Ανασκόπηση συναυλιακής χρονιάς 2013!

Το 2013 αποτελεί πλέον παρελθόν, μια νέα συναυλιακή χρονιά μόλις ξεκίνησε και είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε μερικές από τις ευχάριστες στιγμές που μας χάρισε η μουσική,  τη χρονιά που πέρασε. Μπορεί τα τελευταία χρόνια λόγω της «κρίσης» να περνάμε αρκετά δύσκολα γενικότερα, παρόλα αυτά συναυλιακά τουλάχιστον δε μπορούμε να πούμε πως έχουμε παράπονο -– αν και πάντα θα υπάρχει η σχετική γκρίνια. Όσο λοιπόν μας το επέτρεπαν οι συνθήκες δεν χάσαμε την ευκαιρία να ξεχάσουμε για λίγο τη μίζερη ρουτίνα και να διασκεδάσουμε με το δικό μας τρόπο, άλλωστε, πιστεύω πως η μόνη μας «σωτηρία» είναι η Μουσική!

 

Ας δούμε μαζί μερικά από τα lives που τάραξαν τα συναυλιακά δρώμενα στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε, σίγουρα δεν είναι όλες αλλά προσπάθησα αντικειμενικά να συμπεριλάβω τα πιο σπουδαία, για ξεχωριστούς λόγους το καθένα.

 

H πρώτη μεγάλη metal συναυλία του 2013 δεν ήταν άλλη από το live των SPITFIRE! Το πλέον ιστορικό ελληνικό heavy metal συγκρότημα πραγματοποίησε  την πρώτη του headline εμφάνιση με τη νέα του σύνθεση παρουσιάζοντας παλιά αγαπημένα αλλά και νέα τραγούδια στις 11/1 στο AnClub, έχοντας λίγους μήνες πριν βρεθεί πάλι στο προσκήνιο με το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του συγκροτήματος «Back To Zero».

 

Οι πρώτες συναυλιακές εμπειρίες είχαν αρχίσει να καταγράφονται και κάπως έτσι ήρθε ο Φεβρουάριος με highlights τις εμφανίσεις των Katatonia και Enforcer. Mία από τις κορυφαίες μπάντες ατμοσφαιρικού metal, οι Σουηδοί Katatonia στις 22/2 στο Gagarin, ήρθαν για μια ακόμη φορά στη χώρα μας έχοντας στις αποσκευές τους το album “Dead End Kings”, που προκάλεσε πάταγο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές για το 2012. Ήταν μια από τις πιο εξαιρετικές “metalικές και όχι μόνο” συναυλίες του 2013, που θα έχουμε να θυμόμαστε.

 

Όσο αφορά τους Enforcer, τα λόγια είναι περιττά, καθώς οι πιτσιρικάδες από την Σουηδία επισκέφτηκαν Θεσ/νικη και Αθήνα για δύο κολασμένα live στέλνοντάς μας στην πυρά με μελωδίες από τον ολόφρεσκό τους δίσκο “Death By Fire” που κυκλοφόρησε αρχές του ίδιου μήνα!

 

Αρχές Μαρτίου 2013 άλλη μια metal επιδρομή τάραξε τα συναυλιακά δρώμενα, αφού στο πλαίσιο του Hellish Rock Tour Part II είχαμε την τύχη να δούμε μαζί τους Helloween και Gamma Ray με ότι αυτό συνεπάγεται! Δεν υπήρχε περίπτωση το live αυτό να μην ήταν επιτυχημένο και αυτό το γνωρίζουμε καλά όσοι βρεθήκαμε στο Fuzz εκείνη την νύχτα!

 

Τον ίδιο μήνα οι Σουηδοί Sabaton, μαζί με τους folk metallers Eluveitie και τους Ούγγρους Wisdom, συνέχισαν την επιτυχημένη περιοδεία τους “Swedish Empire Tour”, η οποία πέρασε από  Θεσσαλονίκη και Αθήνα σε δύο ανεπανάληπτα lives 15-16/3 αντίστοιχα,  που μας έμειναν αξέχαστα.

Ο μήνας που η πλειοψηφία των metalheads περίμενε με ανυπομονησία ήταν αναμφισβήτητα ο Απρίλιος και αυτό γιατί ένα από τα μεγαλύτερα συναυλιακά απωθημένα της Ελληνικής (τουλάχιστον) metal κοινότητας βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για 2 αρχικά εμφανίσεις σε Θεσ/νικη (24/4) και Αθήνα (27/4). Ο λόγος για τους Warlord, οι οποίοι κατάφεραν το ασύλληπτο! Μια μπάντα που πραγματικά αναστήθηκε από τις στάχτες της, έκανε 2 sold out εμφανίσεις και έπειτα από απαίτηση των οπαδών πρόσθεσε και 3η  μέρα (28/4)! Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Το όνειρο χιλιάδων οπαδών πήρε σάρκα και οστά με αποκορύφωμα την κυκλοφορία του album “The Holy Empire”, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην θρυλική ιστορία τωv Lordian Guards! …And The Cannons Of Destruction Have Begun, αυτά τα βράδια θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του metal στη χώρα μας, καθώς η αγάπη και η αφοσίωση του Ελληνικού κοινού για αυτό το τεράστιο συγκρότημα, είναι πρωτοφανής!

 

Μια ακόμη ιδιαίτερη συναυλία για διαφορετικούς όμως λόγους, ήταν αυτή των Philm του Dave Lombardo, τον ίδιο μήνα. Την περίοδο εκείνη οι κατάσταση στο «στρατόπεδο» των Slayer ήταν για μια ακόμη φορά τεταμένη. Ο Lombardo έμεινε εκτός group, λόγω διάφορων οικονομικών διαφωνιών με τον Kerry King και μιας και δεν θα τον βλέπαμε στο επερχόμενο Heavy By The Sea Festival του καλοκαιριού, ήταν η μοναδική ευκαιρία, να τον απολαύσουμε με τους Philm σε έναν μικρό - για τα δεδομένα του ονόματός του – χώρο, αλλά σε μια εξαιρετική εμφάνιση που φυσικά θα έχουμε να λέμε μετά από χρόνια, πως ήμασταν και εμείς εκεί.

 

Τον Μάιο ξεκινά ουσιαστικά και η περίοδος των υπαίθριων festival. Όμως ο Μάιος του 2013 ξεκίνησε με μια πολύ δυσάρεστη είδηση, το θάνατο του Jeff Hanneman, κάνοντας ακόμα πιο ιδιαίτερη την επερχόμενη εμφάνιση των Slayer το καλοκαίρι, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

 

Αρχές Μαΐου λοιπόν, άνοιξε τις πόρτες του το Terra Vibe για να υποδεχτεί τους Depeche Mode, οι οποίοι την τελευταία φορά που επισκέφθηκαν την Ελλάδα άφησαν «ανοιχτά μέτωπα». Έχοντας πλέον στις αποσκευές τους νέο album το “Delta Machine”, επέστρεψαν για να εμφανιστούν μπροστά στο ελληνικό κοινό.

 

Αρχές Ιουνίου είχε ήδη ξεκινήσει η 4ημερη μίνι περιοδεία ενός από τους πιο θρυλικούς κιθαρίστες του είδους. O Uli Jon Roth επέστρεψε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας για τα 40 χρόνια καριέρας του, πραγματοποίησε αρκετές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας και για όσους δεν τον είχαμε ξανά-ακούσει από κοντά πραγματικά άξιζε!

 

Τέλη Ιουνίου , σειρά είχαν οι Φινλανδοί  power / symphonic metallers Stratovarius, ένα από τα συγκροτήματα που έχουν λατρευτεί όσο λίγα από το ελληνικό κοινό. Εμφανίστηκαν στο Gagarin, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τον καινούργιο τους δίσκο “Nemesis”, σε ένα live που θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο αλλά είναι σίγουρο πως θα επανέλθουν να επανορθώσουν.

 

O Ιούλιος είναι παραδοσιακά μήνας συναυλιών, εδώ χτυπά η καρδιά των καλοκαιρινών φεστιβάλ. H 1η Ιουλίου ήταν από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της χρονιάς για το metal κοινό της χώρας καθώς στο καθιερωμένο πλέον Heavy By The Sea Festival είδαμε μαζί Slayer, Down, Rotting Christ, Napalm Death, Kvelertak, αποκτώντας μερικές ακόμη μοναδικές εμπειρίες βγαλμένες κατευθείαν από την Κόλαση!

 

Ακολούθησε το Rockwave Festival, του οποίου φέτος ίσως ξένισε σε πολλούς η ποικιλία των μουσικών του επιλογών, παρόλα αυτά δε μπορούμε να παραλείψουμε τις εμφανίσεις των Saxon, Kreator, Carcass κ.ά.. Αν και για μια ακόμη φορά εξαιτίας και της γενικότερης κρίσης που περνά ο χώρος και η χώρα… έλειψαν ονόματα «μεγαθήρια» τύπου Maiden ας πούμε… Μη τα θέλουμε όμως όλα!

Όμως ο Ιούλιος του 2013, θα μείνει στις μνήμες μας για τα πολλαπλά «εγκεφαλικά» που προκάλεσαν στο πέρασμά τους οι CLUTCH! Οδοστρωτήρες … έχοντας στην φαρέτρα τους το νέο εκπληκτικό τους album “Earth Rocker” απέδειξαν για πιο λόγο βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα του είδους. Όσοι ήσασταν 26 -27/7 στις συναυλίες σε Θεσ/νικη και Αθήνα αντίστοιχα ξέρετε πολύ καλά τι συνέβη…

 

Μια μέρα μετά, 28/7 και σε μια Αθήνα καμίνι έλαβε χώρα η τρίτη επίσκεψη του Νο 4 των Big Four στην χώρα μας, ο λόγος φυσικά για τους Anthrax,  οι οποίοι κυριολεκτικά παραλίγο να βάλουν φωτιά στο κατάμεστο Gagarin… Αφού επιβιώσαμε και από αυτή την συναυλία πάλι καλά… Επιζήσαντες!

 

Το καλοκαίρι έκλεισε συναυλιακά με το υπερθέαμα του The Wall, του Roger Waters στο Ο.Α.Κ.Α. αυτή τη φορά, το οποίο μπορεί να μην πλημμύρισε από κόσμο αλλά πλημμύρισε  από τα πολλαπλά πολιτικοκοινωνικά μηνύματα του τεράστιου σε αξία αυτού αριστουργήματος! Πιο επίκαιρο από ποτέ, το The Wall ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σπουδαία συναυλιακά γεγονότα του 2013.

 

Το Φθινόπωρο έμελλε να είναι γεμάτο από μουσικές στιγμές. Το Σεπτέμβρη θα τον θυμόμαστε για τα αποκλειστικά unplugged lives των Scorpions & friends στο Θέατρο Λυκαβηττού, 11-12-13/09/13. Η τριπλή ακουστική εμφάνιση  των αγαπημένων Σκορπιών καθήλωσε όσους βρέθηκαν εκεί ενώ για όσους δε μπόρεσαν να είναι παρόντες, μπορούν να αποκτήσουν το σχετικό DVD.

 

Τέλος Σεπτέμβρη, άλλη μια μοναδική εμπειρία αυτή τη φορά από τους Neal Morse και την μπάντα του, μαζί με τον έταιρο rock star της βραδιάς Mike Portnoy στα drums, που ήρθαν και παρέδωσαν μαθήματα progressive rock, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το τεράστιο ταλέντο τους.  Συγκλονιστικοί!

 

Η αποχαιρετιστήρια περιοδεία του Paul Di Anno, πέρασε και από την Ελλάδα, με εμφανίσεις  σε διάφορες πόλεις, προκαλώντας πανικό στους απανταχού maiden fans της πρώιμης και όχι μόνο εποχής. Σίγουρα οι εμφανίσεις του Di Anno είναι κάθε φορά μια εμπειρία που πολλά ευχάριστα απρόοπτα μπορούν να συμβούν… 

 

Ο Οκτώβρης από άποψη συναυλιών ήταν γεμάτος και κυριολεκτικά δεν ήξερες τι να πρωτοδιαλέξεις. Επιλογές για όλα τα γούστα με highlights την εμφάνιση των Orphaned Land που έκλεψαν την παράσταση και φυσικά των Fates Warning που περίμεναν πως και πως οι περισσότεροι, δικαίως μιας και αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω! Επίσης αξίζει να σημειώσουμε και την πρώτη εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους των Βρετανών thrashers Evile στις 19/10 στο Κύτταρο, οι οποίοι απέδειξαν πως δεν αποκαλούνται τυχαία “the next big thing”!

 

Ο Νοέμβρης είχε κι αυτός αρκετές έντονες στιγμές, κάποιες από αυτές που  ξεχώρισαν είναι τα lives των Children Of Bodom (16/11)  σε Αθήνα και στη Θεσ/νικη μια μέρα νωρίτερα, όπου η τραχιά και ογκώδης ζωντάνια της εμφάνισής τους εκτροχίασε κυριολεκτικά τους οπαδούς τους! Πάντα τέτοια!

 

Ο προτελευταίος μήνας του 2013 έκλεισε με sold out , σε μια σπουδαία  βραδιά με τους Σουηδούς Graveyard και τα δικά μας παιδιά 1000mods να παραδίδουν μαθήματα stoner.

 

Και φτάνουμε αισίως στον Δεκέμβρη, τελευταίος μήνας της χρονιάς που παραδοσιακά υπάρχουν επετειακά ή εορταστικά lives. Δύο από τις σπουδαιότερες μπάντες της ελληνικής σκηνής, έκαστη στο είδος της, ισοπέδωσαν από σκηνής όλες τις μέχρι τότε εμπειρίες μας από τα προηγούμενα live της χρονιάς!

 

Τι κι αν το 2013 όργωσαν την ελληνική επικράτεια με εμφανίσεις, ο κόσμος έδειξε - για μια ακόμη φορά - πως διψά για Rotting Christ!  Αυτό επαλήθευσε τo διπλό sold out στην Αθήνα που μόνο με τρεις λέξεις μπορεί να περιγραφεί: Ξύλο, Θρας,  Metal , Σατανάς! Δε περιγράφω άλλο!

 

Τέλος, το 2013 δε θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα με το αθάνατο ελληνικό rock, στις επετειακές συναυλίες των The Last Drive για τα 30 χρόνια τους,  παρέα με ένα σωρό σπουδαία ονόματα της ελληνικής σκηνής, ένα δικό μας “Woodstock” το οποίο απέδειξε πως το rock n’ roll can never die…

 

Αυτά τα λίγα! Να ‘μαστε καλά να περνάμε ακόμα καλύτερα! Το 2014 έφτασε και παρά τις αντίξοες συνθήκες που μπορεί να επικρατούν δε θα πρέπει να αφήνουμε τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες!

 

Μusic is your only friend…until the end!

 

Περιμένουμε τα σχόλιά σας σχετικά με τις δικές σας συναυλιακές εμπειρίες …

 

Για το Rock Overdose,

Βιβή Ζαπαντιώτου

Comments