Ανταπόκριση:ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ – STORRMBRINGER, Λαμία 05-01-2014 στο BODRUM CLUB

 Τρία πράγματα θυμάμαι από την πάλαι ποτέ ΕΡΤ1. Τις θρυλικές περιγραφές του Μανόλο στα Μουντιάλ, το…πτυσσόμενο σπαθί του Λάϊονο (εντάξει και το θεόμωρο την Τσιτάρα!) και τον Δημήτρη Κατή να πετάει την κιθάρα του στις φλόγες! 
 
Για να μαθαίνουν και οι νεότεροι ο Δ. Κατής είναι ένας συνθέτης που έχει μαζέψει 27 βραβεία, μεταξύ των οποίων και Καλύτερου Διεθνoύς Συνθέτη το 2008 στα LOS ANGELES & HOLLYWOOD MUSIC AWARDS για την Rock Opera EPIC SCORES. Παράλληλα έμαθε σχεδόν σε όλους τους 30+ μεταλλάδες συγκροτήματα όπως οι BENEDICTION, VOIVOD, NAPALM DEATH μέσω της θρυλικής METALMANIA και είδαμε συνεντεύξεις από τον Steve Harris, τον De Maio και άπειρους άλλους. Πράγματα που σήμερα με το internet μάλλον δεν προκαλούν καμία έκπληξη, αλλά τότε ήταν ανεκτίμητης αξίας. Άσε που η εκπομπή παιζόταν Σάββατο μεσημέρι! Prime time δηλαδή!
 
Ένα λάθος έκανε τότε ο Κατής (για τους μεταλλάδες της εποχής): Ονόμασε το συγκρότημα του ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΣ (αντί για…EXILED ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων) και έβαλε ελληνικούς στίχους στα τραγούδια του. Φυσικά έφαγε πολύ λάσπη (πάντα επίκαιρη διαφήμιση ο…Λαλάκης ο Εισαγόμενος) και είναι φοβερό ότι κανείς δεν έβλεπε ότι υπήρχαν συγκροτήματα, που θα σκότωναν για τα riffs από τις Βάρβαρες φωνές ή αν είχαν καταφέρει να γράψουν ένα full επικό κομμάτι όπως το Σύνορα Παντού σε λιγότερο από τρία λεπτά! Μάλλον φταίει που δεν το ονόμασε Borders Everywhere!
Το πρώτο λάθος ήτανε τότε… το νέο δυστυχώς είναι τώρα!
 
 Οι (νέοι) ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ είναι πλέον ένα ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ συγκρότημα το οποίο σημαίνει ένα απλό πράγμα: Π-Ρ-Ο-Β-Ε-Σ. Πράγμα που μάλλον δεν έκαναν σε μεγάλο βαθμό ο Κατής και η παρέα του. 
Ξεκινούσε ο Φίλλιπος Μοδινός να τραγουδάει και σταματούσε επειδή ο Κατής έπαιζε ένα άλλο riff ή επαναλάμβανε το προηγούμενο, υπήρχαν ΤΕΡΑΑΑΑΣΤΙΕΣ παύσεις ανάμεσα στα κομμάτια, συνεχείς παρατηρήσεις στον ηχολήπτη, στα μέλη και δεν ξέρω και εγώ σε ποιον άλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μούδιασμα (φυσιολογικότατο) στον κόσμο.
Ο κόσμος ο οποίος είχε έρθει να τραγουδήσει τα κομμάτια με τα οποία μεγάλωσε, αλλά…δεν! Και είναι πραγματικά κρίμα γιατί τα μεγάλα τραγούδια τα έχουν οι ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ, ο Μοδινός έχει μια αψεγάδιαστη φωνή (αν και δεν βγάζει τα συναίσθημα που ζητάνε τα τραγούδια), αλλά το όλο εγχείρημα βγάζει μια προχειρότητα. 
 
Θα ήτανε κομματάκι δύσκολο να μην περάσεις καλά ακούγοντας το Σπαθί του Νικητή ή το Δόξα και Τιμή και όντως έτσι έγινε, αλλά για να σταματήσει να φαίνεται αρπαχτή η όλη φάση, πρέπει να ξανασκεφτεί ο Κατής το τι θέλει να κάνει με το συγκρότημα του. Καλό το cult, αλλά σε μια εποχή που υπάρχουν 5000 μπάντες που μόνο το όνομά τους αρχίζει ή τελειώνει σε…cult και άπειρες epic/heavy μπάντες, μάλλον θέλει πολύ σκέψη το θέμα Εξόριστοι. 
Κερασάκι στην τούρτα; το ανύπαρκτο merchandise!!!
 
Πριν από τους Εξόριστούς εμφανίστηκε μια πολύ καλή μπάντα , οι STORRMBRINGER, που το φοβερό heavy /power τους (τεράστια κομματάρα το Tears of Angels), έκρυβε την μικρή αμηχανία που είχανε επί σκηνής. Ψιλά γράμματα όμως, σε μια πολύ προσεγμένη εμφάνιση. Είχε και Riot (Thundersteel) και King Diamond (Welcome Home) το menu, οπότε + two points for that! 
 
Ο ήχος ήτανε αρκετά καλός, ο κόσμος από 15 μέχρι 65, όπως περιμένεις δηλαδή σε μια συναυλία ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ, αλλά μάλλον ήταν μια συναυλία που θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, παρόλο τον ιστορικό της χαρακτήρα. Κρίμα τις προσδοκίες…
 
Καιρός τώρα να ανεβάσουμε ταχύτητες…
 
 
Για το Rock Overdose
      Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Φωτογραφίες : Κατερίνα Διαμαντή
 
 
SET LIST STORRMBRINGER:
 
1) Sword of Destiny
2) La Reconquista
3) Further beyond
4) Welcome Home
5) Stormbringer
6) Dawn of a new life
7) Queen of the White horizon
8) Thundersteel
9) Kingdom of heaven
10) Tears of Angels
11) Raging Steel
 
SET LIST ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ (με επιφύλαξη):
 
1) Εισαγωγή
2) Το Σπαθί του Νικητή
3) Γλυκιά Παρθένα
4) Ιαχές Θριάμβου
5) Βάρβαρες Φωνές
6) Δόξα και Τιμή
7) Το ημερολόγιο ενός φίλου 
8) Ο Λυτρωτής
9) Η Τσόπερ των Θεών
10) Σύνορα Παντού
11) Κάνω μια ευχή
12) Αίμα και στάχτες
13) Άννα
14) Εξόριστοι
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Comments