Ανταπόκριση: ANNIHILATOR, Archer Nation, Dreamlord @ PIRAEUS ACADEMY, Αθήνα (15/11/2019)

Για καλή μου τύχη, η παρθενική φορά που θα γνώριζα στο σανίδι τους μεγάλους Καναδούς, συνέπεσε με την τριακοστή επέτειο από την κυκλοφορία του ιστορικού “Alice In Hell”. To ιδανικό θα ήταν να ακούγαμε και να βλέπαμε τους ANNIHILATOR να αποδίδουν ολόκληρο το ντεμπούτο τους ζωντανά στη χώρα μας, αλλά ακόμα κι έτσι υπήρχε μια κάποια προσμονή.

 

 

Οι δικοί μας Dreamlord ήταν οι εκλεκτοί για να ανοίξουν τη βραδιά. Οι Αθηναίοι thrashers, έχοντας αρκετά χιλιόμετρα στην πλάτη τους μιας και υπάρχουν από το 1994, ανέβηκαν στη σκηνή της Πειραιώς λίγο μετά τις 20.00 περίπου, αλλά για λόγους αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής, υπήρχε γενικώς μια καθυστέρηση στο άνοιγμα των θυρών, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να περιμένει απ’ έξω και το συγκρότημα να εμφανιστεί μπροστά σε έναν σχεδόν άδειο χώρο. Έπαιξαν δύο ή τρία κομμάτια (σύμφωνα και με τα λεγόμενα των παρευρισκομένων περί τα 10 λεπτά) και αποχώρησαν από τη σκηνή. Ως εκ τούτου, και μέχρι να μάθουμε περισσότερα, δεν μπορούμε να αναφερθούμε παραπάνω στα όσα έπραξαν επί σκηνής. Κάποιοι ωστόσο που διεκδίκησαν να πάρουν πίσω το αντίτιμο του εισιτηρίου, τα κατάφεραν.

 

 

Αντιθέτως, οι Archer Nation εμφανίστηκαν μπροστά σε ένα πλήρως σεβαστό κοινό στο ACADEMY, αν και νομίζω λίγο νωρίτερα από τις 21.00 που είχε ανακοινωθεί εξαρχής. Όπως και να έχει, oι Καλιφορνέζοι από την Santa Cruz, όντας ένα power trio, είχαν όρεξη στο να προσφέρουν το hard rock/ heavy metal τους στον κόσμο που ολοένα και αυξανόταν. Ο ήχος τους είναι αρκετά αμερικάνικος, όμως προσωπικά θα ήθελα κάτι πιο σκληρό και δυνατό, έτσι ώστε να με ζεστάνει πριν τους Καναδούς. Το βάρος του set τους μοιραία έπεσε στο φετινό “Beneath The Dream”, το οποίο και αποδόθηκε σχεδόν ολόκληρο, ενώ το “Hell in a Handbag” είναι κι αυτό μια σύνθεση που ξεχωρίζει. Η ομάδα των Dylan Rose, David De Silva και Keyhan Moini περιοδεύει ασταμάτητα στο πλευρό των μεγάλων Καναδών, κερδίζοντας σίγουρα εμπειρίες και βγάζοντας στο τέλος μια αναμνηστική φωτογραφία με το ελληνικό κοινό.

Setlist (με επιφύλαξη):

  1. Not My Own
  2. Shackled
  3. Acedia
  4. Hell in a Handbag
  5. Day That Never Came
  6. Division
  7. Severed
  8. I Am the Dawn

 

 

Τα σκηνικά και ο φωτισμός των Annihilator δέσποζαν από πριν και ο Jeff Waters ήταν τυπικότατος στο ραντεβού με τους οπαδούς του. Στις 22.00 ακριβώς, το “Betrayed” ξεκινά την thrash/ speed/ heavy επίθεσή του, για να ακολουθήσει μια συλλογή συνθέσεων, περισσότερο σαν ένα live best-of. Συνέχεια με το “King of the Kill” από τον ομώνυμο δίσκο των Καναδών, που ζωντανά θα αρέσει σίγουρα σε όσους τείνουν και προς το hard rock. O Waters σε διπλό ρόλο, κιθαρίστα και τραγουδιστή, στέκεται περίφημα, όντας επικοινωνιακός και χαμογελαστός, ενώ η ομάδα που τον συνοδεύει αποτελείται από εξαιρετικούς παίκτες.

 

 

Με πολύ καλό ήχο ακολουθεί το αγαπημένο “No Way Out”, αλλά και το “Set the World on Fire”, ταγμένο θαρρείς στο heavy metal πνεύμα του ομότιτλου άλμπουμ, πίσω στο 1992. Τα mosh pits έχουν ανοίξει και οι Annihilator προλογίζουν το “Schizos (Are Never Alone) Parts I & II” παίζοντας το εισαγωγικό riff, αλλά και κάτι παραπάνω, από το “The Trend”, ενώ ακολούθως είχαμε ένα σύντομο drum solo από τον Fabio Alessandrini. Έφτασε η ώρα όμως, που οι ωραίες παρουσίες είχαν την τιμητική τους, καθώς ο Jeff τούς αφιερώνει από μικροφώνου το “Knight Jumps Queen”, το οποίο ακολουθείται από το “Psycho Ward”. Το εν λόγω κομμάτι προέρχεται από το νέο, αλλά ακυκλοφόρητο ακόμα, άλμπουμ της μπάντας με τίτλο “Ballistic, Sadistic”, που θα είναι κι επίσημα διαθέσιμο στις 24 Ιανουαρίου του νέου έτους περίπου. Εξαιρετική σύνθεση, γρήγορη και μελωδική με ωραίο ρεφρέν, κέρδισε σίγουρα τις εντυπώσεις.

 

 

Το πρώτο μέρος έκλεισε με το “Phantasmagoria”. Σχετικά με το “Never, Neverland”, o ίδιος ο Waters μάς είπε ότι του χρόνου, παράλληλα και με την 30η επέτειο του δίσκου, το συγκρότημα θα πραγματοποιήσει περιοδεία τιμώντας το όλο επί σκηνής, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθουν πάλι στη χώρα μας. Στο encore είχαμε 3 επιπλέον κομμάτια, όλα από το “Alice In Hell”, με το αειθαλές “Alison Hell” να κλείνει εντυπωσιακά ένα set 15 γεμάτων και ολοκληρωμένων συνθέσεων, με μιάμιση ώρα καθαρής μουσικής από τους Καναδούς. Πολύ δυναμική εμφάνιση και από τους Rich Hinks, Aaron Homma σε μπάσο και δεύτερη κιθάρα αντίστοιχα που πλαισίωσαν άξια τον αρχηγό Jeff Waters στην ίσως πιο μεστή και καλή παρουσία της μπάντας του στην Αθήνα. Και του χρόνου με “Never, Neverland” και το νέο δίσκο στις αποσκευές τους λοιπόν. Αναμένουμε…

Setlist:

  1. Betrayed
  2. King of the Kill
  3. No Way Out
  4. One to Kill
  5. Set the World on Fire
  6. Ultraparanoia
  7. Schizos (Are Never Alone) Parts I & II
  8. Knight Jumps Queen
  9. Twisted Lobotomy
  10. Psycho Ward
  11. Tricks and Traps
  12. Phantasmagoria

Encore:

  1. Burns Like a Buzzsaw Blade
  2. T.Y.D.
  3. Alison Hell

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Φωτογραφίες: Αλέκος Καταστρόφος

 

Comments