Ανταπόκριση: BOB DYLAN στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 22/06/2014

 Το καλοκαίρι έχει φτάσει για τα καλά και μετά από σχεδόν δύο χρόνια, στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί μια μεγάλη open air συναυλία με έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου-21ου αιώνα, τον κύριο Bob Dylan. Έτσι και εμείς γύρω στις 7:10 ξεκινάμε να φτάσουμε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου θα διεξάγονταν και η συναυλία.

                     Εκεί πέρα, στον έλεγχο των εισιτηρίων διαπιστώσαμε μια αυστηρότητα από το προσωπικό της διοργάνωσης αλλά ήταν μάλλον λογικό για μια τόσο μεγάη συναυλία...                                                     

Χωρίς καμία βιασύνη γύρω στις 20:45 μπήκαμε στον συναυλιακό χώρο όπου 2 ομάδες κρουστών διασκέδαζαν τους παρευρισκόμενους. Στο κοινό ήταν αρκετά εύκολο να παρατηρήσεις όλες τις ηλικιακές ομάδες, 50άρηδες που στα χρόνια της εφηβείας τους ο Bob Dylan ήταν από τα πρώτα τους ξένα ακούσματα και τώρα  3 δεκαετίες αργότερα, θέλουν να τον δουν ζωντανά για πρώτη και τελευταία φορά, ακόμα μεγαλύτερους οι οποίοι τον ακούνε από τα 60s και αρκετά νεότερο κόσμο που θεωρεί πως γεννήθηκε την λάθος  εποχή.

 

Στα της συναυλίας…..

 

Κανένας μας θέλω να ελπίζω δεν είχε αυταπάτες πως η απόδοση του Bob Dylan δεν θα ήταν υπέροχη. Όσοι πήγαμε, και ξέραμε τι θέλαμε να δούμε, πιστεύω το είδαμε. Η συγκεκριμένη συναυλία είχε χαρακτήρα φόρου τιμής για έναν καλλιτέχνη με τον οποίο γαλουχήθηκαν  2-3 γενιές, τα τραγούδια του οποίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας παγκόσμιας αντί-μιλιταριστικής ιδεολογίας και επίσης αμέτρητοι καλλιτέχνες έχουν επηρεαστεί από αυτόν.

 

Έτσι, στις 21:30 ακριβώς τα φώτα σβήνουν, ο θρύλος της ροκ μουσικής ανεβαίνει στην σκηνή και μέσα σε λίγα λεπτά οι πρώτες νότες του "Things Have Changed" μαγεύουν το κοινό της Θεσσαλονίκης. Αντικειμενικά μιλώντας, δυστυχώς η φωνή του δεν έβγαινε και πολλές φορές τραγουδούσε εκτός ρυθμού. Η συνέχεια μας βρίσκει να ακούμε τα "She Belongs to Me" , "Beyond Here Lies Nothin'" όπου πάνω κάτω η απόδοση του καλλιτέχνη ήταν σταθερά η ίδια. Τουλάχιστον ο ήχος ήταν πάρα πολύ καλός σε όλα τα σημεία όπου υπήρχε κόσμος, μόνο η φυσαρμόνικα ήταν πάρα πολύ δυνατή και έπαιρνε αυτιά. Το πρόγραμμα του καλλιτέχνη περιλάμβανε τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές περιόδους του. Ακούσαμε τραγούδια από τα άλμπουμ των 60s “The Freewheelin' Bob Dylan”, “John Wesley Harding” μέχρι και από το άλμπουμ “Tempest” κυκλοφόρησε το 2012. Από τις επιλογές των κομματιών δεν πιστεύω να έμεινε κάποιος απογοητευμένος, αν και θα ήταν ωραίο να ακούγαμε 2-3 ακόμα κλασσικά του. Όπως και να έχει, ο άνθρωπος αυτός στα 73 του χρόνια ζωής κατάφερε να βγάλει, έστω και με αυτή την απόδοση ένα πρόγραμμα 100 περίπου λεπτών και 19 τραγουδιών. Ας είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό τουλάχιστον.

 

Κλείνοντας, ένα σημείο που θα αποτελούσε παράλειψη να μην τονιστεί είναι η τιμή του εισιτηρίου. Καταλαβαίνω πως αυτός ο καλλιτέχνης πάνω στην σκηνή είναι το πρότυπο που ανάφερα παραπάνω, αλλά στην Ελλάδα του 2014 όπου την πλήττει μια τόσο ισχυρή οικονομική κρίση, θα μπορούσαν διοργάνωση και καλλιτέχνης να μειώσουν τις αποδοχές τους για να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση και ικανοποίηση του κόσμου.

 

 

Bob Dylan Set List:

 

1.     Things Have Changed

2.     She Belongs to Me

3.     Beyond Here Lies Nothin'

4.     What Good Am I?

5.     Waiting for You

6.     Duquesne Whistle

7.     Pay in Blood

8.     Tangled Up in Blue

9.     Love Sick

10.  High Water (For Charley Patton)

11.  Simple Twist of Fate

12.  Early Roman Kings

13.  Forgetful Heart

14.  Spirit on the Water

15.  Scarlet Town

16.  Soon after Midnight

17.  Long and Wasted Years

 

Encore:

 

18.  All Along the Watchtower

19.  Blowin' in the Wind 

 

Για το Rock Overdose,

Στέφανος Δαλακιουρίδης

Comments