Ανταπόκριση: ENFORCER, Darklon @ Κύτταρο, Αθήνα (25/5/2019)

Οι αναμνήσεις που έχω από την τελευταία εμφάνιση των Σουηδών στη χώρα μας, είναι η ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ο ιδρώτας, το πάθος όλων και οι κλωτσιές του Olof και των υπολοίπων στα κωλαράκια των οπαδών που επιχειρούσαν ασταμάτητα stage diving, κάνοντας πιο δύσκολο το έργο και την κίνηση της μπάντας επί σκηνής. Κάτι ανάλογο περίμενα και φέτος. Λίγο το ζεστό “Zenith” των ημερών, λίγο οι Darklon σαν support, ήρθε κι έδεσε που λέτε.

 


Toνέο αυτό μέλος της Eat Metal, στην πρώτη ζωντανή τους εμφάνιση στην Αθήνα, είναι ένα συγκρότημα που κινείται στο χώρο του κλασσικού heavy και επικού metal.“Rise From Death” λέγεται το μοναδικό άλμπουμ των Αθηναίων και ακούγοντάς το, διακρίνεις εκείνο το US metal πνεύμα που το διακατέχει, παραπέμποντας σε παλαιότερες εποχές. Η μπάντα, σε αυτά τα πρώτα της βήματα, είναι προσεκτική στο σανίδι, με όρεξη, πάθος και το απαραίτητο συναίσθημα του ‘80s metal. Όταν μάλιστα καταφέρνει και γράφει έναν ύμνο του βεληνεκούς του “Arise Chariot”, τότε τα πάντα βρίσκονται σε σωστό δρόμο. Αν και ανέβηκαν με κάποια καθυστέρηση στη σκηνή, είχαν την τύχη να παίξουν μπροστά σε αρκετό κόσμο, που τώρα τους μάθαινε και ελπίζω να τους δώσει περισσότερη σημασία και στο μέλλον που το ντεμπούτο τους θα ακουστεί στα ακροατήρια που απευθύνεται.

 

 

Πάνε 3,5 χρόνια, αλλά οι Enforcerτον βρήκαν πάλι το δρόμο για την έδρα τους στην ελληνική πρωτεύουσα. Έδρα φυσικά και είναι το Κύτταρο, το μέρος μερικών εκ των ενδοξότερων στιγμών των Σουηδών. Μετά τις 10, κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για την υποδοχή των Enforcer, τα ηχεία σταματάνε να παίζουν το “Diamonds and Rust”, η τετράδα ανεβαίνει στο σανίδι και ξεκινά με το “Die For The Devil”.O ήχος είχε εξαρχής κάποια θέματα, κυρίως με τα φωνητικά του Olof Wikstrand που ήταν χαμηλά στην γενικότερη μίξη, αλλά ο πανικός των φανατικών οπαδών στις μπροστινές σειρές, τα έκανε όλα να μοιάζουν ασήμαντα. Συνέχεια με το “Searching for You” και το κοινό δείχνει να γουστάρει ειλικρινά την AOR, hair/ glam metal στροφή των Enforcer στο “Zenith”.

 

 

Φυσικά δεν έλειπαν και τα βλέμματα σε όλη τη δισκογραφία τους. Από το heavy/ thrash του “Undying Evil” και του “Scream Of The Savage”, το speed metal του “Death Rides This Night”, μέχρι και το πιο κλασσικό heavy του “Katana”, όλα τα κομμάτια ήταν ένα κι ένα. Ακόμα και συνθέσεις τύπου “Zenith of the Black Sun” και “Sail On”, που έχουν μια πιο soft/ poprockβάση, έτυχαν θερμής υποδοχής, με ατέλειωτο τραγούδι και stage diving, όπως και στα “Destroyer”, “Mesmerized by Fire” που είναι ιδανικά για moshing.

 

H απόδοση της μπάντας έφτασε ξανά υψηλά επίπεδα, με τον Olof μάλιστα να επιχειρεί και stage diving προς το τέλος, ενώ το “The End of a Universe” φέρνει στο νου το παλιό καλό arena rock των ‘80s. Φτάνοντας προς το τέλος, ο κόσμος έδειξε την αγάπη του ξανά στο “Take Me Out of This Nightmare”, ενώ μετά από μιάμιση ώρα και 17 συνθέσεις ήρθε το μεγάλο φινάλε με το “Midnight Vice”. Όπως καταλάβατε, δεν νομίζω να έμεινε κανείς ανικανοποίητος και άπαντες ευελπιστούμε στη συντομότερη δυνατή επιστροφή των Σουηδών στη χώρα μας.

Setlist:
1. Die For The Devil
2. Searching for You
3. Undying Evil
4. From Beyond
5. Death Rides This Night
6. Zenith of the Black Sun
7. Live for the Night
8. Mesmerized by Fire
9. One Thousand Years of Darkness
10. Scream of the Savage
11. Sail On
12. The End of a Universe
13. Run for Your Life
14. Take Me Out of This Nightmare
15. Destroyer
Encore:
16. Katana
17. Midnight Vice

 

Για το Rock Overdose,
Μιχάλης Τσολάκος
Φωτογραφίες: Καταστρόφος Αλέκος

 

Comments