παίζει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σε συνδυασμό με τους Entombed να σκορπίζουν απλόχερα την μαυρίλα! Λίγες ημέρες αργότερα και αφού πέρασαν από 40 κύματα μέχρι να έρθουν εδώ, είδαμε τους Heir Apparent να και όχι όπως θα έπρεπε αφού ο τραγουδιστής που είχαν μαζί τους, είχε μόλις μία εβδομάδα να μάθει όλα τα κομμάτια. Συνέχεια με την mini περιοδεία στην Ελλάδα των Maiden UniteD, της ακουστικής tribute μπάντας των Iron Maiden και των Arch Enemy. Ο μήνας έκλεισε με τους φανταστικούς Walkabouts και την ιέρεια Tarja Turunen.

     

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φεβρουάριος:

Ο Φεβρουάριος ήταν πολύ ήσυχος μήνας που μόνο οι επανενωμένοι Arcturus τάραξαν στις αρχές του με την εμφάνιση τους στη σκηνή του Gagarin 205.

 

Μάρτιος:

Σε αντίθεση με το Φεβρουάριο, ο Μάρτιος ήταν πραγματικά πολύ γεμάτος με μουσικές για όλα τα γούστα. Ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο σχεδόν κάθε μέρα είχε και μία συναυλία. Ο μήνας ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο και το Up The Hammers Festival όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε συγκροτήματα όπως οι Shok Paris, Skyclad, Holy Martyr, Cloven Hoof και Metal Inquisitor.

Τις επόμενες μέρες, τα κυριότερα ονόματα που είδαμε ήταν Opeth, Born From Pain, Crippled Black Phoenix, Leaves’ Eyes, Arthur Brown, Tony McAlpince, Infecteed Mushroom, Newmann, Deez Nuts. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στον Arthur Brown. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, είναι ένας καταπληκτικός frontman με απίστευτη φωνή, ενέργεια και πάνω απ’ όλα ένας καταπληκτικός άνθρωπος.

 

 

Απρίλιος:

Τον Απρίλιο είχαμε την επιστροφή του Marky Ramone και της μπάντας του σε μία mini περιοδεία στην Ελλάδα με απίστευτη διάθεση για ένα τρομερό πάρτι. Λίγες μέρες αργότερα, στην χώρα μας έφτασε η all-star μπάντα του Michael Schenker με τους Doogie White, Francis Buchholz και Herman Rarebell να παρουσιάζουν τα νέα τους κομμάτια δίπλα σε κλασικές επιτυχίες των Scorpions και UFO. Οι φίλοι στην Αθήνα ήταν αρκετά τυχεροί αφού μπόρεσαν να απολαύσουν συναυλίες συγκροτημάτων όπως Terror, Amon Amarthm και Slapshot. Ο μήνας έκλεισε με τους Psychotic Waltz, Royal Hunt και Mystic Force.

 

Μάιος:

Σχετικά ήρεμος ο Μάιος με τους Holocaust να κάνουνε ένα πέρασμα από όλη τη χώρα το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Συνέχεια με τους Αμερικάνους punk rockers Authority Zero, τους Asphyx, τους Ozric Tentacles και την επιστροφή των Ολλανδών Epica. Ο μήνας έκλεισε με το πρώτο μέρος της ελληνικής περιοδείας στην Ελλάδα των Βραζιλιάνων Sepultura.

 

Ιούνιος:

Ο Ιούνιος ξεκίνησε όπως ακριβώς τελείωσε ο Μάιος με τους Sepultura να συνεχίζουν την περιοδεία τους. Τη σκυτάλη πήραν οι θρυλικοί Sacred Reich ενώ την αμέσως μετά ακολούθησε το τρομερό πακέτο Exodus, Obituary, Heathen. Το thrash είχε μάλλον την τιμητική του αυτό το μήνα με τους Overkill να κλείνουν αυτό το κύκλο. Συνέχεια με τους πλέον πολύ συχνούς επισκέπτες (και μακάρι να συνεχίσει έτσι) Blind Guardian που για ακόμα μία φορά απέδειξαν πόσο μεγάλη μπάντα είναι. Όμως ακόμα βρισκόμαστε στα μισά του μήνα. Μετά από πολλές δεκαετίες αναμονής τελικά έφτασε η στιγμή που θα βλέπαμε στη χώρα μας τους Lynyrd Skynyrd. Μαγεία! Απλά! Μία μέρα αργότερα ακόμα ένα συγκρότημα που μας επισκέφθηκε για πρώτη φορά, οι Pennywise με τον καταπληκτικό νέο τους δίσκο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την αμέσως επόμενη ημέρα οι Megadeth “κατεδάφιζαν” την ιερά οδό. Τελευταία μεγάλη συναυλία του μήνα ήταν οι Kasabian, ως headliners του φετινού Ejekt Festival. Ο μήνας έκλεισε με την πρώτη μέρα του Rockwave Festival 2012 με τους The Locos, συγκρότημα του Pipi των Ska-P, τους The Last Drive, Nashville Pussy, Nightstalker και Mamma Kin.

 

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε το δεύτερο μέρος της ανασκόπησης στον παρακάτω σύνδεσμο: http://rockoverdose.gr/news_details.php?id=18398

 

Για το Rockoverdose.gr

Απόστολος "Astaldo" Πανταζόγλου

Comments

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.