Ανταπόκριση: Geoff Tate’s Operation: Mindcrime, Illusory @Gagarin 205, Αθήνα (14/2/2019)

Η 14η Φεβρουαρίου ήταν μια μέρα που περίμενε πολύς κόσμος εναγωνίως. Ο λόγος ήταν η παρουσία του Geoff Tate στην Αθήνα, όπου θα παρουσίαζε, με τη βοήθεια μουσικών που θα αναφέρουμε παρακάτω, ολόκληρο το “Operation: Mindcrime” των τιτάνων του μελωδικού heavy/ progressive, Queensrÿche. Ενός εκ των κορυφαίων, σημαντικότερων και αρτιότερων concept albums στην ιστορία της μουσικής. Ώρες και ώρες ακρόασης έχουν περάσει και ξαναέρθει προκειμένου να νιώσει κάποιος τη μαγεία του δίσκου αυτού στο έπακρο. Το να το βλέπεις και να το ακούς ζωντανά μπροστά σου είναι μεγάλο δέλεαρ.
Προτού όμως δούμε τον frontman των Αμερικάνων να πατάει τη σκηνή του Gagarin, ήταν οι δικοί μας Illusory που στις 21.00 άνοιξαν τη βραδιά. Μετράνε αισίως 27 χρόνια στο χώρο του ελληνικού, παραδοσιακού και ατόφιου σκληρού ήχου, με δύο ολοκληρωμένες δουλειές για να υποστηρίξουν. Heavy metal παλαιάς κοπής, αλλά και εμπλουτισμένο με κάποια συμφωνικά στοιχεία έτσι ώστε να γέρνει και προς το power απέδωσαν οι Αθηναίοι στη δεύτερη φορά, μέσα σε ένα χρόνο, που τους βλέπω.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στη σκηνή, παίζει ένα μουσικό όργανο, κιθάρα και νύχτα

Καλό είναι να συνδυάζονται μπάντες με διαφορετικό (ίσως) κοινό σε τέτοιες συναυλίες για να αποκτά και νέους οπαδούς το support συγκρότημα. Oι Illusory ξεκίνησαν με το δίδυμο “In The Beginning.../...A New Beginning”, έχοντας ετοιμάσει συνολικά 8 κομμάτια να παρουσιάσουν. Η μουσική τους δύσκολα θα αφήσει κάποιον αδιάφορο. Έτσι, όπως και την πρώτη φορά που τους είδα, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον με συνθέσεις όπως το “Odd-Y-Sea” και “Bleak” από το, προ τριετίας, “POLYSYLLABIC”. Άφησαν τη σκηνή με αρκετό κόσμο από κάτω να έχει παρακολουθήσει τι μπορούν να προσφέρουν.

Setlist:
1. In The Beginning...
2. ... A New Beginning
3. Bleak
4. Odd-Y-Sea
5. Pale Moonlight
6. Dreamshade
7. Insangel
8. Ivory Tower

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στη σκηνή και παίζει ένα μουσικό όργανο
Και η ώρα έφτασε. Μετά το 2004 θα ξαναέβλεπα επί σκηνής την ιστορία του Nikki, της Mary και τη rock opera του “Operation: Mindcrime” να την αποδίδει ο θρυλικός Geoff Tate. I remember now, I remember how it started…To “I Remember Now” είναι ο προπομπός του “Anarchy-X”, μιας εκ των καλύτερων εισαγωγών στην ιστορία του metal ήχου. Αυτό που ήθελα να ακούσω με προσοχή, ήταν ο ήχος της κιθάρας, για να δω πόσο κοντά στον μεγάλο Chris DeGarmo θα ήταν. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είχαμε κάποια θεματάκια στον ήχο, μιας και η κιθάρα δεν ακουγόταν καλά. Επίσης, νομίζω πως ο Felix Bohnke έπαιζε σε λίγο πιο αργό τέμπο απ’ ότι ο Scott Rockenfield στο δίσκο.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στη σκηνή
Στο “Revolution Calling” έκανε την εμφάνισή του και ο Tate, έχοντας τεράστια άνεση στη σκηνή. Στάθηκε πολύ καλά στα φωνητικά του, αποφεύγοντας να τραγουδήσει όπως το 1988 και, να σας πω κάτι, καλά έκανε. Θα ήταν αδύνατο να πιάσει τις νότες που έπιανε τότε. Μετά από 15 χρόνια που τον είδα επί σκηνής έπαθα πλάκα. Δεν εκτίθεται καθόλου, μπορεί να είναι το ίδιο εκφραστικός και μελωδικός και δείχνει ακούραστος. Τα ίδια ισχύουν και μέχρι το “The Mission”, εκεί όμως πραγματικά η κιθάρα ακούστηκε καλά.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Πάμε στο “Suite Sister Mary”. H Pamela Moore μπορεί να απουσίαζε αλλά στο ρόλο της τα πήγε πολύ καλά η μαυροφορεμένη νεαρά που πλησίασε αρκετά στην αυθεντική εκτέλεση, όσον αφορά τα φωνητικά. Στη συνέχεια, τα “Breaking The Silence” και “I Don't Believe In Love” στάθηκαν άριστα highlights, ξεσηκώνοντας λίγο παραπάνω το κοινό και η τελευταία εντύπωση που έμεινε από το “Eyes Of A Stranger” ήταν και η καλύτερη. Πλέον, οι κιθάρες των Walter Concuci και Dario Parente είχαν έρθει στη σωστή ισορροπία με το μπάσο του Jack Ross, κυρίως ηχητικά, όπως αρμόζει δηλαδή σε ένα τέτοιο δίσκο.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Στη συνέχεια ακούσαμε 4 επιπλέον κομμάτια, με το “Best I Can” να δέχεται θερμής υποδοχής, το “Silent Lucidity” να δίνει έναν πιο ήρεμο τόνο και το “Jet City Woman” να κλείνει θριαμβευτικά μια νύχτα τιμής στα 31 χρόνια του “Operation: Mindcrime”. Σε γενικές γραμμές, το όλο εγχείρημα είναι επιτυχημένο, ο Geoff Tate δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη και προσπαθεί να αποδώσει το δίσκο όσο καλύτερα γίνεται. Προσωπικά μιλώντας, νομίζω τα καταφέρνει μια χαρά, δίνοντας μας την ευκαιρία να τον χειροκροτήσουμε για κάτι σημαντικό, ξεχνώντας για λίγο τα ατοπήματα του παρελθόντος.

Setlist:
1. I Remember Now
2. Anarchy-X
3. Revolution Calling
4. Operation: Mindcrime
5. Speak
6. Spreading The Disease
7. The Mission
8. Suite Sister Mary
9. The Needle Lies
10. Electric Requiem
11. Breaking The Silence
12. I Don't Believe In Love
13. Waiting For 22
14. My Empty Room
15. Eyes Of A Stranger
Encore:
16. Best I Can
17. Silent Lucidity
18. Empire
19. Jet City Woman

 

 

Για το Rock Overdose ,
Μιχάλης Τσολάκος

Φωτογραφίες: Γιάννης Λιβανός (https://www.facebook.com/JohnMetalmanPhotography/)

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στη σκηνή, άτομα παίζουν μουσικά όργανα και νύχταΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και νύχταΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, παίζει ένα μουσικό όργανο και νύχταΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στη σκηνή, παίζει ένα μουσικό όργανο, νύχτα και κιθάραΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, παίζει ένα μουσικό όργανο, στη σκηνή και κιθάραΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομαΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, παίζει ένα μουσικό όργανο και κιθάραΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στη σκηνήΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομαΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομαΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομαΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενοΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και νύχταΗ εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

Comments