Ανταπόκριση: FATES WARNING, Methodica @Fuzz Club, Αθήνα (27/01/2018)

Ούτε χρόνος δεν πέρασε από την τελευταία εμφάνιση των Αμερικανών θεών της progressive metal στη χώρα μας. Τι συστάσεις να κάνεις όταν πρέπει να μιλήσεις για μια μπάντα που είναι από τις πιο αγαπημένες του ελληνικού κοινού. Για μένα προσωπικά, όσο παράξενο και αν ακούγεται, ήταν η πρώτη φορά, που είχα όχι απλά την τύχη, αλλά και την τιμή, να τους απολαύσω επιτέλους από κοντά και θεωρώ ότι επέλεξα την καλύτερη στιγμή για να το κάνω. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 


Λίγο μετά τις εννιά και στη σκηνή ανεβαίνουν οι Ιταλοί proggers Methodica. Ομολογώ πως την εν λόγω μπάντα δεν την γνώριζα και με το λίγο που άκουσα πριν βρεθώ στο live, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα ιδιαιτέρως. Παρόλα αυτά, περίμενα να δω πως θα ήταν η σκηνική τους παρουσία και προπάντων η ποιότητα τους σαν μπάντα, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό( ποιότητα ήχου, φωνητικά κλπ.) και εν τέλει δεν μπορώ να πω ότι με απογοήτευσαν. Πριν πάμε στα της εμφάνισης να πούμε ενδεικτικά πως οι Methodica ιδρύθηκαν στη Βερόνα της Ιταλίας το 1996 και από τότε μετράνε δυο full- length δίσκους. Το πρώτο, το 2009 με τίτλο Searching For Reflections και το δεύτερο, το 2015 με τίτλο The Silence of Wisdom, με τελευταία δισκογραφική δραστηριότητα να είναι το EP του 2016, που τιτλοφορείται ως The Angel Lies Dying. Λίγα λόγια για το live. Η μπάντα μπήκε με το Destruction of Idols. Ο frontman Massimo Piubelli έκλεψε την παράσταση με τα ωραία του φωνητικά και την γεμάτη ενέργεια παρουσία του, χόρευε και έπαιρνε αστείες πόζες μπροστά από τον φακό των φωτογράφων. Συνέχεια είχαν τα τραγούδια When I Fell Out of the Sky, The Angel Lies Dying και A Trick πριν κλείσουν με το Lord of Empty Spaces με τη μπάντα να αποχωρεί μέλος προς μέλος μέχρι την ολοκλήρωση του τραγουδιού. Τέλος, επέστρεψαν στην σκηνή και αφού ευχαρίστησαν το κοινό της Αθήνας και τους Fates, για την ευκαιρία που τους έδωσαν να περιοδεύσουν μαζί, αποχώρησαν από τη σκηνή. Όλο αυτό ήταν ένα καλό ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο…

 


Το ρολόι δείχνει λίγο μετά τις δέκα και στη σκηνή ανεβαίνουν οι Fates Warning με τον κόσμο να βρίσκεται σε ενθουσιασμό. Εδώ ο Ray μας πληροφόρησε ότι η νύχτα θα είναι πολύ μεγάλη καθώς κοιτάζοντας την setlist, αναφώνησε ‘Jesus’ τρομαγμένος και όχι άδικα, όταν μιλάμε για μια setlist 24 κομματιών, από όλη την 30ετή πορεία της μπάντας. Πραγματικά εγώ προσωπικά είχα με το στόμα ανοιχτό από το πρώτο τραγούδι ως το τελευταίο. Φυσικά είχα ακούσει για τις πάρα πολύ καλές εμφανίσεις τους αλλά δεν περίμενα κάτι τόσο καλό. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Ο ήχος τους πάρα πολύ καλός όπως φυσικά και τα φωνητικά τα οποία ήταν από άλλο πλανήτη. Ακούγοντας αρκετά lives τους και από γνώμες φίλων, γνώριζα ότι η φωνητική ποιότητα του Ray είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο αλλά τέτοια σταθερότητα μετά από δύο ώρες; Δεν το περίμενα.

 


Εδώ να πούμε πως η συγκεκριμένη εμφάνιση, πέραν του ότι ηχογραφήθηκε για επερχόμενο live album, σηματοδότησε και το τέλος του Theories of Flight- Live over Europe Tour 2018 , το οποίο πέρασε από Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Σερβία πριν καταλήξει στην χώρα μας.

From the Rooftops, Life In Still Water και One ήταν τα πρώτα τραγούδια που ακούστηκαν. Ο κόσμος ήταν αρκετός και είχε δημιουργήσει μια πάρα πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Χοροπήδαγε, τραγούδαγε και ζητωκραύγαζε ασταμάτητα. Πώς να μην το έκανε άλλωστε με τέτοια setlist και φυσικά εμφάνιση. Σειρά πήραν τα A Pleasant Shade of Gray Part III, Pale Fire, Seven Stars και SOS για να ακολουθήσουν τα Pieces of Me, οπού έγινε χαμός, Firefly, The Light Shade of Things, Wish και Another Perfect Day. Όλα αυτά και δεν έχουμε φτάσει καν στη μέση. Συνεχίζουμε με Quietus, And Yet It Moves, Nothing Left to Say και Acquiescence για να κλείσουν (υποτίθεται) το live με τα Still Remains, The Eleventh Hour και Point of View. Η μπάντα ευχαρίστησε το κοινό και αποχώρησε από τη σκηνή.

 

 

Φυσικά κανείς δεν πίστεψε ότι αυτό ήταν το τέλος. ‘We want more’ και ‘Fates’ ακούγονταν ασταμάτητα από το κοινό, και λίγες στιγμές μετά η μπάντα επιστρέφει στη σκηνή για να μας δώσει ένα encore 5 κομματιών παρακαλώ. Σε όλα αυτά η ενέργεια της μπάντας ήταν αμείωτη, όπως φυσικά και του κόσμου που συνέχιζε να χοροπηδάει και να τραγουδάει μέχρι και το τελευταίο τραγούδι. Συγκεκριμένα, ακούσαμε τα, Falling, A Pleasant Shade of Gray Part IX, Through Different Eyes και Monuments για να κλείσουν μετά από 2μισή ώρες αυτό το υπέροχο show με το αγαπημένο, Eye To Eye. Πριν αποχωρήσουν από τη σκηνή οι Fates ευχαρίστησαν το ελληνικό κοινό και ανανέωσαν τον ραντεβού τους.

Πραγματικά το όλο show ήταν μια τρομερή εμπειρία, που φυσικά δεν μπορεί να περιγραφτεί σε ένα κείμενο. Το 2018 έχει μπει πολύ καλά όσον αφορά μουσικά δρώμενα. Για να δούμε τι στιγμές ακόμα μας επιφυλάσσει…

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Stavros Rozakis

Φωτογραφίες: Αλέκος Καταστρόφος 

 

Comments