Ανταπόκριση: CRADLE OF FILTH, W.E.B. @Principal, Θεσσαλονίκη (1/6/2018)

Συστάσεις για τους Cradle of Filth δεν χρειάζονται. Όλοι γνωρίζουμε το μέγεθος και το μεγαλείο της μπάντας. Οπότε, το να έρχεται μια τέτοια μπάντα στην πόλη σου, δεν είναι και μικρό γεγονός. Μετά από πολλά χρόνια, ο Filth και η παρέα του επέστρεψαν στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της προώθησης του νέου τους άλμπουμ με τίτλο “Cryptoriana – The Seductiveness of Decay”. Μαζί τους θα εμφανίζονταν οι Αθηναίοι dark metallers W.E.B. τους οποίους είχα επιτέλους την ευκαιρία να δω για πρώτη φορά.

 

Οι W.E.B. ανέβηκαν στην σκηνή γύρω στις 21:15 με το “Cosmos In Flames (intro)” να παίζει από τα ηχεία και τον κόσμο ακόμη να εισέρχεται. Πολύ ωραία στημένοι πάνω στην σκηνή, με τον Σάκη να ηγείται του συγκροτήματος και να προσπαθεί να ξεσηκώσει το κοινό. Ωραία σκηνική παρουσία, ιδιαίτερα από τις δύο κιθάρες, με τον Sextus Argieous Maximus να χτυπιέται ασταμάτητα και να αλωνίζει την σκηνή. Οι W.E.B. μας έπαιξαν κομμάτια από το νέο τους άλμπουμ, “Cosmos in Flames”, “Tartarus”, “Ave Solaris”, “Dragona”, “Morphine for Saints”, “Golgotha”, τα οποία το κοινό υποδέχτηκε αρκετά καλά, αλλά και παλαιότερο υλικό, όπως “For Bidens”, “My Storm Upon You” και “Eligos”. Η μπάντα μας φύλαξε και μια «έκπληξη», όταν ο Σάκης άρχισε να πετάει αίμα προς το κοινό. Το μόνο αρνητικό ήταν ο ήχος, όπου τα τύμπανα κάλυπταν σχεδόν ολοκληρωτικά τα υπόλοιπα όργανα.

 

Στις 22.30 ήρθε η ώρα των Cradle of Filth να ανέβουν στην σκηνή. Το μεγάλο ερώτημα ήταν αν ο Dani θα μπορούσε να βγάλει την τρομερή τσιρίδα που μας έχει συνηθίσει στα άλμπουμ. Το στοίχημα κερδίθηκε από τον Dani, αφού όχι απλά τα κατάφερε, αλλά μας άφησε και με το στόμα ανοικτό σε πολλά σημεία της βραδιάς. Τρομερή ενέργεια από το συγκρότημα, με τον κύριο Filth να κινείται ασταμάτητα σε όλη την σκηνή και να χοροπηδάει σαν ξωτικό όλη την ώρα. Το δέσιμο της μπάντας ήταν φανερό, αφού γνώριζαν με κλειστά μάτια που βρίσκεται ο καθένας και άλλαζαν όλοι συνεχώς θέσεις. Κακός χαμός έγινε στα “Bathory Aria”, “Dusk And Her Embrace” και φυσικά στα “Nympetamine”, “Her Ghost in the Fog” και “From Cradle to Enslave”, τα οποία παίχτηκαν στο encore, μαζί με “The Promise of Fever” και “Born in a Burial Gown”. Για μένα, ωστόσο, highlight της βραδιάς  ήταν ο κιθαρίστας Richard Shaw. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ show από τον τύπο. Σίγουρα το έχει σκάσει από ψυχιατρείο. Πότε χόρευε, πότε κοιτούσε περίεργα το κοινό, πότε χτυπούσε το κεφάλι του, πότε έκανε την μαριονέτα, πότε άφηνε τα σάλια του να τρέχουν πάνω στην κιθάρα του. Όχι ότι οι υπόλοιποι πήγαιναν πίσω. Ο Daniel Firth χτυπιόταν ασταμάτητα, ο Marek 'Ashok' Šmerda αλώνιζε στην σκηνή με άνεση και δεν έχανε ευκαιρία να σηκώνει την κιθάρα του, ενώ η γλυκύτατη Lindsay Schoolcraft χόρευε από πίσω και μας μάγευε με την φωνή της. Φυισκά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο ντραμερούκλα είναι ο ‘Marthus’.

 

Κλείνοντας, όσοι ήμασταν στο χθεσινό live διασκεδάσαμε και με το παραπάνω, αφού και οι δύο μπάντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με τον Dani να είναι από άλλο πλανήτη. Το μόνο αρνητικό ήταν ο ήχος, καθώς και στους Cradle of Filth οι κιθάρες κάποιες φορές είχαν θέμα.

 

  1. Gilded Cunt
  2. Beneath the Howling Stars
  3. Blackest Magick in Practice
  4. Heartbreak and Seance
  5. Bathory Aria
  6. Dusk and Her Embrace
  7. The Death of Love
  8. You Will Know the Lion by His Claw

 

Encore:

  1. The Promise of Fever
  2. Nymphetamine Fix
  3. Her Ghost in the Fog
  4. Born in a Burial Gown
  5. From the Cradle to Enslave

 

Για το Rock Overdose,

Κείμενο: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Φωτογραφίες: Γεωργία Λαδοπούλου

Comments