Ανταπόκριση: Hellfest (15-16-17 /6 / 2012) Clisson ,Nantes ,Γαλλία, Α΄ Μέρος

Το να αποτυπώσει κανείς όσα έζησε σε ένα μεγάλο φεστιβάλ σε γραπτή μορφή είναι δύσκολο.

Τουλάχιστον όσον αφορά την διοργάνωση μπορώ να κάνω μια σύγκριση με το περσινό που είχα ξανάπαρακολουθήσει.

Φέτος υπήρχαν 6 σκηνές από 4 πέρυσι και ήταν χωρισμένες  η δυο κεντρικές μαζί MAIN STAGE 1 και 2 , οι  ALTAR και TEMPLE  που ήταν τα black και  death γκρουπ μαζί  και ακόμα δυο ,η WARZONE με πιο hard core  γκρουπ και η VALLEY doom – stoner σκηνή.

 

Αυτό που μου έκανε αρνητική εντύπωση ήταν ότι μάλλον οι διοργανωτές δεν είχαν υπολογίσει την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου φέτος και αν και έκαναν κάποιες αλλαγές στον χώρο του φεστιβάλ αυτό δεν αρκούσε για μια άνετη παραμονή στους χώρους του. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια από όσο έμαθα και έζησα και εγώ πέρυσι ήταν πιο ζεστή ατμόσφαιρα ενώ φέτος κάπως πιο απρόσωπο  να το πω έτσι.

 

Όπως και να έχει πάντως είμαι χαρούμενος που κατάφερα να είμαι για άλλη μια χρονιά εκεί.!!! J

Η αναφορά μου έχει να κάνει μόνο για τις μπαντες που πρόλαβα να παρακολουθήσω το τριήμερο .

 

Μέρα πρώτη  15/6/2012

 

Πέρασα την «πύλες τις κολάσεως» όπως γράφει το πανο στην είσοδο  το πρωί αλλά για να πω την αλήθεια το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω ήταν να πάω να προμηθευτώ από το merch τα σχετικά .τι το ήθελα έφαγα σχεδόν 1.30 ώρα στην ουρά χάνοντας τους Benediction που ήταν ένα από τα γκρουπ που είχα σημείωσει στο τεφτέρι μου, αλλά ευτυχώς τους άκουγα διότι ήταν απέναντι από την σκηνή.

 

Ατυχία δεύτερη στη σειρά πηγαίνοντας στην ALTAR να δω Vomitory έμαθα ότι άλλαξαν με τους Origin μέρα οπότε έκατσα να δω λίγο αυτούς ,δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν και μετά κατευθύνθηκα  στην να πάρω μια αυτιά από Atomic Bitchwax στην VALEY , δεν είχα άποψη για αυτό το γκρουπ αλλά μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν με το ψιλό psychedel –iko ήχο τους.

Επιστροφή στην ακραία σκηνή για μια  black death πανδαισία. Κατά σειρά Darkspace ,ηλεκτρονικό black ,με έγχορδα στην σκηνή μόνο και ηχογραφημένα πλήκτρα και τύμπανα,  εντυπωσιακοί κατά διαστήματα απλά αυτό το στυλ δεν είναι για πολύ ώρα για ζωντανές εμφανίσεις λόγω ότι ίσως κουράζει  η μεγάλη διάρκεια των κομματιών.

 

Brujeria για συνέχεια,death ,grid πανδαισία και ξύλο. Εντυπωσιακή εμφάνιση  από τους μασκοφόρους από την Καλιφορνία ανέβασαν τα αίματα από την αρχή μέχρι το τέλος. 

 

Διάλλειμα  και επιστροφή στην VALEY για χαλάρωμα με λίγο stoner /doom από το ηνωμένο βασίλειο  Orange Goblin. Με καινούργιο άλμπουμ φέτος έδωσαν το κάτι παραπάνω και   μας άφησαν θετικές εντυπώσεις.

Καλό το διάλλειμα αλλά η ετοιμασίες για μια παγωμένη επίθεση από τους Νορβηγούς Taake ήταν έτοιμη. Αυτή ήταν η δεύτερη αλλαγή της ημέρας   μιας και στο πρόγραμμα ήταν να εμφανιστούν οι Shining κάτι που έγινε την επόμενη.

Εντυπωσιακός στην σκηνή ο Hoest το ιδρυτικό μέλος της μπάντας, έβγαλε όλη την ενέργεια και την τρέλα που κρύβει μέσα του ξεσηκώνοντας το κοινό. ΕΥΓΕ.

 

Οι Nasum παίρνουν την σκυτάλη για άλλη μια  death πολιορκία αυτή την φορά από την Σουηδία. Για να πω την αλήθεια τους περίμενα πιο δυνατούς αλλά οκ .

 

Η συνέχεια είχε και πάλι βορρά.  Από την χώρα   με τις χίλιες λίμνες μας συστηθήκαν η Moonsorrow με το folk/pagan/black metal τους. Οι  μελωδίες τους  ταξιδιάρικες ότι έπρεπε για χαλάρωμα ,δεν με εντυπωσίασαν ,απλά πέρασε ευχάριστα η ώρα με την συνοδεία φαγητού και μπύρας!!!

Καθώς άρχιζε να σουρουπώνει πετάχτηκα να δω λίγο τους γερόλυκους Lynyrd Skynyrd  για πρώτη φορά μέσα στην μέρα στο mainstage 1. Πολυπληθής στην σκηνή όπως πάντα άλλωστε  για να πω όμως την αλήθεια αυτό  το γκρουπ ποτέ δεν μου είπε κάτι μουσικά ,απλά σέβομαι τα χρόνια που κουβαλάνε στην πλάτη τους μουσικά και ιστορικά. Πάντως οι πιστοί του είδους έδειχναν να το διασκεδάζουν .

 

Επιστροφή στην “έδρα” μου λοιπόν στην μπλε σκηνή που στεγάζεται τα δυο stage ALTΑR και  TEMPLE. Ηρθε  η ώρα για αληθινό death metal με τους Cannibal Corpse. Επιβλητικοί και δεμένοι  όπως πάντα πάνω στην σκηνή, επιστρέφοντας με ένα πολύ καλό άλμπουμ το torture φέτος ,και τον fisher να εξαπολύει τους οχετούς του ,πέρασε 1 ώρα χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι και αποχώρησαν μέσα σε αποθέωση.

Επόμενη στην σειρά ήταν ένα γκρουπ από τα αγαπημένα μου. Satyricon. Έχουν ξεφύγει εδώ και χρόνια από την underground νοοτροπία και ο επαγγελματισμός τους φαίνεται σε κάθε κίνηση.

Τα θεμέλια τους τόσα χρόνια είναι σταθερά ,satyr και frost το δίδυμο τις επιτυχίας κρατούν  τους Satyricon στην κορυφή για το είδος. Δύσκολο σε μια ώρα να προλάβουν να παίξουν πολλά από τα χιτακια τους αλλά έκαναν ότι μπορούσαν με αποκορύφωση ,πιο άλλο, το mother north με μαέστρο τον satyr και χορωδία το κοινό μας έδωσε ένα από τα highlights της ημέρας. ΑΨΟΓΟΙ.

Ξανά στο main stage 1  αν και δεν είχα και μεγάλη σκοτούρα η αλήθεια είναι (αναγκάστηκα L) να δω για τέταρτη φορά τους Megadeth (και οι 3 προηγούμενες όπως και αυτή καθαρά από σύμπτωση ). Θα μεταφέρω γνώμη ανθρώπων- οπαδών του γκρουπ  που θα τους έβλεπαν για πρώτη φορά γιατί η δικιά μου είναι αρνητική. «δεν είναι όπως παλιά, έχουν χάσει την μαγεία τους,  η φωνή του  Mustaine  είναι χάλια» . Η δική άποψη : ήταν ατυχές που  τους είχαν   ως  headliners στο  mainstage 1 .

 

Είχε φτάσει η ώρα για τον πραγματικό πρωταγωνιστή της βραδιάς.

Κυρίες και κύριοι ο βασιλιάς Diamond επέστρεψε!!! Ξεκαθαρίζω ότι ποτέ δεν ήμουνα φανατικός οπαδός  του ,αλλά αυτό που αντικρίσαμε όλοι με το εντυπωσιακό stage show ήταν το κάτι άλλο. Με  ανακοινωμένα δυο μόνο 2  show για φέτος ,το άλλο στο Sweden rock, νιώθω τυχερός που  βρέθηκα στο ένα. Δεν μπορώ να αποτυπώσω της εικόνα σε λέξεις εύκολα ,υπάρχει ιδεί υλικό στο διαδίκτυο  που μπορείτε να πάρετε μια γεύση. Ακούγοντας το «the eye» έφυγα τρέχοντας και λόγω βροχής,, στο encore,για να προλάβω να πάρω έστω και μια μικρή γεύση από τους Βίκινγκς .

 

Amon Amarth , δύναμη ,ενέργεια και ωραίο σκηνικό με φωτιές και ρουνους πάνω στην σκηνή ,θα ήθελα να τους δω περισσότερο αλλά έχασαν την μάχη απέναντι στον βασιλιά.

 

Έτσι τελείωσε η πρώτη μέρα. Ώρα για επιστροφή στο ξενοδοχείο, ανασυγκρότηση  για την συνεχεία.

 

 

Μέρα δεύτερη   16/6/2012

 

Πιο χαλαρό το πρόγραμμα τις δεύτερης μέρας για εμένα.

Κάπως αργούτσικα πάτησα το πόδι μου στο χώρο του φεστιβάλ και το πρώτο γκρουπ που είδα ήταν οι Uriah Heep στο main stage 1 , καλοί οι Βρετανοί hard rockers   για ζέσταμα καλές οι  αντιδράσεις του κόσμου και για φινάλε το «easy livin»,εγκατέλειψαν την σκηνή μέσα σε αποθέωση.

 

Δίπλα στο main stage 2 ήταν όλα έτοιμα για μια αμερικάνικη  thrash επίθεση από τους Exodus. Ξεσήκωσαν τον κόσμο και τα   mosh pits έδιναν και έπαιρναν όπως και τα ιπτάμενα παπούτσια!!!

 

Ηρθε η ώρα να πατήσω το πόδι μου στη αγαπημένη μου πια ακραία σκηνή.

 

Αρχή με τους Vomitory και όπως καταλαβαίνετε ακολούθησε ένας death metal πόλεμος. Μέσα σε 50 λεπτά έσπειραν την απόλυτη καταστροφή.

 

Ηρεμία πριν την νέα καταιγίδα τον Aborted ήταν οι Σουηδοί Shining.

 

Ο χαρακτηρισμός  τρέλας και θεατρικότητας  που ακολουθεί το ιδρυτικό μέλος κύριο Niklas  kvarforth  αποτυπώνεται  πάνω στην σκηνή.

Άψογη απόδοση των τραγουδιών μαζί με την χαρακτηριστική και εντυπωσιακή   φωνή του Niklas  ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

 

Death / gore καταιγίδα από τους βέλγους Aborted ηρθαν να ισοπεδώσουν ότι άφησαν πίσω τους οι Vomitory. Ξύλο-ξύλο και λίγο από ξύλο είχε η εμφάνισή  τους.

 

Ώρα για ξεκούραση όχι σωματική αλλά αυτιών!!!

 

Οι Γερμανοί  In Extremο έκαναν την αρχή. Πολυπληθείς πάνω στην σκηνή με γκάιντες και τα συναφή που χαρακτηρίζουν τον ήχο τους και το στυλ τους .Δεν μου είπαν απολύτως τίποτα απλά για να περάσει η ώρα μιας  και δεν είχε κάτι πιο ενδιαφέρον εκείνη την ώρα σε κάποια άλλη σκηνή.

Μεταφορά στην main stage 1 για την συνέχεια του χαλαρού αλλά τώρα πιο ατμοσφαιρικού διαλλείματος.Within Temptation.Το γκρουπ από την Ολλανδία

με την εντυπωσιακή  και όμορφη τραγουδίστρια του  Sharon  den Adel  ήταν αυτό που τραβούσε την προσοχή όλων όσον  ήταν εκείνη την στιγμή εκεί .Καλή σκηνική παρουσία, ευχάριστο το διάλλειμα αλλά ώρα για …

Napalm Death!!Μετά από το  δισκογραφικό  τους come back φέτος  δεν υπήρχε περίπτωση να τους χάσω. Η εντυπωσιακή φιγούρα του  Shane Embury , ήταν αυτή που ξεχώριζε πάνω στη σκηνή ,κλασικά κομμάτια ,πολύ καλή εμφάνιση .

 

Συνέχεια  με ένα γκρουπ που χρόνια περίμενα να τους δω. Οι Νορβηγοί Enslaved.

Σταθερή η αξία τους μέσα στο χρόνο ,και πάντα με ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες είναι από τα γκρουπ της πρώτης γενιάς του black  metal. Επιβλητική μορφή του Grutle (μπάσο/φωνή) πολύ καλή η επιλογή κομματιών και με τον ύμνο Allfaor Odinn να μας αποχαιρετούνε μέσα σε αποθέωση!!!

 

Η επόμενη μια ώρα με βρήκε να ανάμεσα σε 3 σκηνές περιμένοντας με αγωνία τους θεούς Behemoth

Κατά σειρά είδα… στο mainstage 1 τον Axl με την παρέα  του ,γιατί Guns n Roses δεν το λες αυτό(δεν κατάλαβα ποτέ για τι είχαν στην διάθεση τους 2.30 ,αλλά από ότι έμαθα την περισσότερη ώρα αναλώθηκαν σε χαζο σόλο από κάθε μέλος την μπαντας, και ότι έχασα την μεγαλειώδη τούμπα του Axl).…στην ALTAR έπαιζαν οι Ελβετοί Entombed ,αλλά ούτε και αυτοί με ενθουσίασαν με την απόδοση τους, περίμενα κάτι παραπάνω… και η τριλογία τελείωσε με την επίσκεψη μου στην VALEY να ρίξω μια ματιά  στους Ολλανδούς  Occult Rock / Psychedelic Rock  The Devils Blood. Μπορώ να πω ότι από την τριάδα αυτοί μου τράβηξαν πιο πολύ την προσοχή. Νέο σχετικά γκρουπ με λίγα χρόνια υπάρξεις, από το 2006 .Γυναίκα πίσω από το μικρόφωνο  η πληθωρική Farida έκανε  ότι μπορούσε για να ξεσηκώσει τον κόσμο και τα κατάφερε.

 

 

 

Και αφού τελείωσε η περιοδεία μου στις σκηνές ηρθε η ώρα για το γεγονός την βραδιάς για εμένα τουλάχιστον αλλά και για τον περισσότερο κόσμο αφού η  μετακίνηση προς την μεριά που σε λίγα λεπτά θα έκαναν την εμφάνιση  τους οι Behemoth ήταν μαζική.

 

Είχε πάει 1 η ώρα και ο Nergal με την παρέα του ανεβήκαν στην σκηνή και το σκηνικό κολάσεως που είχε στήθη ήταν απίστευτο, πυρσοί αναμένει, φωτιές να καλύπτουν ανάλογα το κομμάτι όλη την σκηνή, καπνοί να γεμίζουν το χώρο και ένα απίστευτο set list που πιστεύω μας  άφησε όλους ικανοποιημένους. Φοβερός ήχος πολύ ενέργεια από την μπαντα ,αν και είχα της επιφύλαξης μου για το πώς θα είναι επί σκηνής  ο Nergal μετά από το πολύ σοβαρό πρόβλημα υγειάς που πέρασε, δεμένοι και γενικά πολύ επαγγελματική εμφάνιση  από τους Πολωνούς που κράτησαν το καλύτερο για το φινάλε  με το Lucifer. Πραγματικά για τα λεπτά που διήρκησε το τραγούδι νόμιζες ότι ηρθε το τέλος ότι είσαι ίδη μέσα στην κόλαση από την  απίστευτη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ,δεν θέλω να φανώ υπερβολικός και όσοι μπορείτε τσεκάρετε το βιντεακι που υπάρχει στο διαδίκτυο. ΜΕΓΑΛΕΙΟ η εμφάνιση τους και το κατάλληλο φινάλε για την βραδιά...

 

Για το RockOverdose.gr: Θεοδόσης Νικολόπουλος

 

Μέρα τρίτη  17/6/2012

ΣΥΝΤΟΜΑ!

 

 

 

Comments