Ανταπόκριση: GRAHAM BONNET, Sakis Dovolis Trio, Manti @Μύλος Club, Θεσσαλονίκη (26/04/2017)

Το να έρχεται ένας θρύλος, ένας μύθος της ροκ μουσικής στις μέρες μας, στην Ελλάδα της κρίσης, είναι μία ευχάριστη και σπάνια είδηση, όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος πολύ σπουδαίος καλλιτέχνης δεν έχει ξαναέρθει ποτέ στην Ελλάδα. Όταν όμως αντί να πέφτουν τα τσιμέντα, αντί οι χώροι που διοργανώνουν ένα τόσο σημαντικό live, να είναι ασφυκτικά γεμάτοι και η συναυλία όπως αυτή ή του TIMO TOLKKI λίγες μέρες νωρίτερα, να είναι sold-out βδομάδες πριν, τελικά καταλήγουν να είναι μισογεμάτοι ή με ακόμη λιγότερο κόσμο, και να κινείσαι πολύ άνετα μέσα στο χώρο, τότε δεν πρέπει να απορούμε γιατί η Ελλάδα εδώ και χρόνια, έχει καταντήσει η ψωροκώσταινα των συναυλιών και το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ονομάτων της ροκ και μέταλ σκηνής μας έχουν γυρίσει την πλάτη.

 

 

Επιστρέφοντας στο live θα μπορούσα να πω ότι πήγε πολύ καλά και για τον GRAHAM BONNET με το συγκρότημα του, αλλά και για τα 2 ελληνικά σχήματα που έπαιξαν από 30 λεπτά το καθένα πριν από αυτόν. Ήταν ένα live πολύ καλά δομημένο και οργανωμένο από την εταιρία του Ηλία Αραβίδη EVOLUTION TV SHOW χωρίς καθόλου καθυστερήσεις, οι πόρτες άνοιξαν στην ώρα τους λίγο μετά τις 8 και τα συγκροτήματα ανέβηκαν στη σκηνή σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο ήχος πολύ καλός, καθαρός και κρυστάλλινος σε όλα τα συγκροτήματα βοήθησε στο τέλειο ηχητικό αποτέλεσμα. Ο φωτισμός πολύ καλός δεν κούρασε ούτε τα συγκροτήματα ούτε τον κόσμο.

 

 

Πρώτοι ανέβηκαν στη σκηνή οι MANTI

George Margaritopoulos- vocals

Anthimos manti - guitar

Nick Danielos - bass

Stathis x - keyboards

Dimitris skouras - drums

 

Oι οποίοι με το βρώμικο και αλήτικο hard rock που παίζουν ζέσταναν τον λίγο κόσμο που ήρθε να τους δει και να τους ακούσει. Έπαιξαν δικά τους τραγούδια από το cd τους Dark Obsession και το ιστορικό Mistreated από τους Deep Purple. O Άνθιμος κεντούσε όπως πάντα στην κιθάρα, σε κάθε live που τον βλέπω, ακούγεται όλο και πιο ώριμος και πλήρης, καθόλου κουραστικός, θα αφήσει εποχή. Άρτιοι και πάρα πολύ καλοί μουσικοί και οι υπόλοιποι που θα ήθελα μεν να ακούσω και έναν έναν ξεχωριστά να σολάρει αλλά το σφιχτό πρόγραμμα δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο. Αυτό που έχω να πω στον Άνθιμο ο οποίος ξεχειλίζει από ενέργεια και αστείρευτη έμπνευση και ταλέντο είναι να συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και να εντάξει στο παίξιμο του τεχνικές των VAI, SATRIANI, PETRUCCI και JOHN SYKES που νομίζω ότι οι παραπάνω κιθαρίστες ταιριάζουν πολύ στο παίξιμο του. Συναίσθημα και βόμβος στο παίξιμο του Άνθιμου, θα τον κάνουν κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Δικαιολογημένα και δικαιωματικά τα παιδιά πήραν το χειροκρότημα και την αγάπη όσων ήμασταν εκεί παρόντες να τους ακούσουμε, να τους χειροκροτήσουμε και να τους θαυμάσουμε για το υπέροχο μισάωρο που μας χάρισαν. ΚEEP ON ROCKIN’ GUYS

 

 

MANTI – SETLIST

Mistaken

Back to zero

Open your eyes

There is a way

Fill me

Long way to go

Took you by the heart

Mistreated – DEEP PURPLE

 

 

Δεύτερο support group ήταν οι SAKIS DOVOLIS TRIO (Sakis Dovolis - Guitars, Vocals
Fotis Dovolis - Bass, Back Vocals
Nick kalivas – Drums) από την Κοζάνη.

 

Ένα πολύ δεμένο rhythm n blues σχήμα με αναφορές κι επιρροές από Stevie Ray Vaughan, Rory Gallagher, Jimmy Hendrix και όχι μόνο. Δεν έτυχε να τους ξαναδώ ως τώρα live και τολμώ να πω ότι με εντυπωσίασαν. Η ελληνική ροκ μέταλ σκηνή είναι γεμάτη από πολλά hard rock, heavy metal & power metal σχήματα, αλλά rhythm n blues συγκροτήματα σαν αυτό ελάχιστα υπάρχουν. Έπαιξαν 3 δικά τους κομμάτια και διασκευές και τα 35-40 λεπτά που έπαιξαν για τον λίγο κόσμο που ήταν εκεί για να τους δει, ήταν υπεραρκετά για να τους χειροκροτήσει και να τους απολαύσει αφού και τα 3 μέλη σε κάθε κομμάτι έδειχνε τις αδιαμφισβήτητες μουσικές τους ικανότητες είτε ατομικά είτε ως σύνολο. Αξίζει να πάτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα τους στο BLUE BARREL ή όπου αλλού τους πετύχετε. Στο τελευταίο τους κομμάτι έπαιξαν 3 σε 1. Voodoo child, Kashmir και Back in black με έναν εκπληκτικό, έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο που άρεσε σε όλους μας πάρα πολύ. Στον Σάκη θα ήθελα να πω να εντάξει στο παίξιμο του, τεχνικές GARY MOORE στις blues στιγμές του με όλο αυτό το συναίσθημα που βγάζει ο εκπληκτικός αυτός κιθαρίστας που δυστυχώς μας άφησε τόσο νωρίς. Εύγε παιδιά. Άξιοι !!!

SAKIS DOVOLIS TRIO – SETLIST

Come on

Burn it down slow

Smokestack lightnin (HOWLIN WOLF)

Devil woman

Scars (PHILIP SAYCE)

Worried life blues (MICHAEL LANDAU)

Travellin riverside (LANCE LOPEZ)

Voodoo child (JIMMI HENDRIX)

 

 

Και ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε. Ο κόσμος που μη τιμώντας σχεδόν καθόλου τα support groups, έφτασε μαζικά λίγο πριν τις 10, μισογεμίζοντας το χώρο, ήρθε αποκλειστικά να δει GRAHAM BONNET και κανέναν άλλον. Ο αειθαλής 72χρονος performer αποζημίωσε τους πάντες με ένα πλήρες δίωρο πρόγραμμα που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο και αδιάφορο. Το εκρηκτικό παλιομοδίτικο rock –hard rock που πρόσφερε απλόχερα αυτός και το συγκρότημα του (Graham Bonnet - Vocals Conrado Pesinato - Guitars Beth-Ami Heavenstone - Bass Jimmy Waldo - Keyboards Mark Benquechea - Drums ) με τις υπέροχες μελωδίες και αρμονίες, τα εκπληκτικά χορωδιακά φωνητικά όλων των μελών που τραγουδούσαν και ταίριαζαν τόσο αρμονικά, η εκπληκτική απόδοση του GRAHAM BONNET που σκίζει ακόμα, δεν έχει χάσει τη φωνή και την ενέργεια του, μαζί με ένα εκπληκτικό σχήμα που τα σπάει, μας μάγεψε, μας συγκίνησε αφού μας θύμισε τόσα πολλά μέσα σε 2 ώρες και μας απέδειξε πως αν «το χεις» η ηλικία δε μετράει καθόλου. Μπροστά μας είχαμε τον εικοσάχρονο ή τριαντάχρονο GRAHAM BONNET του ένδοξου παρελθόντος του, που συνεργάστηκε με RAINBOW, ALCATRAZZ, MSG, IMPELLITTERI κι όχι κάποιον παρακμιακό ηλικιωμένο που τρίκλιζε και δε μπορούσε να σταθεί επάνω στη σκηνή. Μουσικός που σεβάστηκε πρώτα πρώτα την ιστορία του και τον εαυτό του, έπαιξε τραγούδια από όλες τις προαναφερόμενες συνεργασίες του, αλλά και από το παρόν, μια και με το συγκρότημα του κυκλοφόρησε ένα πολύ καλό πιασάρικο εκρηκτικό ροκ CD “The book” από το οποίο έπαιξε αρκετά κομμάτια. Εκπληκτικός ο κιθαρίστας του, έπαιξε άνετα και σόλαρε πολύ ικανοποιητικά σε όλα τα πολύ απαιτητικά κομμάτια του παρελθόντος αρκεί να αναλογιστούμε ποίοι κιθαρίστες έπαιζαν στα κομμάτια αυτά (VAI, BLACKMORE, IMPELLITTERI, MICHAEL SCHENKER, YNGWIE MALMSTEEN), τα κατάφερε υπέροχα και με άνεση. Ο GUS G ήταν η έκπληξη της βραδιάς με τη συμμετοχή του στο Assault Attack που μας πρόσφερε τα υπέροχα σόλα του μαζί με πολλές και μελωδικές δισολίες με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Conrado Pesinato.


Η κατά πολλές δεκαετίες νεότερη του και πανέμορφη μπασίστρια και σύντροφος του, Beth-Ami Heavenstone, πάντα χαμογελαστή, πάρα πολύ καλή μουσικός, σταθερότατη στο παίξιμο της αλλά και με πάρα πολύ καλή και ζεστή φωνή συνόδευε και βοήθησε πολύ στα δύσκολα, πολύ απαιτητικά και χορωδιακά φωνητικά των κομματιών που έπαιξαν. Ο κιμπορντίστας των ALCATRAZZ, εκπληκτικός ΚΑΙ στα φωνητικά εκτός από τα πλήκτρα, μαζί με το φοβερό, σφιχτό και δεμένο rhytm section έδωσαν το τέλειο αποτέλεσμα σε αυτό το live. ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!!
GRAHAM BONNET –SETLIST
Too drunk to live
All night long
California air
Night games
God blessed video
SOS
Stand in line
Island in the sun
Into the night
Samurai
Jet to Jet
Desert song
Rider
Skyfire
Since you’ve been gone
Assault attack
Eyes of the world
Lost in Hollywood

 

Συμπερασματικά έχω να πω ότι ήταν ένα εκπληκτικό live, με πολύ καλή οργάνωση, παραγωγή, συνέπεια στο πρόγραμμα, πολύ καλό ήχο και φωτισμό, ενημερωμένο αν και λίγο ακριβό merchandise, καλλιτέχνη τεράστιου βεληνεκούς που για πρώτη φορά επισκέφτηκε την Ελλάδα, αλλά το κοινό στα 2 live δεν τον τίμησε με την παρουσία του. Μετά από αυτό, ας μην απορούμε γιατί συνέχεια βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια δευτεροκλασάτα και τριτοκλασάτα ονόματα, γιατί απλά αυτό μας αξίζει, και ας τρέχουν όσοι ελάχιστοι μπορούν σε χώρες του εξωτερικού με οργανωμένες εκδρομές να δουν συγκροτήματα γνωστά, μεγάλα κι αναγνωρίσιμα, που φτάνουν ως τη Σόφια, αλλά σχεδόν ποτέ στην Ελλλάδα, και οι παραγωγοί και οι διοργανωτές που τα φέρνουν αυτά τα ελάχιστα πρωτοκλασάτα ονόματα, «μπαίνουν μέσα» χιλιάδες ευρώ σε κάθε συναυλία με αποτέλεσμα απλά να μη τα ξαναφέρουν αυτά τα ονόματα γιατί απλά εμείς δε τα στηρίζουμε και δεν πατάμε στη συναυλία. Μη διαμαρτύρεστε λοιπόν. Αφήστε τον καναπέ, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το survivor, τα talent shows και πηγαίνετε στα live από την αρχή για να στηρίξετε και τα support groups. Αξίζουν κι αυτά την προσοχή, την αγάπη και το χειροκρότημα σας. Πολλές ευχαριστίες στον Ηλία Αραβίδη και την εταιρία του EVOLUTION TV SHOW που έφερε τον GRAHAM BONNET για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και τον Σάββα Δομόσογλου, που τον φιλοξένησε άψογα στον υπέροχο και ζεστό χώρο του κλαμπ του ιστορικού ΜΥΛΟΥ.

 

 

Για το Rock Overdose,

Γιάννης North

Φωτογραφίες: Γιάννης Αντωνίου

 

 

Comments