Ανταπόκριση: An Acoustic Evening of Words and Music with Patti Smith στο Piraeus Academy, Αθήνα (26/6/2016)

Ήταν μία βραδιά που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό και ο λόγος είναι ότι η ιέρεια της rock Patti Smith, μας ταξίδεψε στον δικό της ποιητικό γεμάτο λυρισμό και ευαισθησία κόσμο της μέσα από ένα special ακουστικό show.

Το ακουστικό show ήταν αποκλειστικά για καθήμενους αφού μπαίνοντας στο Piraeus Academy υπήρχαν αριθμημένες καρέκλες και βέβαια ήταν όλες γεμάτες.Έβλεπες ηλικίες απο 10 εως 80 ετών και από αυτό και μόνο καταλαβαί νεις πόσο μεγάλη επιρροή αλλά και αποδοχή έχει η μεγάλη κυρία της Rock.

Ένα setlist ονειρικό αφού περιελάμβανε όλες τις επιτυχίες της αλλά ακόμα καλύτερα ήταν τα όσα μας διηγιόταν προλογίζοντας κάποια τραγούδια της, όπως το  “Ghost Dance” το οποίο έγραψε με τον επί σειρά ετών κιθαρίστα φιλό και συνεργάτη της Lenny Kaye,και μιλούσε για την φυλή των ινδιάνων Hopi, που παρόλο που ο πόλεμος με τους λευκούς κατακτητές είχε χαθεί,εκείνοι δέν έχασαν την ελπίδα τους και έφτιαξαν έναν χορό για την ανύψωση του ηθικού τους.

Ακούστηκαν τραγούδια όπως τα  “Frederick”,“Redondo Beach”, “Dancing Barefoot”,“My Blakean Year” και συνέχισε με το  “This Is the Girl”, το οποίο γράφτηκε από τον πληκτρά και μπασίστα Tony Shanahan για την Amy Winehouse!!!

Σειρά είχε η διασκευή  “When Doves Cry” του Prince, και ήταν εμφανής η συγκίνηση της.

Καπού εκεί το ακουστικό άρχισε να μετατρέπεται σε ηλεκτρικό και οι καθήμενοι άρχισαν να μαζεύονται στο κάγκελο και το πάρτι άρχισε.Με το “Summer Cannibals” να ακολουθεί και έναν τύπο να της αποσπά την προσοχή με το έντονο φλάς της φωτογραφικής μηχανής του για να του πεί με το καυστικό χιούμορ που διαθέτει,πως"δεν είμαι μοντέλο,έλεος μοιάζω για μοντέλο?Στη πραγματικότητα είμαι πυρηνική φυσικός!!"

Ήρθε η ώρα να πάρει την κιθάρα της και αφού πέταξε το σακάκι της μας μάγεψε με το υπέροχο  “Beneath the Southern Cross” και στη συνέχεια την σκυτάλη πήραν τα υπόλοιπα μέλοι της μπάντας για να μας παρουσιάσουν τραγούδια από τους αγαπημένους τους Velvet Underground, όσο η Patti έπερνε τις απαραίτητες ανάσες για την συνέχεια.

Μετά από τα όμορφα παιγμένα κομμάτια των Velvet ( “Rock & Roll”,“I’m Waiting for the Man',“White Light/WhiteHeat”) η Patti εμφανίστηκε στην σκηνή και αφιέρωσε στην Ελλάδα το “Pissing in a River” μέσα σε αποθέωση αφού κατέβηκε μπροστά στα κάγκελα και έγινε ένα με τον κόσμο.

Η αποθέωση ήρθε μαζί με το κλασικό κομμάτι  “Because the Night” και όλο το Piraeus Academy να το τραγουδά μαζί της!!Συνέχεια  είχε άλλος ένας ύμνος το  “Gloria” και στους τοίχους είδαμε ένα κομμάτι απο τους στοίχους το “Jesus died for somebody’s sins, but not mine”!!!

Συνέχεια είχε το “Banga” και η Patti  ρώτησε το κοινό ποιός ξέρει κιθάρα και ένας πιτσιρικάς ανέβηκε μαζί της  στην σκηνή και την συνόδεψε σε αυτο το κομμάτι αλλά και στο πολυαγαπημένο “People Have the Power”,εμπειρία που θα την διηγήται στα παιδιά του και στα εγγόνια του!!

Κάπου εκεί δυστηχώς τελείωσε αυτό το μαγικό μουσικό ταξίδι που μας χάρησε τόσο απλώχερα ο ζωντανός θρύλος της ρόκ και παρά τα 70 χρόνια της το κέφι και η ζωντάνια της αλλά και οι στίχοι της μας γέμισαν με αισιοδοξία και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη ζωή που κάποιοι μας όρισαν... αλλά όπως λέει η Patti...“People Have the Power”!!!!

20160628-9

Για το Rock Overdose,
Στέλιος Παλαμιδάς

Comments