Ανταπόκριση: ΜΟΝΟ, A Storm Of Light, Caldera @Fuzz Club, Αθήνα (20/10/2018)

Τη συναυλία άνοιξαν οι Έλληνες Caldera με τον post-metal ήχο τους να θυμίζει Neurosis, Isis και Amenra από πλευρά αρμονικής γλώσσας. Instrumental μουσική δομημένη σε αλληλουχίες μουσικών blocks σε διαφορετικό ύφος, άλλοτε διατονικά και μελωδικά και άλλοτε χρωματικά με το διάστημα του ημιτονίου να δημιουργεί το κλίμα του κλασσικού μέταλ groove. O ήχος τους πιο γεμάτος από αυτό που περιμένει κανείς, καθώς βλέπει μόνο τρία άτομα να ανεβαίνουν στη σκηνή, χάρη στη χρήση loopers που τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν ογκώδεις μουσικές επιφάνειες και με περισσότερα ηχοχρώματα. Δυστυχώς ο κόσμος ήταν ακόμη λιγοστός συγκριτικά με τις μπάντες που ακολούθησαν αλλά σίγουρα εκτιμήθηκαν από αυτούς που είχαν παρευρεθεί εκεί για όλο το show.

 

Μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα οι A storm of light, εξ Αμερικής ορμώμενοι, ανεβαίνουν στη σκηνή. Παρόλο τις εμφανείς κοινές μουσικές επιρροές με τους Caldera, προσφέρουν έναν αρκετά διαφορετικό ήχο με τη χρήση φωνητικών. Εντυπωσιακό Video art συνόδευε τα κομμάτια (αρκετά τρίγωνα στο logo τους, που εμφανιζόταν συνεχώς για να μη το ξεχάσουμε, ώστε να σου φωνάζει δυνατά μέσα στο αυτί ‘CONSPIRACY THEORIES!’). Δυστυχώς δε κατάφερα να εξακριβώσω κατά πόσο αυτά τα conspiracy theories ήταν υπαρκτά και στο γραπτό λόγο καθώς ο ήχος ήταν πιο δυνατά απ ότι έπρεπε και εκτός από τη συνηθισμένη θυσία του ακροατή σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή τον αποχαιρετισμό κάποιων συχνοτήτων που δε θα ξανακούσει ποτέ), η φωνή και τα όργανα δεν είχαν τον απαραίτητο χώρο για να ‘μιλήσουν’ καταλήγοντας σε βαβούρα (από τις μη ηθελημένες). Παρόλα αυτά, άφησαν θετική εντύπωση στο κοινό και προώθησαν αρκετά καλά τη μουσική τους.

 

Οι Μono επιτέλους βγαίνουν στη σκηνή με επιβλητικό κόκκινο φωτισμό να τους προαναγγέλλει. Ήσυχα παιδιά, να φανταστείς στις καρεκλίτσες του βγάλαν το περισσότερο live.Ξεκινώντας με το ‘After you comes the flood’ από τον τελευταίο τους ακυκλοφόρητο ακόμη δίσκο (τον αναμένουμε τέλη του ’18) καταφέρνουν αμέσως να συνεπάρουν το κοινό το οποίο με χαρά έβγαλε απευθείας τα κινητά του για να απολαύσει τη συναυλία μέσα από την full-HD οθόνη του. Καθώς και σκοπός του tour, παίξανε κυρίως κομμάτια από τον ανερχόμενο δίσκο ‘Nowhere Now Here’ τα οποία με το γνωστό διατονικό και μινιμαλιστικό ύφος των Ιαπώνων κατάφεραν και πάλι να δημιουργήσουν το επιθυμητό κλίμα που περιμέναμε όλοι. Το show συνεχίστηκε με τον κόκκινο και τον πράσινο/μπλε φωτισμό να συνοδεύουν τα κομμάτια εναλλάξ, καθώς ντροπαλές εμφανίσεις του άσπρου φωτός σταδιακά να εντείνονται και να κυριαρχούν θεματικά στο τελευταίο κομμάτι με τίτλο ‘Ashes in the snow’ από τον παλαιότερο δίσκο ‘Hymn to the Immortal wind’.

 

Μία όμορφη, ταξιδιάρικη και ψυχαγωγική εμπειρία που σίγουρα άφησε το κοινό ευχαριστημένο (ίσως λίγη απογοήτευση στην απουσία κάποιων παλαιότερων αγαπημένων από το setlist) και σε αναμονή για περισσότερη δουλειά των Ιαπώνων στο μέλλον.

 

 

Για το Rock Overdose,
Charlie T.

Comments