Ανταπόκριση: ΒΕΗΕΜΟΤΗ – In Absentia Dei [Live Stream Concert] (05/09/2020)

Συντάκτης: Χρήστος Παπαναστασίου

 

Τους τελευταίους μήνες έχουμε βιώσει όλοι μας τη στέρηση της συμμετοχής σε μια ζωντανή συναυλία, καθώς λόγω της πρωτοφανούς περιόδου που διανύουμε τα δεδομένα στον καλλιτεχνικό τομέα έχουν αλλάξει. Αρκετά συγκροτήματα πλέον εφόσον δεν κάνουν περιοδείες, έχουν στραφεί στο γράψιμο νέας μουσικής ή τα live streams με σκοπό την ικανοποίηση των οπαδών τους, αλλά και τη δική τους οικονομική επανάκαμψη.

 

Οι Behemoth επέλεξαν να κάνουν στο κοινό τους ένα μη συμβατικό δώρο. Διοργάνωσαν μια συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια εκκλησία παλαιότητας 120 χρόνων από όπου και έκαναν ζωντανή μετάδοση. Για αυτό το λόγο, το event ονομάστηκεIn Absentia Dei, δηλαδή “Εν Απουσία Θεού” και μάλιστα οι fans μπορούσαν να αγοράσουν κανονικά εισιτήρια και merch, όπως θα ήταν δυνατό αν η συναυλία γινόταν παρουσία κόσμου. Ωστόσο, μόνο τα μέλη της μπάντας βρίσκονταν εντός της εκκλησίας, πλαισιωμένοι από 8 κάμερες τις οποίες μπορούσαν να χειριστούν όσοι παρακολουθούσαν το event ώστε ο καθένας να απολαύσει τη συναυλία σύμφωνα με την αρέσκειά του.



Ο Nergal και η παρέα του υπόσχονταν πως τα τεκταινόμενα που θα λάμβαναν χώρα την ώρα της συναυλίας θα ήταν τόσο ιερόσυλα και βλάσφημα, που ήλπιζαν ότι θα τσάντιζαν κάθε πιστό καθολικό. Από ότι φάνηκε δεν είχαν πολύ άδικο, καθώς σε σχεδόν δύο ώρες το συγκρότημα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να πετύχει αυτό το σκοπό.

 

Στις 20:00 ακριβώς και υπό τους ήχους του κομματιού "Barztabel", το live ξεκίνησε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο σχετικά με το πώς στήθηκε το όλο εγχείρημα και τον Nergal να μας ξεναγεί στον χώρο. Στο επόμενο μισάωρο έπαιξαν μουσική οι Νεοϋορκέζοι Imperial Triumphant ένα Avant-garde/Technical Black metal συγκρότημα. Με αρκετό σκοτάδι, περίεργες συγχορδίες και ambient ήχους, δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα και αύξησαν την προσμονή για τους Behemoth.



Μια ώρα μετά και έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, οι λέξεις “In Absentia Dei” και “Act I” εμφανίστηκαν στην οθόνη σηματοδοτώντας την έναρξη του live. Τα μέλη του συγκροτήματος κάνουν την εμφάνισή τους πάνω σε μαύρα άλογα και κρατώντας λάβαρα, θυμίζουν εικόνες Αποκάλυψης. Κατευθύνονται πως προς την εκκλησία και ξεκινάνε να παίζουν. Το πρώτο act αποτελούνταν από πολύ πρόσφατα κομμάτια “Evoe”, “Wolves Of Siberia” αλλά και κάποια από τα πρώτα χρόνια της δισκογραφίας της μπάντας “Prometherion”, “From The Pagan Vastlands”.

 

Στη συνέχεια ένας μαυροφορεμένος άνδρας ξεκινάει να θυμιατίζει στην είσοδο του ναού, τα φώτα γίνονται κοκκινωπά και αρχίζουν βγαίνουν σπίθες από το θυμιατό. Το δεύτερο act ξεκινάει και το “Blow Your Trumpets Gabriel” κατακλύζει τον χώρο. Φωτιές και σπίθες γεμίζουν τη σκηνή, μια ημίγυμνη κοπέλα χορεύει πάνω σε ένα φλεγόμενο στεφάνι κρεμασμένο από το ταβάνι, υπό τους ήχους του “Antichristian Phenomenon”. Το δεύτερο act καταλήγει με το ένδοξο “Conquer All” και το ατμοσφαιρικό “Lucifer”.

 

Στο τρίτο act εμφανίζεται στο χώρο μια γυμνή κοπέλα, πλαισιωμένη από τρεις φιγούρες με μάσκες που αρχίζουν να τη δένουν με σχοινιά και να της περνάνε γάντζους στο δέρμα. Το “Ora Pro Nobis Lucifer” ξεκινάει και η κοπέλα βρίσκεται ανυψωμένη πάνω από το συγκρότημα σε θέση σταυρού. Η συνέχεια δίνεται με τα “Satan's Sword” και το εκρηκτικό “Ov Fire and Void”. Ύστερα ο Nergal ανεβαίνει στον εξώστη με ένα μεγάφωνο για ένα σύντομο «κήρυγμα» στα πλαίσια του “Chwala Mordercom Wojciecha” που μέσα από φλόγες, σπίθες και αρκετά κομφετί καταλήγει να είναι σε θέση μαέστρου με φλεγόμενες μπαγκέτες. Αυτό το act κλείνει θριαμβευτικά με τα old-school “As Above So Below” και “Slaves Shall Serve” καθώς και το εμβληματικό “Chant for Eschaton”.



Το τέταρτο και τελευταίο act δείχνει τον Orion σε εξωτερικό χώρο με τόξο και φλεγόμενο βέλος να βάζει φωτιά σε δύο ανάποδους σταυρούς Trivmviratvs σηματοδοτώντας την έναρξη του “Sculpting the Throne Ov Seth”. Οι ανάποδοι σταυροί βρίσκονται πλέον πάνω στη σκηνή και το “Bartzabel” ακούγεται να παίζει. Ο Inferno παίζει drums κρατώντας τεράστια κόκκαλα και το “ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΚΟ ΔΑΙΜΟΝΟΣ” σήμα κατατεθέν του “Decade Of Therion” αντηχεί σε όλο τον χώρο. Η συναυλία κλείνει με το “O Father O Satan O Sun” όπου η εκκλησία γεμίζει φλόγες, φαίνονται εικόνες ενός μαύρου καβαλάρη να παίρνει φωτιά και το συγκρότημα αποχαιρετά ευχόμενο καλή δύναμη και καλή αντοχή σε όλους.

 

Μετά από δύο σχεδόν ώρες καταιγιστικού metal οι τίτλοι τέλους πέφτουν και ένα χαμόγελο είναι σχηματισμένο σε όσους παρακολούθησαν, διότι το συγκεκριμένο event κατάφερε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην δυναμικότητα ενός πραγματικού live και να ξεδιψάσει τους fans από την έλλειψη συναυλιών τόσο καιρό. Το setlist ήταν αρκετά ολοκληρωμένο περιέχοντας κομμάτια από όλη τη δισκογραφία του συγκροτήματος και η εικόνα και ο ήχος ήταν άψογα! Οι Behemoth έχουν θέσει υψηλά στάνταρ και δεν κάνουν καμία εξαίρεση στο προϊόν που παράγουν. Έδωσαν στους οπαδούς τους κάτι που θα θυμούνται για πάντα και έγιναν πρωτοπόροι στο κομμάτι πραγματοποίησης black metal event σε ιερό χώρο. Πραγματικά αξέχαστη εμπειρία! Άντε και καλή επιστροφή όλων στα πεδία μάχης των ζωντανών συναυλιών!


 

Comments