Ανασκόπηση: Ειδήσεις που σημάδεψαν το rock/metal 2018!

To 2018 αποτελεί πλέον παρελθόν, ωστόσο είναι ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές από τις ειδήσεις που κέρδισαν το ενδιαφέρον μας την χρονιά που έφυγε, ευχάριστες ή δυσάρεστες, γεγονότα που σίγουρα σημάδεψαν το χώρο της μουσικής που αγαπάμε ...

 

 

Τον Ιανουάριο του 2018, οι Sodom ανακοίνωσαν την αποχώρηση των επί σειρά ετών κιθαρίστα και drummer τους Bernd "Bernemann" Kost και Markus "Makka" Freiwald, αντίστοιχα, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν μετά από λίγο καιρό με τους Fκιθαρίστα rank "Blackfire" Gosdzik, drummer Stefan "Husky" Hüskens και Yorck Segatz ως δεύτερο κιθαρίστα.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, οι Slayer ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για μια τελευταία περιοδεία μετά από 37 χρόνια μαζί. Η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει για τελευταία φορά τους Slayer φέτος τον Ιούλιο, στο νεοσύστατο AthensRocks Festival!

Τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς ο Glenn Tipton των Judas Priest, ανακοίνωσε πως δεν είναι σε θέση πλέον να περιοδεύει με την μπάντα μιας και η ασθένεια του Parkinson από την οποία πάσχει εδώ και χρόνια έχει επιδεινωθεί. Στην παγκόσμια περιοδεία των Judas Priest, η οποία πέρασε και από την χώρα μας τον Ιούλιο του 2018, ο Tipton αντικαταστάθηκε από τον παραγωγό της μπάντας και κιθαρίστα Andy Sneap. Παρόλα αυτά o Tipton συνεχίζει να είναι μέλος τον Judas Priest.

Το Σεπτέμβρη του 2018, ο τραγουδιστής των Mötley Crüe ,Vince Neil ανακοίνωσε πως η μπάντα ένωσε ξανά τις δυνάμεις της και έχει ηχογραφήσει 4 νέα τραγούδια για να χρησιμοποιηθούν στην βιογραφική ταινία των Mötley Crüe με τίτλο, The Dirt – Confessions of the World's Most Notorious Rock Band.

Τον ίδιο μήνα ο Robb Flynn των Machine Head ανακοίνωσε την τελευταία περιοδεία της μπάντας με τα επί σειρά ετών μέλη της Phil Demmel (guitarist) και Dave McClain (drummer). Ο Flynn ισχυρίστηκε πως η μπάντα δεν διαλύεται απλά ειναι μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία με το original line up τους και σημαδεύει το τέλος μιας εποχής.

Μία ακόμη μπάντα που ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ξανακάνει κάποιο δίσκο ή περιοδεία ήταν και οι Rush, διά στόματος του κιθαρίστα τους Alex Lifeson ο οποίος είπε πως δεν υπάρχουν σχέδια για το μέλλον της μπάντας.

Από την άλλη πλευρά ευχάριστη έκπληξη ήταν η ανακοίνωση από πλευράς του τραγουδιστή Billy Corgan πως τα 3/4 του original line up των The Smashing Pumpkins, James Iha, και Jimmy Chamberlin, πρόκειται να ηχογραφήσουν νέο δίσκο και να βγουν σε περιοδεία!

Τα δυο ιδρυτικά μέλη του ελληνικού συγκροτήματος Rotting Christ συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, στη Γεωργία στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συναυλίας τους στις 12 Απριλίου. Αφορμή της σύλληψης του γκρουπ στη πρωτεύουσα Τυφλίδα, στάθηκε η ονομασία του.

Η παγκόσμια περιοδεία με τίτλο «Legacy Of The Beast World Tour»,του θρυλικού heavy metal συγκροτήματος Iron Maiden, που μεγάλωσε γενιές και γενιές  πραγματοποιήθηκε στο Terra Vibe της Μαλακάσας, παρουσία 36.000 ανθρώπων!

Σοκαρισμένοι οι θαυμαστές του αμερικανικού heavy metal συγκροτήματος Manowar από την είδηση ότι ο κιθαρίστας της μπάντας Karl Logan συνελήφθη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

 

Πολλές δυστυχώς ήταν και οι απώλειες μουσικών που το όνομά τους θα μείνει στην ιστορία της heavy metal, χαραγμένο με τη μουσική τους σφραγίδα. 

Μερικές από τις απώλειες που συντάραξαν το 2018 ήταν φυσικά ο θάνατος από πνευμονία του πρώτου κιθαρίστα των Motörhead"Fast" Eddie Clarke, σε ηλικία 67 ετών.

Ο αναπάντεχος θάνατος του drummer και συνιδρυτή των Pantera - Vinnie Paul, σε ηλικία μόλις 54 ετών!

Ο ξαφνικός θάνατος του  αγαπημένου μας  Mark "The Shark" Shelton, τραγουδιστή και κιθαρίστα των Manilla Road, σε ηλικία 60 ετών, αλλά και του πρώην τραγουδιστή των Annihilator, Randy Rampage, σε ηλικία 58 ετών, γεγονός που "ανάγκασε" τους Annihilator σε ένδειξη πένθους να αναβάλλουν τις ημερομηνίες της παγκόσμιας περιοδείας τους, μάλιστα ,ο Randt Rampage θα συμμετείχε στην περιοδεία!

  

Επιπλέον, ο θάνατος της τραγουδίστριας των The Cranberries, Dolores O'Riordan, σε ηλικία 46 ετών αλλά και η αυτοκτονία της τραγουδίστριας Jill Janus, των Huntress,σε ηλικία μόλις 43 ετών ήταν μερικές από τις δυσάρεστες ειδήσεις της χρονιάς που έφυγε.

Απώλειες είχαμε δυστυχώς και στην εγχώρια μουσική σκηνή και όχι μόνο.

Ο καλλιτέχνης Τζίμης Πανούσης έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, σε ηλικία 64 ετών. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε υποστεί ανακοπή ενώ βρισκόταν στη σκηνή και τον είχε απομακρυνθεί από εκεί με ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος για λίγες μέρες.

Ο Γιάννης Κουτουβός, ο άνθρωπος που διέδωσε τη heavy metal μουσική στη χώρα μας, «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή την Πέμπτη 19 Απριλίου, βυθίζοντας στη θλίψη όλους τους φίλους του σκληρού ήχου.

  

Αυτά ήταν συνοπτικά μερικά από τα γεγονότα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας αλλά και χαράχτηκαν στη μνήμη μας...

Ας ευχηθούμε το 2019 να είναι μια χρονιά γεμάτη ευχάριστες στιγμές και σπουδαία νέα!

Comments