Ανταπόκριση: CANNIBAL CORPSE, Ancient, Dr. Living Dead! @ Piraeus Academy, Αθήνα (16/6/2019)

Τρεις μπάντες με τελείως διαφορετικό ήχο, ακραίες (η καθεμία στον τομέα της) και με άφθονη ώρα διαθέσιμη στη σκηνή, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει όποιος επέλεξε να περάσει το κυριακάτικο βράδυ του στο Piraeus Academy.

Πρώτοι που άνοιξαν τα mosh pits ήταν οι Dr. Living Dead!, η τετράδα από τη Στοκχόλμη, που με μία ολόκληρη ώρα στη διάθεσή της, έκανε τους αρκετούς οπαδούς που είχαν μαζευτεί να κινηθούν έντονα. Ξεκίνησαν με το “Coffin Crusher”, εξαπολύοντας την thrash επίθεσή τους και συνέχισαν με 16 ακόμα κομμάτια. Τίμησαν όλη τη δισκογραφία τους, με συνθέσεις σαν το “Another Life”, “TeamxDeadx”, “Gremlin's Night”, “UFO Attack”, “Radioactive Intervention” και “World War Nine”, έπαιξαν δηλαδή τουλάχιστον ένα κομμάτι από κάθε κυκλοφορία τους, είτε μιλάμε για άλμπουμ, EP ή single. Αυτό το νεανικό crossover thrash τους και η ενέργεια που βγάζουν, ήταν φανερό ότι άρεσε σε όλους, ενώ στο ομώνυμο και τελευταίο κομμάτι τους, ο κιθαρίστας κατέβηκε κι έπαιξε στο κέντρο του pit. Πολύ καλή επιλογή για να ανοίξει το απόγευμά μας.

Επόμενοι ήταν οι Ancient, η extreme black metal μπάντα από το Bergen που πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε το “Back To The Land Of The Dead”. Oι Νορβηγοί, προφανώς και είναι γνωστοί στους underground κύκλους του ιδιώματος, αλλά προσωπικά δεν είχα προηγούμενη, ιδιαιτέρως επαφή μαζί τους, επιλέγοντας να τους παρακολουθήσω από μακριά και με όσο πιο αντικειμενική ματιά γίνεται. Ο Aphazel φόραγε το γνωστό στεφάνι του από καρφιά, ενώ και η υπόλοιπη μπάντα ήταν όλη στα μαύρα. Είχαν δυνατό και χαοτικό ήχο, όπως το αν-ορθόδοξο κι ακραίο black metal που πρεσβεύουν δηλαδή, παίζοντας για 75 λεπτά της ώρας. Συνθέσεις τύπου “Svartalvheim” γύρισαν τους ψαγμένους πίσω στο 1994, ενώ το “Trolltaar” φανέρωσε και λίγη μελωδία. Το “13 Candles”, διασκευή σε Bathory, ήταν καλοδεχούμενη έκπληξη, αλλά γενικά οι Ancient πρέπει να άφησαν θετικές εντυπώσεις σε όσους είναι οπαδοί τους.

Οι Cannibal Corpse όμως, δεν ήταν απλά θετικοί. Ήταν ι-σο-πε-δω-τι-κοί, σείστηκε ο τόπος με την εμφάνισή τους. Σάρωσαν τα πάντα, θέρισαν σβέρκους, κεφάλια, χέρια, πόδια, μας πήραν και μας σήκωσαν. Χρόνια είχα να δω μια πραγματικά ακραία, παλιά, old-school που λέμε, death metal μπάντα να παίζει μανιωδώς από το 1’ ως το 90’. Η πεντάδα από το Buffalo το έκανε. Από το εναρκτήριο “Code Of The Slashers”, μέχρι και το τελευταίο “Hammer Smashed Face”, όλα μα όλα κύλησαν άψογα. Κύριοι υπεύθυνοι ήταν ο κύριος George Fisher και ο κύριος Mazurkiewicz. Ο "Corpsegrinder" είναι θηρίο, ΘΗ-ΡΙ-Ο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι, προσωπικά μιλώντας, ο καλύτερος τραγουδιστής στο death metal. Ψηλός, επιβλητικός και με κάτι brutal φωνητικά που σε κάνουν να τρομάζεις. Είναι απίστευτο το πώς το κάνει αυτό για μια ολόκληρη περιοδεία χωρίς να κοπιάζει. Φαινόμενο ο τύπος, με σήμα κατατεθέν του τον ανεμοστρόβιλο-headbanging.

Ο Paul, μαζί με τον Alex Webster, είναι υπεύθυνοι για τον απίστευτο ήχο, ένα πραγματικό τείχος από groove. Ήχος βαρύς, αδιαπέραστος, είτε μιλάμε για τα πρόσφατα (“Only One Will Die”), τα πολύ πολύ παλία (“A Skull Full of Maggots”) και της μεσσαίας περιόδου (“The Wretched Spawn”). Θα είμαι ειλικρινής, αν δεν υπήρχε το “Red Before Black” ίσως να μην είχα τόσο ενθουσιασμό να δω τους Αμερικάνους ζωντανά, αλλά ο τελευταίος τους δίσκος είναι φοβερός, άρα το ομώνυμο και τα “Devoured by Vermin”, “Kill or Become” και “Make Them Suffer” (από παλαιότερες κυκλοφορίες) ξεχώρισαν από ένα setlist 18 περίπου συνολικά κομματιών και κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα σε διάρκεια. Όσοι είστε οπαδοί του κτηνώδους death metal και δεν έχετε δει τους Cannibal Corpse live, έχετε εγκληματίσει φρικτά. Ήδη σκέφτομαι ένα πακετάκι με τους Καννίβαλους, τους Malevolent Creation και Behemoth να μας έρχονται Ελλάδα και μου τρέχουν τα σάλια.

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

 

Φωτογραφίες: Παλαμίδας Στέλιος

Comments