Ανταπόκριση: DREAM THEATER – FATES WARNING Terra Vibe, Αθήνα 2/8/2011

Το όνειρο κάθε οπαδού του progressive φάνηκε να γίνεται πραγματικότητα χθές βράδυ στην Μαλακάσα , αν και δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα να προστεθούν ακόμη μερικές μπάντες του είδους και να γίνει ένα prog festival, αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι γιατί οι 2 ¨μεγάλοι¨ του είδους μας αποζημίωσαν με το παραπάνω.

Τη χάρη μας έκανε και ο καιρός που χαλάρωσε κάπως τη ζέστη και οι συνθήκες ήταν οι καλύτερες για μία τέτοια συναυλία και κατά τις 8 μία από τις αγαπημένες μου μπάντες -δεν σας κρύβω- ανέβηκε πάνω στη σκηνή διαλύοντας τις όποιες προσδοκίες κάποιων οπαδών τους να δούν τον Mark Zonder πίσω από τα τύμπανα, με τον Bobby Jarzombek και αυτή τη φορά, πιο ¨δεμένο¨ θα έλεγα με την υπόλοιπη μπάντα σε σχέση με την προηγούμενη εμφάνισή τους στην χώρα μας με τον εν λόγω drummer.


Ξεκίνημα με One, κάνοντας τον κόσμο να μπεί να γουστάρει από τις πρώτες κιόλας νότες του live και συνέχεια με Life In Still water, Another perfect day, pleasant shade of gray III,IV, the eleventh hour, monument (τη σειρά δυστυχώς δεν τη θυμάμαι ακριβώς) κλπ. Ο ήχος ήταν καλός και καθαρός αλλα τίποτα το ιδιαίτερο.
Ο κόσμος γούσταρε , υποστήριξε το live αρκετά, αλλά ήταν λίγο ¨μουδιασμένος¨ μιάς και οι Fates δεν είναι η μπάντα που θα ξεσηκώσει τα πλήθη αλλά θα απολαύσεις από την πρώτη ως την τελευταία νότα.

Και συνέχεια επί σκηνής με το ¨θέατρο του Ονείρου¨ γιατί χθές βράδυ όσοι παραβρέθηκαν κατάλαβαν πιστεύω την έννοια του ονόματος της μπάντας αυτής…
Κατ αρχήν , ουδείς αναντικατάστατος… και στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον καλύτερο του πρωτότυπου θα μπορούσα να πώ… τον τύπο πίσω απ τα drums πως είπαμε τον λένε Mangini ή Houdini?... ειλικρινά δεν κατάλαβα αν έπαιζε η έκανε μαγικά. Πιστεύω ότι και οι λίγοι φανατικοί του Portnoy που είχαν μείνει με τις αμφιβολίες χθές βράδυ θα προσπαθούσαν να θυμηθούν το όνομα του προηγούμενο drummer των Theater.

Κάπου είχα διαβάσει, νομίζω στην ανακοίνωση της didi music ότι οι Dream Theater θα μας συστήσουν τον νέο τους drummer… όχι αγαπητοί μου ο Mangini μας σύστησε τους νέους Dream Theater και δεν είναι υπερβολή γιατί και όσοι οπαδοί είχαν παρακολουθήσει τόσο τα τελευταία τους live όσο και δισκογραφικά και είδαν και το χθεσινό θα κατάλαβαν μία τεράστια διαφορά στη ζωντάνια της μπάντας και την ενέργεια και κυρίως το πόσο γουστάρανε αυτό έκαναν εκεί πάνω στη σκηνή.
Ονειρικό ξεκίνημα για τους ¨θεατρόφιλους¨ με το Under A Glass Moon αφήνοντας μας με τα στόματα ανοιχτά από το ξεκίνημα κιόλας. Ολη η μπάντα σε τρομερή φόρμα και η συνέχεια έρχεται με το These Walls από το Octavarium και πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι μας έχει χτυπήσει Forsaken… και οι εφτά περίπου απ όσο τουλάχιστον μπόρεσα να διακρίνω χιλιάδες θεατές να παραληρούν στο θέαμα των μάγων επί σκηνής.

Ο ήχος πάρα πολύ καλός , κάτι που βοήθησε στο να θεωρείτε η συναυλία μία από τις καλύτερες επί ελληνικού εδάφους και συνέχεια με Endless Sacrifice από το πάρα πολύ καλό Train of Thoughs και αμέσως μετά η ώρα για τα μαγικά… Θεωρώ ανούσιο να γίνονται solo drums πλέον σε συναυλίες αλλά όταν πρόκειται για τέτοιους drummer όχι μόνο το θεωρώ απαραίτητο αλλά και επιμορφωτικό … αν με πιάνετε… Καταφέραμε κάπως να μαζέψουμε το σαγόνι μας μετά απ αυτό για να μας ξαναπέσει με το Ytse jam και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που ήρθαν με τα Peruvian skies, The Great Debate και το μοναδικό για τη χθεσινή βραδιά από το νέο album τους που ακούστηκε On the Backs of Angels. Ακολούθησαν τα Caught In A Web και η μεγάλη ανατριχίλα ήρθε με τα Through My words και Fatal Tragedy από το Metropolis pt II:Scenes From A Memory με τον κόσμο να τραγουδάει κάθε στίχο και τέλος του κανονικού σετ με το The Count Of Tuscany και το video wall πίσω απ τη μπάντα να συμπληρώνει τη μαγεία.


Το encore δεν άργησε να ξεκινήσει με το ένα και μοναδικό κομμάτι που παίχτηκε και μας αποτελείωσε, ο λόγος για το Learning To Live οπού καθ όλη τη διάρκεια έκανε το τρίχωμα κάθε παρευρισκόμενου να στέκεται όρθιο.
Ο LaBrie σαφώς πιο ώριμος και πιο ¨μεστός¨, ο Myung κλασσικός ¨χειρουργός¨ στο μπάσο, ο Petrucci ¨τεράστιος¨ με κάθε έννοια, ο Rudess ¨τρελός επιστήμων¨ που κατάφερε με τις ανορθόδοξες μεθόδους του να τιθασεύσει τα πλήκτρα και ο Mangini… αρνούμαι να σχολιάσω κύριοι, ένα θα σας πω… Portnoy who?
Δυναμίτης, μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τη χθεσινοβραδινή εμφάνιση τους στο Terra vibe της Μαλακάσας και αυτό φάνηκε από τα ζαλισμένα βλέμματα και το χαμόγελο στυλ αλλεπάλληλων οργασμών όσων παρευρέθησαν κατά την αποχώρηση τους.

Dream Theater Setlist:
# Dream Is Collapsing Play Video
(Hans Zimmer song)
# Under a Glass Moon Play
# These Walls Play
# Forsaken Play
# Endless Sacrifice Play
# Drum Solo Play
# The Ytse Jam Play
# Peruvian Skies Play
# The Great Debate Play
# On the Backs of Angels Play
# Caught In A Web Play
# Through My Words Play
# Fatal Tragedy Play
# The Count of Tuscany Play
Encore:
# Learning To Live Play

Για το Rockoverdose.gr,
Χρήστος Κατσιρέας
Φωτογραφίες:
Πέτρος Παπαπέτρος
([email protected])

Περισσότερες φωτογραφίες:








Comments