Ανταπόκριση: HARAKIRI FOR THE SKY, Shadowcraft, Nihilism @ EIGHTBALL, Θεσσαλονίκη (12/04/2019)

Η εμφάνιση των Harakiri For The Sky σε ελληνικό έδαφος είναι κάτι που περιμέναμε καιρό. Περίπου 6 μήνες πριν ανακοινώθηκε πως η στιγμή αυτή επιτέλους θα έφτανε, καθώς η 12η Απριλίου σημειώθηκε ως η μέρα που η post black metal μπάντα από την Αυστρία, θα έκανε το πέρασμά της από τη συμπρωτεύουσα.

Με το πρόγραμμα να έχει μία μικρή καθυστέρηση, αρχικά των 10 λεπτών, οι Nihilism ανέβηκαν στη σκηνή. Έχοντας έρθει σε πρώτη live επαφή μαζί τους όταν άνοιγαν για τους Batushka, ήξερα πάνω κάτω τι να περιμένω. Ατμοσφαιρικό black metal, ακραίες συνθέσεις και γενικά καλό παίξιμο μεταξύ της –πλέον- τριάδας. Στα περίπου 40 λεπτά που τους αναλογούσαν, οι Nihilism έκαναν καλή δουλειά στο να ζεστάνουν το ολοένα και αυξανόμενο κοινό, κι ας μην διατηρούσαν ουδεμία επαφή μαζί του.

Σειρά γύρω στις 22:00 είχαν οι εκκεντρικοί Shadowcraft. Είχα ακούσει διάφορα για τους Shadowcraft, θετικά και αρνητικά. Είναι σίγουρα άξια προσοχής η επιλογή της εμφάνισής τους, αλλά ακόμα πιο άξια προσοχής είναι η μουσική τους. Σε κάτι λιγότερο από μία ώρα, το συγκρότημα έστρεψε το βλέμμα και του πιο αδιάφορου πάνω τους, πράγμα που δεν μπορούν όλα τα opening acts να πουν. Με extreme black metal συνθέσεις, μπορώ επιοικώς να πω ότι μου άνοιξαν τα αυτιά –και τα μάτια- σε ένα σετ που σίγουρα μου έμεινε χαραγμένο στο μυαλό μου, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Σε αντίθεση με τους Nihilism, οι Shadowcraft που και που άφηναν το προσωπείο του gimmick τους στην άκρη, μιλώντας και συστήνοντας τα κομμάτια τους στο κοινό, πράγμα που ήταν αναζωογονητικό αλλά και εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι εμφανίζονταν σε ένα κοινό που πιθανότατα δεν προέρχεται από το ίδιο background με αυτό των ατόμων που τους έχουν δει live στο παρελθόν.

Με την καθυστέρηση στο πρόγραμμα να έχει φτάσει με τούτα και με κείνα σχεδόν στο μισάωρο, κάπου στις 23:10 οι Harakiri For The Sky πήραν τα ηνία και παρατάχθηκαν κατά μήκος της σκηνής του Eightball. Ξεκινώντας με το “Heroin Waltz” από τον πρόσφατο δίσκο τους, οι Harakiri έδειξαν πως δεν είναι μία μπάντα παίξε – γέλασε. Η πλειοψηφία των κομματιών που επέλεξαν να μας παρουσιάσουν live ήταν φυσικά από το “Arson” του 2018 και έπειτα μοίρασαν το χρόνο τους σε 2 κομμάτια από το προσωπικό αγαπημένο μου “III: Trauma”, 1 από το “Aokigahara” και 1 από το ομώνυμο “Harakiri For The Sky”. Από τις κορυφαίες στιγμές του σετ ήταν αρχικά, κάπου στη μέση του, όταν έπαιξαν το “You Are The Scars”, ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια που έχουν γράψει ποτέ με τον vocalist Michael Wahntraum, να γονατίζει τραγουδώντας τα λόγια του. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή της εμφάνισής τους ήταν αδιαμφισβήτητα στο καταληκτικό “Calling The Rain” από το προαναφερθέν αγαπημένο μου δίσκο τους, που από την αντίδραση του κοινού φάνηκε πως δεν ήταν απλά δική μου αγαπημένη επιλογή.

Κρυστάλλινος ήχος, αψεγάδιαστο παίξιμο και συναισθηματικά φωνητικά ήταν τα 3 στοιχεία του σετ τους που δεν έλειψαν στιγμή, σε τέτοιο επίπεδο που νομίζω ότι ξεχνούσα να ανοιγοκλείσω τα μάτια μου σε σημεία. Είχα πολύ καιρό να πάθω ένα είδος “υπαρξιακής κρίσης” μετά από συναυλία, η οποία να προκαλείται κυρίως από το πόσο καλή ήταν η μπάντα που πήγα να δω. Έχοντας και ένα ευαίσθητο σημείο για το συγκεκριμένο στιλ μουσικής, το αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου για τους Harakiri For The Sky. Θα ευχηθώ απλά αυτή να ήταν η πρώτη από πολλές επικείμενες επισκέψεις τους στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην πόλη μας.

Setlist:

  1. Heroin Waltz
  2. Funeral Dreams
  3. 02:19 AM, Psychosis
  4. You Are the Scars
  5. My Bones to the Sea
  6. The Graves We've Dug

Encore:

  1. Calling the Rain

Για το Rock Overdose,

Γεωργία Λαδοπούλου

Comments